Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Roglič, Pogačar in Slovenija kraljujejo na lestvici UCI

Kisovčan se je z zmago na dirki po Baskiji utrdil kot prvi kolesar na svetu, v konkurenci držav pa so Slovenci spet prehiteli Belgijce.
Uspehi Primoža Rogliča (levo) in Tadeja Pogačarja so Slovenijo vrnili na 1. mesto lestvice UCI. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Uspehi Primoža Rogliča (levo) in Tadeja Pogačarja so Slovenijo vrnili na 1. mesto lestvice UCI. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
13. 4. 2021 | 16:57
13. 4. 2021 | 17:08
2:57
Tako kot so bili uspehi, ki jih v zadnjih dveh sezonah dosegata Primož Roglič (Jumbo Visma) in Tadej Pogačar (UAE), za slovensko kolesarstvo pred nekaj leti še nepojmljivi, bi bil tudi sedanji vrstni red na vrhu svetovne jakostne lestvice tedaj domena znanstvene fantastike. Roglič je z zmago na dirki po Baskiji na 1. mestu povečal prednost pred zasledovalci na lestvici UCI, na baskovskih cestah tretjeuvrščeni Pogačar pa se je na 2. mestu tudi oddaljil od preostanka sveta. Med državami je po zaslugi naših zvezdnikov Slovenija na vrhu spet prehitela Belgijo.

Roglič je na vrhu lestvice končal že sezoni 2019 in 2020, vmes mu je za nekaj tednov po zmagi na Touru primat odvzel Pogačar, ki pa je po rojakovi ponovitvi zmage na Vuelti spet padel na 2. mesto. Ta vrstni red bo bržkone obveljal vse do konca julijskega Toura, če ne še dlje, saj je Roglič po zadnjem uspehu prebil mejo 5000 točk (5016) in ima skoraj 1200 točk (zmaga na dirki po Franciji je vredna 1000 točk) prednosti pred Pogačarjem (3823).


Ključen bo Liege


Slovenskima gospodarjema etapnih dirk sledi belgijski velemojster za enodnevne dirke Wout van Aert  (3161), ki pa z rojaki ni mogel zaustaviti ponovnega vzpona na vrh Slovenije (10.246). Ta je odvisna predvsem od dveh najmočnejših adutov, vendar so k 1. mestu prispevali tudi posamično 83. Matej Mohorič (Bahrain Victorious, 460), 88. Luka Mezgec (BikeExchange, 450), 208. Jan Polanc (UAE, 188) in 258. Jan Tratnik (Bahrain Victorious, 148).

Tu se bo težje obdržati na vrhu, saj tradicionalne evropske (vele)sile premorejo precej več vrhunskih kolesarjev, ki nabirajo točke. Za Slovenijo bo med dirkami ta mesec (nedelja, 25.) ključna najstarejša belgijska klasika Liege–Bastogne–Liege, na kateri bodo Roglič, Pogačar in Mohorič branili točke za lansko 1., 3. in 4. mesto.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine