Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Spet rdeči Primož Roglič za čisto 10

Slovenski zvezdnik je v velikem slogu slavil še tretjo etapno zmago na 75. Vuelti in spet prevzel vodstvo v skupnem seštevku.
Primož Roglič je po tretji etapni zmagi na Vuelti spet v rdeči majici.  FOTO: Ander Gillenea/AFP
Primož Roglič je po tretji etapni zmagi na Vuelti spet v rdeči majici.  FOTO: Ander Gillenea/AFP
30. 10. 2020 | 18:10
30. 10. 2020 | 19:10
5:04
Na 75. Vuelti se je danes vse vrtelo okoli Primoža Rogliča in številke 10. Brez dvoma lahko rečemo, da je bila njegova zmaga v 10. etapi za čisto 10. To je bila njegova 10. letošnja zmaga in tudi 10. na tritedenskih dirkah v karieri. Zanjo je prejel 10 odbitnih sekund, s pomočjo katerih je spet oblekel rdečo majico vodilnega na dirki.

Kolesarski svet je v le navidezno ravninski 10. etapi dirke po Španiji med favoriti za vrh v skupnem seštevku pričakoval premirje pred nevihto, ki jih čaka ta konec tedna z gorskima etapa v Asturiji. Vendar je bil to račun brez bojevitega Rogliča, ki že od štarta v Irunu napoveduje, da bo izkoristil vsako priložnost za zmago, in to tudi uresničuje.



V Suancesu je slavil že tretjo zmago v uvodnih dveh tednih dirke, vse tri je slavil na različen način. V 1. etapi je skočil na vrhu klanca in v kratkem spustu ugnal tekmece. V 8. etapi je na vzponu na Moncalvillo pokazal brutalno moč v dvoboju s Carapazom, v 10. je tekmecem pokazal, da ga ni mogoče ugnati v kratkih zaključnih »špicah«.

Skupni imenovalec vseh njegovih zmag je, da si jih je prikolesaril prepričljivo, v velikem slogu. Še 300 m pred ciljem se je danes zdelo, da je slovenski zvezdnik v preslabem položaju, da bi se lahko boril za vrh. Ko pa je 175 m pred ciljem pospešil na vso moč, se je zdelo, da so njegovi tekmeci obstali. Z dvojno hitrostjo je švignil mimo vseh ter med seboj in prvimi zasledovalci naredil vidno vrzel.
 

Zmeda tekmovalne žirije


Časomerilci so namerili, da je bil tri sekunde pred glavnino, kar bi pomenilo, da bi se po skupnem času izenačil s Carapzom, za katerim je pred etapo zaostajal 13 sekund, vendar bi mu odvzel rdečo majico, ker je pred Ekvadorcem v točkovanju za zeleno majico, ki je njegova že od 1. etape.



Tekmovalna žirija je kljub temu Carapazu pripisala čas zmagovalca, kot je to storila že v 5. etapi, ko si je Roglič prišprintal 4. mesto, za njim se je naredila trisekundna luknja, vendar so zaradi padca v glavnini za njim vsem pripisali njegov čas …

Žirija, ki je dan pred tem potrebovala skoraj pol ure, da se je odločila o diskvalifikaciji Sama Bennetta in s tem etapno zmago pripisala Pascalu Ackermannu, si je nato premislila. Rogliču so priznali tri sekunde prednosti, s katerimi je spet oblekel rdečo majici, ki jo je izgubil po smoli z vetrovko v 6. etapi.
 

Stara se kot vino


»Lepa zmaga, kaj naj rečem, izjemno sem zadovoljen. Nikoli ni lahko zmagati, vendar sem imel prave noge in izteklo se je zelo lepo. Sem kot vino, starejši ko sem, boljši sem,« je Roglič v cilju spomnil na to, da je bila to njegova prva zmaga, odkar je včeraj dopolnil 31 let. Slavil jo je na zanj neznanih cestah: »Prvič sem tukaj, sem si pa ogledal posnetek zaključka tukajšne etape Vuelte iz leta 2008, tako da sem imel občutek, kaj me čaka.«

Ko je Primož Roglič pospešil na vso moč, se je zdelo, da so njegovi tekmeci obstali na mestu. FOTO: Ander Gillenea/AFP
Ko je Primož Roglič pospešil na vso moč, se je zdelo, da so njegovi tekmeci obstali na mestu. FOTO: Ander Gillenea/AFP


To je bila njegova 45. zmaga v karieri, kot smo že zapisali 10. letošnja (s tem je po številu letošnjih uspehov prehitel Tadeja Pogačarja) in skupno 10. na tritedenskih dirkah. S to zmago je pri njem vodstvo prevzela Vuelta, na kateri ima zdaj štiri zmage, tri letošnje in eno lansko. Na Touru je slavil tri zmage (po eno v letih 2017, 2018 in 2020), prav tako na Giru (ena zmaga v letu 2016, dve lani).

Profil 11. etape Vuelte. FOTO: Infografika Delo
Profil 11. etape Vuelte. FOTO: Infografika Delo


Sekundam, ki jih je pridobil danes, ne pripisuje večjega pomena v boju za končno zmago. »Današnji razplet ne spremeni ničesar, še vedno gremo z ekipo naprej iz dneva v dan,« je povedal Kisovčan, ki pa vrnitvi v rdečo majico vendarle pripisuje pomen. Če ne drugega, ne bo več nosil zelene majice, zaradi katere so ga primerjali z nindža želvami. »Spremenil sem barve, moral bom postati drug risani junak. Upam pa, da mi bo rdeča majica dala dodatno moč, ta konec tedna jo bom potreboval,« se je Rogla ozrl k izjemno zahtevnima naslednjima etapama s ciljnima vzponoma, jutri na Farrapono, v nedeljo na zloglasni Angliru. »V hribih boste imeli kaj videti, potrudili se bomo po najboljših močeh,« spektakel za kolesarske sladokusce napoveduje Roglič.
 
Profil 12. etape Vuelte. FOTO: Infografika Delo
Profil 12. etape Vuelte. FOTO: Infografika Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine