Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Italijani stavijo na Nibalija in opozarjajo na »Il bella«

Dumoulin in Yates glavna Rogličeva tekmeca v boju za zmago. Lopeza zanima le vrh, kaj še lahko pokaže Vincenzo Nibali?
Takole je Vincenzo Nibali leta 2013 v Brescii proslavil prvo zmago na Giru, tri leta kasneje je zmagal drugič, to je bila tudi zadnja italijanska zmaga na rožnati pentlji. FOTO: Reuters
Takole je Vincenzo Nibali leta 2013 v Brescii proslavil prvo zmago na Giru, tri leta kasneje je zmagal drugič, to je bila tudi zadnja italijanska zmaga na rožnati pentlji. FOTO: Reuters
9. 5. 2019 | 11:00
9. 5. 2019 | 11:46
4:43
Bologna – Odštevanje do začetka dirke po Italiji je skoraj končano, trije tedni rožnatega spektakla na cestah Apeninskega polotoka se bodo začeli s kronometrom v soboto popoldne. Primož Roglič dirko prvič začenja kot favorit za končno zmago, za uspeh kariere pa bo moral premagati kolesarje, pri katerih je pogled na seznam dosežkov precej bolj impresiven.

Na letošnjem Giru bo lahko zmagal le raznovrsten kolesar, ki se dobro znajde tako v boju s štoparico kot v najtežjih gorskih etapah. Nič čudnega tako ni, da je Tom Dumoulin ob Rogliču prvi favorit za rožnato majico. Nizozemec je leta 2017 že stopil na najvišjo stopničko, lani je dirko končal tik za Chrisom Froomom, poleti je tudi Tour končal na 2. mestu.

Spomladanski program »Il bella«, kot Dumoulinu pravijo v Italiji, je bil zelo podoben Rogličevemu, dirko v Emiratih je končal na 6. mestu, Tirreno–Adriatico tik pod zmagovalnim odrom, za zadnji preizkus forme pa si je izbral klasiko Liege–Bastogne–Liege, kjer je bil 50. Dosežki »metulja iz Maastrichta« ne izstopajo, a je bilo podobno že lani. Letos je rožnato pentljo želel izpustiti in se osredotočiti na Tour, a mu je bila trasa tako všeč, da se je spet odločil za sloviti dvojček.

Tom Dumoulin že ve, kako je slaviti na Giru. FOTO: AFP
Tom Dumoulin že ve, kako je slaviti na Giru. FOTO: AFP


»Kronometri so mi res všeč, na takšnih trasah sem lahko dober, a so vsi trije razgibani, zato si tam ne bom mogel privoziti večje prednosti pred tekmeci. Bomo videli, moja forma je še nekoliko boljša kot lani v enakem obdobju, zato sem lahko optimističen,« pred začetkom pravi Dumoulin.
 

Tragični junak se vrača


Nevaren bo tudi Simon Yates, tragični junak lanske dirke, ko je večino časa nosil rožnato majico in zmagoval kot po tekočem traku, nato pa ga je zmanjkalo ob slovitem napadu Frooma na Colle delle Finestre in zmaga je splavala po vodi. Yates se je pobral že jeseni, ko je slavil skupno zmago na Vuelti. »Z dirko imam neporavnane račune, po Giru sem dolgo časa dvomil, če lahko dosežem skupno zmago na tritedenski dirki, če je moje telo dovolj dobro, potem pa mi je Vuelta dala potrditev, ki sem jo pričakoval. Lani sem se ogromno naučil, letos pa mi je trasa še bolj všeč,« tudi Yates optimistično pričakuje začetek.

Simon Yates se je lani sesul v zadnjem tednu. Kako bo letos? FOTO: AFP
Simon Yates se je lani sesul v zadnjem tednu. Kako bo letos? FOTO: AFP


Glavno orožje tifosov bo spet Vincenzo Nibali, zmagovalec v letih 2013 in 2016. Pri 34 letih morski pes iz Messine še vedno verjame, da lahko konča vsaj na odru za zmagovalce, ne nazadnje se je do nesrečnega incidenta z gledalcem in zlomljenega vretenca z najboljšimi vozil tudi na lanskem Touru. »Vedno mi uspe, da sem za glavni cilj sezone v najboljši formi, tudi tokrat bo tako, rezultati pred tem ne pomenijo nič. Lani me na Giru ni bilo, res sem pogrešal navijače in to strast, zato komaj čakam, da se spet podam v boj za maglio roso,« pravi Nibali, ki naj bi na testiranjih na pripravljalnem kampu po besedah trenerja Paola Slonga dosegal najboljše rezultate v karieri. Sicilijanec je še brez pogodbe za naslednjo sezono, šušlja se, da naj bi bil že dogovorjen s Trekom, z odličnim Girom pa bi si precej dvignil že tako zelo visoko ceno.

FOTO: Delova infografika 
FOTO: Delova infografika 

 

Zdaj ga zanima le vrh


Iz druge vrste bo napadal Miguel Angel Lopez, ki bo v gorskih etapah morda celo najmočnejši na dirki, v vožnji na čas pa bo težko konkurenčen Dumoulinu in Rogliču. Lopez je lani Giro in Vuelto končal na 3. mestu, letos pa ne skriva, da ga tudi na največjih dirkah zanima le zmaga. V pravo formo prihaja Mikel Landa, ki je imel v zadnjem letu obilico smole s poškodbami, tokrat pa bo kapetan močne zasedbe Movistara. Potihem si več kot le boj za deseterico obeta tudi Davide Formolo, znake dobre forme je v Romandiji kazal Ilnur Zakarin ...

Zelo zanimivo bo spremljati ekipo Ineos, ki je zaradi zlomljene ključnice ostala brez kapetana Egana Bernala. V vodstvu britanske superekipe so se odločili, da bodo šli na Giro brez jasnega kapetana, zato se bodo morali postaviti nekoliko bolj v ozadje, v Pavlu Sivakovu, Tau Geogheganu Hartu in Ivanu Sosi pa imajo trojec mladih talentov, ki bi vsaj v kakšni etapi znal mešati štrene najboljšim.

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine