Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Rogličeva rožnata partija pokra

Slovenski kolesarski as bo na dirki po Italiji v soboto poskušal obleči rožnato majico, danes se je predstavil zbranim novinarjem v Bologni. 
Primož Roglič je bil pod drobnogledom tudi na predstavitvi ekip. FOTO: Leon Vidic/Delo
Primož Roglič je bil pod drobnogledom tudi na predstavitvi ekip. FOTO: Leon Vidic/Delo
9. 5. 2019 | 15:45
10. 5. 2019 | 08:10
5:00
Hladen kot brizganec. Tako bi lahko glede na izraz na obrazu orisali Primoža Rogliča pred startom Gira d'Italia, čeprav se nanj podaja z najvišjimi cilji. Že v sobotni uvodni vožnji na čas v Bologni bi rad oblekel rožnato majico vodilnega na dirki, na sebi bi jo rad imel tudi 2. junija v Veroni, kjer se bo končal tritedenski kolesarski spektakel.

Za nekdanjega smučarskega skakalca iz Kisovca se kolesarski svet vrti z domala svetlobno hitrostjo. Leta 2013 je Giro pobližje spoznal kot navijač ob progi na vzponu na Montaž, leta 2016 je na njem prvič štartal kot tekmovalec in tudi že slavil prvo etapno zmago, leta 2019 na stavnicah velja za prvega favorita za končno zmago. Takšnega kvantnega preskoka kolesarstvo malodane ne pozna v vsej svoji zgodovini, 29-letni slovenski as pa kljub temu deluje, kot da je vsega, kar spremlja »visoko« kolesarstvo, že dolgo vajen.

Primož Roglič v Bologni. FOTO: Leon Vidic/Delo
Primož Roglič v Bologni. FOTO: Leon Vidic/Delo


Ob srečanju s svetovno kolesarsko sedmo silo, za katero je bila soba za novinarske konference Gira pretesna, je deloval tako umirjeno, odločno in osredotočeno, da je verjeti, da mu bo v naslednjih treh tednih po italijanskih cestah uspelo nekaj velikega. Še večjega od četrtega mesta na lanskem Touru.

»Že od začetka sezone sem v zelo dobri formi. Zmagi na dirki Tirreno-Adriatico so sledile zahtevne višinske priprave, na katerih smo zelo dobro delali. Nič nisem zaskrbljen, le veselim se začetka Gira, ker vem, da smo vsi dobro pripravljeni, jaz in drugi člani našega moštva,« je Roglič optimistično odgovoril na pesimistično vprašanje, ki je zadnje dni sicer precej pogosto v kolesarskih krogih. Ali ni predober prezgodaj (zmagal je na vseh treh etapnih dirkah, na katerih je nastopil letos) in bo njegova forma usihala proti tretjemu tednu dirke, ko bodo na sporedu odločilne etape?

Konferenčna soba je bila skoraj premajhna. FOTO: Leon Vidic/Delo
Konferenčna soba je bila skoraj premajhna. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Če mu gre dobro, gre vedno na zmago


Koliko mu je ostalo »rezerve«, ta čas ve le sam, njegov obraz, tako kot pri vrhunskih igralcih pokra, ne izdaja, kakšne karte ima v rokah. Jih bo pa kaj kmalu razkril, ko bo treba sesti na kolo. »Na dirkah se ne skrivam, če mi gre dobro, grem na zmago. Tako je bilo tudi na dirki po Romandiji. Na Giru bo že uvodna vožnja na kronometer velik izziv. Sicer pa mi je celotna trasa zelo všeč, predvsem tri vožnje na čas. Ne bi pa izpostavil odločilne etape, povsem osredotočeni bomo morali biti od prvega do zadnjega dne,« je o tem, kako se bo lotil Gira, razpredal Zasavec, za katerega je nova vsa medijska pozornost okoli njega. Še večja bo, če ga bo doletela čast, da bi oblekel in nato branil rožnato majico.

»Res je zame tu vse drugače, kot je bilo leta 2016 na mojem prvem Giru. Veliko stvari se je zgodilo vmes in mislim, da se bom dobro spoprijel z novimi pritiski. To so zame sladke skrbi, to je del igre, če se boriš za vrh,« je samozavesten Roglič, ki bo vsem svojim navijačem poskušal ustreči z vrhunskim rezultatom, ne bo pa mogel vsem ustreči s svojo pozornostjo. Te si je zaželel marsikateri slovenski kolesarski rekreativec, ki ga je med treningom srečal na domačih cestah.

Andrej Hauptman in Primož Roglič. FOTO: M. H. 
Andrej Hauptman in Primož Roglič. FOTO: M. H. 


»Ljudje me prepoznajo, pozdravljajo, tudi zato se najzahtevnejšega dela priprav vedno lotim v tujini. Če imam v Sloveniji kakšen lažji trening, razpeljavo, potem si včasih tudi vzamem čas za kakšnega kolesarja, ki si želi podpisa ali fotografije z mano, ko je trening težji, pa se ne morem zmeniti zanje. Upam, da razumejo in mi ne zamerijo, cesta je moja pisarna, v službi pa ni časa za druženje, če želiš vrhunski rezultat,« je še povedal Roglič, ki ga v soboto na 8,2 km dolgi trasi po Bologni čaka tudi številčna podpora slovenskih »tifosov«.
 

Roglič eden od zvezdnikov predstavitve


Včeraj zvečer so se kolesarji na tradicionalni predstavitvi ekip v centru Bologne predstavili še zbranim navijačem. Največ pozornosti je bil jasno deležen Vincenzo Nibali, ki ima v Italiji status božanstva, veliko je bilo navdušenja tudi ob prihodu ekipe Jumbo Visma na oder. Mikrofon je v roke jasno dobil Roglič in gledalcem ponudil le delček tistega, kar bodo lahko spremljali vsak dan, če se bo rožnata pentlja za Roglo odvijala po načrtih. 

Primož Roglič. FOTO: Leon Vidic/Delo
Primož Roglič. FOTO: Leon Vidic/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine