Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Rožnata pentlja, prežeta z vzponi in zgodovino

Trasa 102. Gira se spominja največjih italijanskih junakov. Karavano čaka 47.000 m vzpona in 60 km vožnje na čas. 
Kdo bo nasledil Chrisa Frooma? FOTO: AFP
Kdo bo nasledil Chrisa Frooma? FOTO: AFP
8. 5. 2019 | 09:00
9. 5. 2019 | 15:58
4:54
Bologna – Prireditelji Gira radi eksperimentirajo s traso – dirka se je lani denimo začela v Izraelu –, a se na vsakih nekaj let vrnejo h koreninam in zadovoljijo tudi želje tifosev. Takšna trasa italijanske pentlje nas čaka letos, prepredena bo z vzponi in tremi vožnjami na čas, zaključila pa se bo z odločilno vožnjo na čas v mestu Romea in Julije v začetku junija.

V 102. izvedbi se bo dirka po Italiji poklonila ne le kolesarskim, temveč italijanskim legendam nasploh. V drugi etapi bodo v Fucecchiu obujali spomine na Gina Bartalija, v 12. bodo s ciljem v Pinerolu obudili spomin še na njegovega večnega tekmeca in najbrž najboljšega italijanskega kolesarja vseh časov Fausta Coppija, peta etapa se bo začela v Vinciju ob 500. obletnici smrti velikega Leonarda ... Italijani imajo prefinjen občutek za dramo, te pa letos tudi na cestah ne bo manjkalo.

Boj za naslednika Chrisa Frooma v rožnati majici se bo začel s kronometrom v srcu Emilije Romanje v Bologni, a to ne bo tradicionalna začetna vožnja na čas, končala se bo z dva kilometra dolgim in skoraj desetodstotnim vzponom do svetišča v San Luci nad Bologno. Glede na zadnjo formo bodo vse oči uprte v Primoža Rogliča, ki bo glavni favorit za prvo rožnato majico, saj je trasa miniaturna različica kronometra v Bergnu, kjer je postal svetovni podprvak.

Leta 2010 je v Areni v Veroni pokal za zmagovalca dvignil Ivan Basso. Komu bo to uspelo letos? FOTO: Reuters
Leta 2010 je v Areni v Veroni pokal za zmagovalca dvignil Ivan Basso. Komu bo to uspelo letos? FOTO: Reuters


Kdor bo prvi dan prevzel vodstvo, ga bo najbrž zadržal ves teden, dirka se bo podala proti jugu s tremi lahkimi etapami za šprinterje in tremi razgibanimi preizkušnjami, s kakršnimi je dirka po Italiji v zadnjih letih pritegnila gledalce pred televizijske zaslone, tam naj bi o zmagi odločali ubežniki ali napadi v zaključku, razlik med favoriti pa ne bi smelo biti.
 

Kdo bo tokrat ujel zlato?


Drugi konec tedna prinaša prvi pravi vrhunec. Sobotna etapa do Pesara bo z razgibanim profilom v zaključku ogrela noge najboljših, nato pa sledi spektakularna nedeljska vožnja na čas do San Marina. Dolga bo 34,8 kilometra, prvih 22 km je ravninskih, v zadnjih dvanajstih pa se bodo kolesarji po ozki in zaviti cesti povzpeli do San Marina. Vzpon je najbolj strm v zaključku, kolesarji bodo premagali 500 metrov višinske razlike, zanimivo bo tudi videti, ali se bodo favoriti, spet bo v ospredju Roglič, odločili za menjavo koles pred vzponom.

Po dnevu premora in dveh priložnostih za šprinterje se bodo obračuni v gorah začeli v 13. etapi, od tam do ciljne črte v Veroni pa za kolesarje praktično ne bo več premora. Etapa s številko 13 bo za marsikoga nesrečna, po zelo zahtevnem zadnjem vzponu se bo končala pri jezeru Serru (2247 m) pod prelazom Colle del Nivolet, ki ga Giro ni prav velikokrat obiskal, bolj je znan zaradi zaključnega prizora iz filma The Italian Job, v katerem Michael Caine nad prepadom lovi svoje zlato.

Kolesarji na enem najbolj ikoničnih prelazov Gira - Gavii. FOTO: Reuters
Kolesarji na enem najbolj ikoničnih prelazov Gira - Gavii. FOTO: Reuters


V naslednji etapi z le 131 kilometri in štirimi strmimi vzponi bo »letelo« na polno od štarta do cilja, pred drugim prostim dnevom v Bergamu pa karavano čaka še mini dirka po Lombardiji z vzponi na Madonno del Ghisalo, Colmo di Sormano in Civiglio ter ciljem v Comu.
 

Najvišji Giro tega tisočletja


Tudi po premoru v Lombardiji kolesarjem ne bo nič lažje, čaka jih najtežja etapa 102. Gira, ki se bo povzpela prek polnih zgodovine in strahospoštovanja vrednih vzponov na Gavio in Mortirolo, kjer se je boj za rožnato pentljo odločal že mnogokrat. Priložnosti za spremembe na vrhu bo dovolj tudi v Anterselvi in San Martinu di Castrozzi, zadnji konec tedna rožnate pentlje pa bo tokrat prava poslastica.

Sobotna etapa prinaša pet kategoriziranih vzponov, na najtežjem prve kategorije se bo etapa tudi končala. Skupno bodo kolesarji od Bologne do cilja 20. etape na Monte Aveni premagali prek 47.000 višinskih metrov, s čimer bo to »najvišji« Giro v tem tisočletju. A boja za rožnato s tem še ne bo konec, namesto parade šampionov kolesarje čaka še zaključni udarec – 17 kilometrov dolg kronometer s ciljem v rimski areni v Veroni. To bo pravšnji zaključek dramatičnega Gira. Bo v mestu Romea in Julije kot nekoč Rimljani tudi Primož Roglič pisal zgodovino?

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine