Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Jordi Meeus je presenetil vse in zmagal na zadnji etapi Toura

Tam kjer se prepirajo najboljši sprinterji, pride novinec in prehiti vse. 25-letni Belgijec Jordi Meeus je presenetil še samega sebe.
Jordi Meeus tudi sam ni bil prepričan v zmago. FOTO: Stephane Mahe Reuters
Jordi Meeus tudi sam ni bil prepričan v zmago. FOTO: Stephane Mahe Reuters
23. 7. 2023 | 10:05
23. 7. 2023 | 19:53
16:32

Letošnja 110. dirka po Franciji je končana! Končala se je z zadnjo 21. etapo in to z velikim presenečenjem. Na sprinterskem festivalu je zmagal Jordi Meeus, belgijski sprinter, ki se je s to zmago lansiral med najboljše sprinterje na svetu.

Da, Danec je drugič zapovrstjo prvak dirke vseh dirk! FOTO: Thomas Samson Afp
Da, Danec je drugič zapovrstjo prvak dirke vseh dirk! FOTO: Thomas Samson Afp

Vmes je z dolgim begom poskusil tudi Tadej Pogačar, vendar mu ni uspelo. Poskusil je tudi v množičnem sprintu priti do najboljšega položaja, a so ga sprinterji hitro ohladili. Tudi Matej Mohorič je hotel priti do deseterice, vendar so bili sprinterji danes odločeni, da pokažejo vsem, kdo ima danes »svetovno prvenstvo«.

Tour je končan, veliki zmagovalec je Danec Jonas Vingegaard, ki je ponovil lansko zmago. Za komentarje si bomo še vzeli čas. Pomembno je, da je Tadeju Pogačarju uspelo obdržati drugo mesto v skupnem seštevku, s tem je še drugič zapovrstjo drugi na dirki vseh dirk. 

Pogi spet drugi v skupnem seštevku Toura. FOTO:Thomas Samson Afp
Pogi spet drugi v skupnem seštevku Toura. FOTO:Thomas Samson Afp

Prvih 10 na zadnji etapi:

1. Jordi Meeus 
2. Jasper Philipsen 
3. Dylan Groenewegen
4. Mads Pedersen 
5. Ceel Bol 
6. Biniam Girmay 
7. Bryan Coquard 
8. Søren Wærenskjold 
9. Corbin Strong 
10. Luca Mozzato 

Skupni seštevek Toura 2023:

1. Jonas Vingegaard (den)
2. Tadej Pogačar + 7.29
3. Adam Yates + 10.56
4. Simon Yates  + 12.23
5. Carlos Rodriguez  + 12.57
6. Pello Bilbao  + 13.27
7. Jai Hindley + 14.44
8. Felix Gall  + 16.09
9. David Gaudu  + 23.08
10. Guillaume Martin  + 26.30

Spremljali smo v živo

19:36
Jordi Meeus
(Bora Hansgrohe) je presenetljivi zmagovalec zadnje etape!

19:33
Še 3 km ... Vsi so skupaj.

19:32
Prvi favorit za današnjo zmago je Jasper Philipsen, to bi bila njegova peta zmaga na letošnjem Touru. Ampak kocke so mokre in ... 

19:31
Zadnji krog na Elizejskih poljanah, še 7 km ...

19:30
Še 8 km, vsi gredo na vso moč, kaže, da hočejo presenetiti sprinterje. Mogoče bi bilo dobro, kajti ne pomnimo skoraj, kdaj na Elizejskih poljanah nismo videli sprinta.

19:27
Zadnjih 10 km, 110. Toura ...

19:25
V Parizu je začelo deževati!

19:22
Ubežniki Simon Clarke (Israel), Nelson Oliveira (Movistar) in Frederik Frison (Lotto) imajo še 5 sekund prednosti, 12 km pred ciljem ...

19:17

19:12
Ubežniki imajo 18 sekund prednosti. Pogačar se je skril v peloton. Danes bo imel največ dela Mezgec, kajti, danes bodo spet poskušali z Groenewegenom premagati Philipsena.

19:09
Simon Clarke
(Israel), Nelson Oliveira (Movistar) in Frederik Frison (Lotto) imajo 10 sekund prednosti 26 km pred ciljem.

19:04
Pogačarja
so ujeli. Zdaj so trije novi ubežniki pred pelotonom. 

19:00
Tudi Mohorič je s Pogačarjem na begu ...

18:59
Nathan Van Hooydonck
, Tadej Pogačar, Michal Kwiatkowski, Alberto Bettiol, Nils Politt, Mattias Skjelmose, Alex Edmondson, Harold Tejada, Yves Lampaert imajo minimalno prednost 33 km pred ciljem.

18:55
Šest kolesarjev je ujelo Pogačarja in Van Hoydooncka ... Kaj bo zdaj? Glavnina jih lovi ...

18:54
Ne vem, kaj je to treba Tadeju? Videti je, da se ne heca, gre skoraj na vso moč, ima samo 10 sekund prednosti ...

18:51
Poglejte, če ne verjamete ...

18:50
Kaj dela Pogačar? Beži skupaj z jumbovcem Van Hoydoonckom, ki pa mu ne menja ... Pogačarju je ostalo preveč energije?
Konec 15-letne suše. Po 15 letih brez zmage je Cofidis letos zmagal dvakrat, z Victorjem Lafayem v San Sebastianu in Ionom Izagirrejem v Belleville-en-Beaujolaisu, s čimer se je skupno število zmag povečalo na 12. Najvišje uvrščeni kolesar je Guillaume Martin, 10.

17:46
Pogačar je napadel!

18:45
Arkea-Samsic še vedno brez zmage. Sprinter Luca Mozzato je dosegel najboljši rezultat: 4. v Bordeauxu. Warren Barguil je dosegel 6. mesto v Le Marksteinu. Najvišje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku je Warren Barguil, 22. Bretonska ekipa Arkea je letos 10 nastopila na Touru in še vedno ni zabeležila etapne zmage. 

18:40

18:35
Kolesarji so že v Parizu, prekolesariti morajo še  8 krogov po sedem kilometrov, do cilja 53 km!

18:30
Samo Nils Eekhof je bil 5. v Limogesu. Najvišje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku je Chris Hamilton, 46. Nizozemska DSM ekipa je zaradi padca izgubila kapetana Romaina Bardeta na 14. etapi.

18:25
Dve uvrstitvi na stopničke za Uno-X na njihovem prvem Touru: Tobias Halland Johannessen v Cauterets (3. za Pogačarjem in Vingegaardom) in Jonas Abrahamsen v Bourg-en-Bresse (3.). Najvišje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku je Tobias Halland Johannessen, 30.

18:20
Štiri stopničke, a nobene zmage za Lotto-Dstny letos na Touru: tri druga mesta (Caleb Ewan v Nogaru, Maxim Van Gils na Grand Colombieru, Pascal Eenkhorn v Bourg-en-Bresse) in eno tretje (Caleb Ewan v Bayonnu). Najvišje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku je Maxim Van Gils, 59.

18:15
Julian Alaphilippe
se je veliko trudil, da bi mu uspelo s pomočjo ubežnikov: Soudal-Quick Step je le rešil svojo čast, kar zadeva rezultate, v dveh dneh, ko je Kasper Asgreen zmagal na 18. etapi in bil naslednji dan drugi. V svoji zgodovino so slavili že na 51. etapah na Touru. Njihov zadnji Tour de France brez etapne zmage sega v leto 2012! Najvišje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku je Julian Alaphilippe, 33.

18:10
Najboljši rezultat za EF Education-EasyPost na letošnjem Touru je bilo 5. mesto Jamesa Shawa v Cauteretsu in Estebana Chavesa v Issoireju. Njihovo zadnjo zmago je lani dosegel Magnus Cort v Megèvu. Najvišje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku je Neilson Powless, 66.

18:05
Astana je polagala upe na Marka Cavendisha, da bo zabeležil svojo 35. rekordno zmago. Cavendish je končal 2. v Bordeauxu, 5. v Nogaru in 6. v Bayonnu, preden je zaradi poškodb, ki jih je staknil ob padcu, moral zapustiti Tour. Njihov sprinter Cees Bol je bil 6. v Bourg-en-Bresse. Najvišje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku je Harold Tejada, 34.

18:00

17:55
Kolesarji še niso v Parizu. Še 80 km do cilja, še slabih 30 km do zaključnih 8 krogov po Elizejskih poljanah.

17:50

17:45
V Sloveniji imamo okoli 4400 km prometnih površin za kolesarje, od tega krepko čez 1000 km samostojnih kolesarskih površin. Lani in letos smo in bomo dobili še okoli 500 km novih ločenih površin za kolesarje, kar je sicer pol manj, kot so nam takrat pristojni obljubljali ob začetku pravkar zaključene oz. zaključujoče se evropske finančne perspektive, pa vendar gre za impozantno številko.

Večina teh površin je bila zgrajena oziroma se gradi v okviru dogovorov za razvoj regij, ki so bili med vlado in regionalnimi razvojnimi agencijami oziroma njihovimi sveti sklenjeni dokaj pozno, kar je imelo negativne posledice na optimalnost načrtovanja povezav in stroškovno učinkovitost njihove izvedbe. Če se večina »kolesark« gradi v zadnjih dveh letih finančne perspektive, to po eni strani pomeni, da ni mogoče izvesti nekaterih za optimalen potek nujnih razlastitvenih postopkov, po drugi strani pa seveda prispeva k višanju cen izvajalcev.

image_alt
Kolesarimo Slovenijo

17:40
Tadej Pogačar
 ne navdušuje le z izjemnimi telesnimi sposobnostmi, temveč tudi s tem, kako preprost, sproščen, umirjen in igriv zna biti na največjih dirkah na svetu. Nič drugačen ni na 110. dirki po Franciji in kdor je malo pobližje spoznal njegove starše, se ne sprašuje dolgo, od kod vse te pozitivne lastnosti velikega šampiona. 

Marjeta in Mirko Pogačar sta na Klancu pri Komendi vzgojila oziroma še vzgajata štiri otroke, v vrstnem redu po starosti Barbaro, Tilna, Tadeja in Vito. Permisivne vzgoje niso poznali, učiteljica francoščine in nekdanji tapetnik pri podjetju Donar, ki zdaj dela pri KD Rog, sta stavila na bolj tradicionalne prijeme, manj zaslonov, več gibanja in zmožnost doseganja družinskih kompromisov. Rezultati so bili, kot kaže, odlični.

Tako kot pri Tadeju, ki je pri 24 letih eden najboljših slovenskih športnikov v zgodovini in prva zvezda Toura, četudi ne nosi rumene majice. Zato sta Marjeta in Mirko zelo iskana pri tujih medijih. Ujeli smo ju v taboru za navijače, v avtodomih ob trasi 16. etape Toura. Vzela sta si čas za Nedelo, v vrsti je čakal Le Parisien.

image_alt
Tadej je od naju pobral samo najboljše

17:35

17:30

17:25
Kakšen zaključek Toura za slovensko kolesarstvo! Po izjemni zmagi Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious) v 19. etapi je v 20. vajo ponovil Tadej Pogačar (UAE). Za 24-letnika s Klanca pri Komendi je bila rumena majica, ki pred parado zmagovalcev v Parizu ostaja na ramenih Jonasa Vingegaarda (Jumbo Visma), kajpak nedosegljiva, je pa dobil zadnji gorski ples 110. dirke po Franciji.

Lahko zapišemo, da je bila to napovedana zmaga, saj je Pogačar po zlomu v kraljevski 17. etapi, v kateri je izgubil več kot pet minut, dejal, da si bo poskušal toliko opomoči, da dobi preizkušnjo na Le Marksteinu v Alzaciji. Njegova ekipa UAE, ki jo vodi tudi športni direktor Andrej Hauptman, je na 133,5 km dolgi etapi s šestimi kategoriziranimi klanci in še kakšnem nekategoriziranem za povrh svoje delo opravila brezhibno.

image_alt
Tadeju Pogačarju zadnji gorski ples Toura

17:20
Še vedno gledamo parado zmagovalcev! Povprečna hitrost je 23 km/h!  96 km do cilja. Ko pa bodo zapeljali na pariške tlakovce, bodo spet dirkali, kot da so danes startali na Touru. Po Elizejskih poljanah bodo naredili osem sedemkilometrskih krogov in dirko končali s sprintersko parado. Danes je pravzaprav neuradno svetovno prvenstvo najboljših sprinterjev na svetu. 

17:15

17:10
Točno 100 km do konca 110. Toura!

17:05

17:00


16:55

Zmagovalec Tour de Francea Jonas Vingegaard je danes presenetljivo potrdil, da bo v letošnjem letu nastopil še na drugi tritedenski klasiki sezone v Španiji, ki bo na sporedu med 26. avgustom in 17. septembrom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Vozil bom Vuelto. V Barceloni bom na startu skupaj s Primožem (Rogličem op. STA). Na start greva kot kapetana ekipe. Prav veselim se,« je 26-letni Danec povedal za španski časopis Marca.

Novica je presenečenje, saj zmagovalec Toura običajno ne nastopa na Vuelti. Vnaprej pa je bilo jasno tudi, da bo v Španiji za Jumbo Vismo tekmoval tudi Primož Roglič, ki bo tam lovil že svojo četrto zmago.

Prav tako je presenečenje, da bo ekipa nastopila tako z Rogličem kot z Vingegaardom. Nazadnje je bilo tako lani na Touru, ki ga je dobil Danec. Ta je vlogo prvega kolesarja lani nato v Franciji prevzel po padcu Rogliča v peti etapi, po 14. etapi pa je slovenski kolesar celo odstopil.

image_alt
Nenasitni Jonas Vingegaard, po Tadeju Pogačarju še nad Primoža Rogliča

16:50

16:48
Victor Campenaerts
(Lotto Dstny) je skočil iz glavnine in precej preplašil peloton. Zanimivo bi bilo videti, če bi vztrajal. Zdaj je nehal, zdaj čaka glavnino, ki bo vse do Pariza slavila nosilce majic, pili celo šampanjec in pivo.

16:45
Belgijka Lotte Kopecky (SD Worx) je zmagovalka prve etape kolesarske dirke po Franciji za ženske. V Clermont-Ferrand in njegovi okolici (123,8 km) se je po samostojnem napadu na edinem kategoriziranem vzponu deset kilometrov pred ciljem odlepila od skupine favoritinj in slavila deseto zmago v sezoni. Edina Slovenka na dirki, Špela Kern (Cofidis) je bila 60., v cilj je prišla 2:55 za zmagovalko.

Za Kopecky je bila to 30. zmaga v karieri in prva na ženskem Touru, ki od lanskega leta, odkar poteka pod okriljem organizatorjev moške različice, velja za največjo dirko sezone.

Sedemindvajsetletna Belgijka je napadla na zadnjem kilometru edinega kategoriziranega vzpona in se odpeljala skupini favoritinj za skupno zmago. Ciljno črto je prečkala 41 sekund pred zasledovalkami. Med njimi je drugo mesto zasedla Nizozemka Lorena Wiebes (SD Worx), tretja pa je bila njena rojakinja Charlotte Kool (DSM-firmenich).

Lotte Kopecky je prva nosilka rumene majice na letošnjem ženskem Touru. FOTO: Jeff Pachoud Afp
Lotte Kopecky je prva nosilka rumene majice na letošnjem ženskem Touru. FOTO: Jeff Pachoud Afp

V skupnem seštevku ima Kopecky 45 sekund naskoka pred evropsko prvakinjo s cestne dirke Wiebes, še dve več zaostaja Kool.

»Ta etapa je bila v mojih mislih že nekaj tednov. Na zadnjem vzponu sem imela še nekaj moči, a si predstavljala, da mi bo katera še sledila. Sama sem prišla na vrh in bila prepričana, da me ne bodo ujele, če bom dovolj pritiskala,« je po etapi organizatorjem dejala vodilna Belgijka.

»To bo nekaj zelo posebnega. Komaj čakam na drugo etapo,« je še o rumeni majici spregovorila Kopecky. Za ekipo SD Worx je to že 49. zmaga v sezoni.

Edine Slovenke na dirki ni bilo v ospredju. Triintridesetletna Kern je v skupnem seštevku na 60. mesto z zaostankom 3:05.

V ponedeljek bo na sporedu razgibana druga etapa od Clermont-Ferranda do Mauriaca (151,7 km), v kateri bodo morale kolesarke premagati šest krajših kategoriziranih vzponov. Na zadnjega se bodo vzpele vsega 1,4 km pred ciljem v Mauriacu.

16:38

16:35

16:30
Začela se je 21. etapa, 110. Toura! 



Zadnja, 21. etapa 110 Toura. FOTO: Infografika Delo  
Zadnja, 21. etapa 110 Toura. FOTO: Infografika Delo  

Zadnja, 21. etapa se bo začela v Montigny-le-Bretonneuxu, delu Saint-Quentin-en-Yvelines ob francoskem nacionalnem velodromu, jugozahodno od Pariza in končna na Elizejskih poljanah v Parizu. Dolga je 115 kilometrov. 

image_alt
Slovenec spet zmagal na Touru, tokrat Pogačar

Kot to veleva tradicija, bodo kolesarji do prestolnice kolesarili svečano, z olajšanjem, da so prikolesarili do zadnje etape. Z nedeljsko vožnjo bodo počastili najprej vsak sebe v znak, da so zdržali celo tritedensko dirko in potem častili še vse kolesarje, ki so v Pariz pripeljali čislane majice. 

V rumeni majici bo Danec Jonas Vingegaard (Jumbo Visma), v zeleni bo Belgijec (Jasper Philipsen (Alpecin Deceuninck), v pikčasti bo Italijan Giulio Ciccone (Lidl Trek) in v beli majici Slovenec Tadej Pogačar (UAE Emirates).

Ko pa bodo zapeljali na pariške tlakovce, bodo spet dirkali, kot da so danes startali na Touru. Po Elizejskih poljanah bodo naredili osem sedemkilometrskih krogov in dirko končali s sprintersko parado. Danes je pravzaprav neuradno svetovno prvenstvo najboljših sprinterjev na svetu. 

Mark Cavendish je bil najhitrejši šprinter v Parizu v obdobju 2009-2012. V naslednjih letih so zmagovali Marcel Kittel (2013, 2014), André Greipel (2015, 2016), Dylan Groenewegen (2017), Alexander Kristoff (2018), Caleb Ewan (2019), Sam Bennett (2020), Wout van Aert (2021) in Jasper Philipsen (2022).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine