Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Bahrajnovec Milan zmagovalec, Roglič se je izognil padcu

Druga etapa dirke po Italiji se je končala z masovnim šprintom, ki ga je dobre tri kilometre pred ciljem ogrozil hud padec kopice kolesarjev.
Jonathan Milan prvič na tritedenski dirki in že prva etapna zmaga. FOTO: Luca Bettini Afp
Jonathan Milan prvič na tritedenski dirki in že prva etapna zmaga. FOTO: Luca Bettini Afp
7. 5. 2023 | 08:39
7. 5. 2023 | 18:19
11:14

Druga etapa kolesarske dirke po Italiji se je končala po vseh napovedih. Klasična šprinterska etapa, dolga 202 kilometra od Terama do San Salva. Cela etapa je potekala tik ob jadranski obali.

image_alt
Roglič je za Evenepoelom zaostal za 43 sekund

Mirno, a vetrovno etapo so zaznamovali ubežniki, ki jim je beg uspel že od prvega kilometra. Najprej smo gledali pet ubežnikov potem še štiri, ki so vztrajali vse do 30 kilometrov pred ciljem. Njihova največja prednost je bila okoli pet minut, potem pa se je hitro topila in v zadnjih 100 kilometrih je bilo jasno, da bodo danes med sabo obračunali najboljši šprinterji. 

Edini Slovenec na dirki Primož Roglič je bil vseskozi videti na varnem položaju med svojimi jumbovci, danes je bilo samo pomembno priti v cilj brez kakršnihkoli težav. Dobre tri kilometre pred ciljem se je zgodil grozovit padec pri hitrosti nad 60 km/h. K sreči nihče ni utrpel hujše poškodbe, a glavnina je zaradi tega razpadla na prafaktorje. 

Šprint se je začel že dva kilometra pred ciljno črto. Hitro je postalo jasno, da bo to obračun med Grovesom in Gvirjo, ampak, bahrajnovec Jonathan Milan je imel še prestavo več. Strahovit šprint je dobil v velikem slogu in še enkrat dokazal, da je ta 22-letni mladenič prihodnost svetovnega šprinta. Drugi je v cilj pridrvel David Dekker (Team Arkea Samsic) in tretji Kaden Groves (Alpecin).

Rogliču je šlo danes odlično. FOTO:Luca Bettini Afp
Rogliču je šlo danes odlično. FOTO:Luca Bettini Afp

Jutri bo na vrsti tretja etapa, ki že sodi med hribovite. Dolga je 216 kilometrov, poteka med mestoma Vasto in Melfi. Prvi del etape je ravninski, potem pa sledijo klanci. Premagati bodo morali en gorski cilj tretje in enega četrte kategorije. Pred in po klancih sta še dva leteča cilja. 

3. etapa Giro 2023. FOTO: Giroditalia.it 
3. etapa Giro 2023. FOTO: Giroditalia.it 

***

Spremljali smo v živo
 

17:34
Jonathan Milan
(Bahrain Victorious) je zmagal, David Dekker (Team Arkea Samsic) je bil drugi, tretji Kaden Groves (Alpecin). ... Roglič v trebuhu glavnine.

17:33
Jonathan Milan
je zmagal! V izjemnem šprintu mu je uspelo ugnati tudi Gavirio, ki mu je še 10 m pred ciljem kazalo najbolje.

17:32
Zadnji kilometer!

17:31
Padli so tik za jumbovci! Roglič jo je srečno odnesel. Še 3 km do cilja. Je Gaviria na tleh? Ne vidimo še ...

17:30
Zelo hud padec!

17:25
Zdaj gre na vso moč. Peloton je raztegnjen čez celo cesto, samo še 9 km do cilja, samo, da ne pride do padca ...
17:20
Vse drugo kot zmaga Gavirje bo presenečenje. Še 12 km do cilja. 

17:15
Padec v skupini! Vendar nič hujšega ni bilo. Vsi so spet na dirki.

17:10
Roglič
je na varnem med svojimi jumbovci. V šprint se ne bodo spuščali saj nihče v ekipi ni vešč tega. Pomembno je le, da Roglič pride v cilj brez težav. 

17:05
Nihče več ne napada, nihče si ne drzne v beg. Še 20 km do cilja.

17:00
Jan Tratnik je opisal svojo nesrečo dan pred začetkom Gira, ženska ga je spregledala, poletel je v zrak, poškodovana koleno in golenica. Vrnil se bo močnejši.

image_alt
Imel je srečo v nesreči, zdaj želi več sreče čebelam

16:55
Še 30 km do cilja. Alpecinovci vlečejo glavnino. Nihče si ne upa napasti. Verjetno pripravljajo najboljše izhodišče za Grovesa? Malce prezgodaj? 

16:50
Vse do cilja je skoraj sama ravnina, pretiranega vetra danes ni. Vse kaže, da bomo res videli skupinski šprint. 

16:45
Ubežnike so ujeli. Vse se začne znova 40 km pred ciljem. 
16:40

16:35
Paul Lapeira (AG2R Citroën) je počakal na peloton. Še trije ubežniki so 38 sekund pred glavnino: Thomas Champion (Cofidis), Mattia Bais (Eolo-Kometa). Stefano Gandin (Corratec-Selle Italia), je počakal glavnino. Še 45 km do cilja.

16:30
Zadnjih 50 km do cilja druge etape. Štirje ubežniki se še vedno niso predali. Štirje so v begu, 20 sekund imajo prednosti. 

16:25
Geraint Thomas
spet duhoviči.

16:20
Stefano Gandin
 (Corratec-Selle Italia) je spet med ubežniki. Kaže, da je šel le na malo potrebo ali do avta po okrepčilo. Glavnina zaostaja 55 sekund.

16:15

16:10
Samo še trije ubežniki so 50 sekund pred pelotonom, 60 km pred ciljem. V ospredju so ostali: Paul Lapeira (AG2R Citroën), Thomas Champion (Cofidis), Mattia Bais (Eolo-Kometa). Stefano Gandin (Corratec-Selle Italia), je počakal glavnino.

16:05

Navijači ob cesti. FOTO: Luca Bettini Afp
Navijači ob cesti. FOTO: Luca Bettini Afp

Remco Evenepoel. FOTO: Luca Bettini Afp
Remco Evenepoel. FOTO: Luca Bettini Afp

FOTO: Luca Bettini Afp
FOTO: Luca Bettini Afp

16:00
Za kolesarji je še drugi gorski cilj. Jutri bo modro majico najboljšega hribolazca nosil Paul Lapeira (AG2R Citroën). 

15:55
Do cilja je še 70 km. Še vedno imajo štirje ubežniki več kot minuto prednosti.

15:50

15:45
Kandidati za skupni seštevek, ki se bo seštel v Rimu čez tri tedne se bodo šli danes najbrž skrivalnice po pelotonu, naredili bodo vse, da v cilj pridejo varno in kar se da odpočiti, kajti, že jutri jih čaka prvi klanec, ki bo pokazal, kdo je tisti, ki letos ne bo mešal štren na vrhu razpredelnice. Do cilja je še 80 km, štirje ubežniki: Paul Lapeira (AG2R Citroën), Thomas Champion (Cofidis), Mattia Bais (Eolo-Kometa), Stefano Gandin (Corratec-Selle Italia), imajo 1:50 prednosti.

15:40
Kdo bi še lahko bil današnji zmagovalec? Mark Cavendish? Kaden Groves?

15:35
Pascal Ackerman
je danes glavni igralec v moštvu UAE. Včeraj so se Pogačarjevi sotrpini na uvodni etapi etapi odlično odrezali. Danes je Ackerman na vrsti, da jih nagradi z etapno zmago. 

15:30
Povprečna hitrost današnje etape je trenutno 40 km/h. Garanje za ubežnike, lahkotno za peloton, seveda, vse dokler se ne odločijo poslati pomočnike na lov. Ne verjamemo, da bodo ubežnike spustili priti v cilj pred glavnino, Remco bi bil rad v rožnatem še naprej.

15:25
Nihče izmed ubežnikov ni nevaren za skupen seštevek, peloton pa se še ni odločil za lov. Najbrž bodo čakali do zadnjih 30 km. Ubežniki so: Paul Lapeira (AG2R Citroën), Thomas Champion (Cofidis), Mattia Bais (Eolo-Kometa), Stefano Gandin (Corratec-Selle Italia)

15:20

15:15
Ena redkih ravninskih etap na letošnjem Giru se bo najbrž končala s šprintom glavnine. Glavni favorit za današnjo zmago je Fernando Gaviria ... če mu bo le uspelo prehiteti Madsa Pedersena. Tu je še veteran Mark Cavendish, ki je v Teramu že slavil zmago. Ubežniki imajo še dve minuti prednosti.

15:10
Alessandro Verre (Arkéa-Samsic) se je odločil, da ima dosti bežanja, zato je počakal na peloton. Samo še ubežni kvartet je 1.55 pred pelotonom, 100 km pred ciljem.

15:05
Edini Slovenec na dirki Primož Roglič je današnjo etapo začel v odličnem počutju, kar se je videlo že na predstavitvi ekip na samem štartu v Teramu.
 

15:00
Že celo drugo etapo spremljamo kako pet ubežnikov beži pred pelotonom. Njihova največja prednost je bila že skoraj pet minut, zdaj 107 km pred ciljem znaša še 2:20. Ubežniki so: Paul Lapeira (AG2R Citroën), Thomas Champion (Cofidis), Mattia Bais (Eolo-Kometa), Stefano Gandin (Corratec-Selle Italia), in Alessandro Verre (Arkéa-Samsic). 

2. etapa Giro 2023 Foto Giroditalia.com Delo
2. etapa Giro 2023 Foto Giroditalia.com Delo

***

Primož Roglič je včeraj moral v svoji disciplini priznati poraz. Niso ga premagali samo specialisti, veliki in močni kolesarji, ampak tudi tisti, ki merijo na skupen seštevek tritedenske dirke.

image_alt
Roglič je za Evenepoelom zaostal za 43 sekund

Ampak razlogov za paniko ni. Sam je v cilju izjavil, da je super zadovoljen z vožnjo, da je dal vse od sebe, da je prva etapa za njim, ostane jih še dvajset. In druga je danes na vrsti, ena redkih, ki se bo, vsaj tako verjamemo, končala s skupinskim šprintom. 

Današnja druga etapa je dolga kilometra več od 200 in bo potekala med Teramom in San Salvom. Skoraj cela etape poteka čisto ob jadranski obali. Na papirju je ravninska z dvema letečima ciljema, ki sta stisnjena med dva gorska cilja četrte kategorije. Klanca tudi za klasične šprinterje, ki jih je na letošnjem Giru zelo malo, naj ne bi bila prehuda ovira. Ampak, oni se bojijo vetra, ki je napovedan, da bo danes pihal z vseh strani, in tudi nestrpnih ubežnikov, ki bodo zagotovo poskušali priti do cilja pred glavnino.

Malokdaj lahko vidimo, da svetovni prvak obleče rožnato majico. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
Malokdaj lahko vidimo, da svetovni prvak obleče rožnato majico. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters

Kandidati za skupni seštevek, ki se bo seštel v Rimu čez tri tedne se bodo šli danes najbrž skrivalnice po pelotonu, naredili bodo vse, da v cilj pridejo varno in kar se da odpočiti, kajti, že jutri jih čaka prvi klanec, ki bo pokazal, kdo je tisti, ki letos ne bo mešal štren na vrhu razpredelnice.

image_alt
Z Luko Mezgecem je bil Trst za en dan slovenski

Remco Evenepoel je včeraj oblekel razen ene, vse majice, ki so bile na voljo. Samo modra majica je pristala na plečih Brendona McNultyija, tista, ki jo obleče tisti kolesar, ki zbere največ točk na gorskih ciljih. Remcu so zato ostale rožnata za prvega v skupnem seštevku, ciklamna za najhitrejšega na letečem cilju in bela za najboljšega kolesarja, ki še ni dopolnil 25 let.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine