Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Roglič je za Evenepoelom zaostal za 43 sekund

Prva etapa se je končala z velikim zmagoslavjem Remca Evenepoela. Roglič se bo moral zelo potruditi na klancih.
Roglič je prvo etapo končal kot šesti. FOTO: Luca Bettini Afp
Roglič je prvo etapo končal kot šesti. FOTO: Luca Bettini Afp
6. 5. 2023 | 09:59
6. 5. 2023 | 18:33
17:52

Prva etapa je že postregla s pravo akcijsko dramo, Primož Roglič je na koncu zasedel šesto mesto. Šesto mesto ni slabo, vendar zaostanek 43 sekund za Remcom Evenepoelom je ogromen.

image_alt
Imel je srečo v nesreči, zdaj želi več sreče čebelam

Remco Evenepoel je presenetil vse razen sebe, kajti o svoji zmagi je bil prepričan že nekaj dni pred štartom rožnate dirke. Favorit številka ena za današnjo zmago Italijan Filippo Ganna je pristal na drugem mestu, zaostal je za 22 sekund. Na tretjem mestu je presenetjivo João Almeida, četrti je Tao Geoghegan Hart, kar ni tako veliko presenečenje, na petem mestu je Stefan Küng in šesti Primož Roglič.

Prvi dan je že pokazal, da je Evenepoel prišel na letošnji Giro v zares odlični formi, 19,6 km dolgo preizkušnjo je prekolesaril s povprečno hitrostjo 55,211 km/h. Vprašanje je samo, ali ni to še prezgodaj za tako odlično vožnjo, saj je dirka dolga tri tedne. Na drugi strani pa imamo Rogliča, ki je imel najdaljši premor med zadnjo dirko in današnjim štartom, ob katerem je zmogel povprečno hitrost 53,414 km/h. Vemo, da je najtežji tretji teden letošnjega Gira, ampak še prej je v 9. etapi na vrsti kronometer, ki je dolg kar 35 kilometrov in je povsem ravninski. 

Tudi drugi tekmeci niso daleč za Rogličem. Odlično so se odrezali vsi trije matadorji iz ekipe UAE. Kar tri kolesarje imajo med prvo osmerico. Prav tako Ineos Grenadiers, ki ima svoja dva favorita na četrtem in devetem mestu. 

Evenepoel je danes spet pokazal kako neverjeten je. Najbolj je streznil Ganno in Künga, ki sta na ta Giro prišla ravno zaradi tega uvodnega kronometra. Drugi tekmeci pa bodo imeli danes neprespano noč. Kaj če je Remco tako močan tudi navkreber?

Veselijo dobre noge

Remco je po dirki izjavil, da je njegov fokus usmerjen na celotno tritedensko dirko in ne samo na Rogliča, ki ga je danes tako močno premagal. Samozavesten je in kot pravi super zadovoljen z današnjo predstavo.

»Zelo sem vesel, to je najboljši možni začetek Gira. Želeli smo iti kar najhitreje in mislim, da smo bili dovolj hitri. Na avtobusu sem ugibal, da bo čas 21:30 zadostoval za zmago, bil sem kar blizu z 21:18. Od štarta sem imel pravi ritem, vozil v isti prestavi,« je povedal Belgijec. Dodal je: »Nisem se ravno osredotočil na Rogličev zaostanek. Skušal sem zgolj osvojiti etapo. Prva misija nam je uspela, zdaj pa se moramo čim bolj varno prebiti skozi naslednje etape in hraniti moči za drugo vožnjo na čas. Ob vrnitvi na Giro bom še kako užival v rožnati majici.«

»Kronometer je bil zahteven, a je zdaj za nami, kar me veseli. Pravzaprav so noge dobre, česar sem zelo vesel. To me navdaja z optimizmom za naslednje dni. Zame je bilo pomembno le, da dam vse od sebe. Tega sem vesel, čaka nas pa še 20 etap,« pa je menil Primož Roglič.

Jutri je druga etapa, ki je na papirju namenjena šprinterskemu razpletu. Poteka od Terama do San Salva, dolga je 201 kilometer. Na etapi sta dva gorska cilja četrte kategorije in dva leteča cilja. To bo ena redkih ravninskih etap na letošnjem Giru. Prvi favorit za jutrišnjo zmago je Fernando Gaviria (Movistar). Tudi Madsa Pedersena (Trek Segafredo) lahko štejemo med favorite in pa Pascala Ackermana (UAE), če bo le zmogel z glavnino čez oba klanca.

S spremljanjem v živo začnemo ob 15. uri.

2. etapa Giro 2023. FOTO: Giroditalia.it 
2. etapa Giro 2023. FOTO: Giroditalia.it 

Remco je danes do kosti prestrašil tekmece. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
Remco je danes do kosti prestrašil tekmece. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters

Spremljali smo v živo


17:05
Remco Evenepoel
je zmagovalec, Ganna drugi, Roglič je šesti.
17:00
Roglič
je za Evenepoelom zaostal za 43 sekund!
16:59
Remco
je Almeido prehitel za 29 sekund! 55.211 km/h je bila njegova povprečna hitrost!
16:54
Roglič
za Evenepoelom na prvem merjenju zaostaja za 26 sekund! Je to sploh mogoče?


16:52
Remco
leti po progi! Hitrejši je tudi od Ganne. Kungu tudi ne kaže dobro, a bolje kot Rogliču. Ampak pred nami je še pol dirke. Mogoče je Remco pretiraval na začetku ... upajmo ...
16:48
Roglič
sedmi na prvem vmesnem merjenju, Remco za 20 sekund hitrejši od Thomasa!
16:45
Thomas
je v cilju, na petem mestu je, potem, ko je na obeh vmesnih časih imel najhitrejši čas. Remco je najhitrejši na prvem vmesnem času ... krepko najhitrejši!
16:42
Čakamo na prvi vmesni čas Remca Evenepoela ...
16:39

Tudi Ganna in Kung sta na progi. 
16:35
Štartal je olimpijski prvak v kronometru Primož Roglič! Srečno!
16:34
Remco Evenepoel
je pravkar štartal. Za njim gre Roglič!
16:32
Joao Almeida (UAE)
je za 10 sekund prehitel Geogheganharta! Je to mogoče? Povprečna hitrost: 53.945!
16:31
Joao Almeida (UAE)
je tudi že na progi. On je en izmed glavnih favoritov iz druge vrste za skupni seštevek. 
16:30


16:25

Štartal je tudi Thomas. Tudi Kamna je na progi ... Tao pa je trdno v vodstvu.
16:20
Da, da, da ... Tao Geoghegan Hart je prevzel vodstvo za šest sekund. Približuje se štart Primoža Rogliča. Zanimivo je, da bodo prvi favoriti štartali drug za drugim. Prvi se bo na traso podal tretji z lanskega svetovnega prvenstva v kronometru, Belgijec Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step), ob 16:34, za njim bo minuto kasneje štartal olimpijski prvak v kronometru, Primož Roglič (Jumbo Visma), ob 16:36 se po s štartne klančine pognal Švicar Štefan Kung (Groupama - FDJ), svetovni podprvak v posamični vožnji na čas, minuto za njim pa prvi italijanski favorit Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), sicer že dvakratni svetovni prvak na kronometru. 
16:15
Tudi ekipa UAE je na letošnji Giro prišla z močnimi aduti. Njihovo skrivno orožje je zagotovo Vine. Trenutno imajo dva kolesarja v vodstvu. 
16:10
Jay Vine
(UAE) je prevzel vodstvo!
Eden od favoritov za skupno zmago:

16:05
Američan Brandon McNulty (UAE) je še vedno vodeči na današnji 1. etapi.
16:00
Kolesarska zgodovina se že več kot stoletje napaja z velikimi dvoboji in rivalstvi. Tudi 106. Giro, ki se bo danes začel ob jadranski obali, ima jasno rdečo nit – Primož Roglič proti Remcu Evenepoelu. Zasavski zvezdnik se bo boril za prvo slovensko zmago, njegov tekmec za osmo belgijsko, prvo po letu 1978. Pred štartom je bil 23-letni Remco najbolj iskan pri kolesarskih novinarjih. Svetovni prvak se je samozavestno razgovoril na novinarski konferenci in v posebnem pogovoru za Gazzetto dello Sport.
image_alt
Rogliča bi strl na kolesu za kronometer

15:58
Še vedno je v vodstvu Američan Brandon McNulty (UAE).  
15:55
Tako kot smo predvideli, zmagovalec današnje etape bo imel povprečni čas hitrejši kot 54 km/h. Na štartu so še prav vsi favoriti za današnjo zmago. Zanimivo je, da bodo prvi favoriti štartali drug za drugim. Prvi se bo na traso podal tretji z lanskega svetovnega prvenstva v kronometru, Belgijec Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step), ob 16:34, za njim bo minuto kasneje štartal olimpijski prvak v kronometru, Primož Roglič (Jumbo Visma), ob 16:36 se po s štartne klančine pognal Švicar Štefan Kung (Groupama - FDJ), svetovni podprvak v posamični vožnji na čas, minuto za njim pa prvi italijanski favorit Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), sicer že dvakratni svetovni prvak na kronometru. 

15:52
Brandon McNulty
(UAE) je novi vodilni. Nov najhitrejši čas je 22:06, povprečna hitrost pa še 53.213 km/h! 
15:50

Davide Cassani: Trasa Gira je bolj primerna za Rogliča. Nekdanji italijanski profesionalec in selektor je prepričan, da Pantanijev dvojček Giro-Tour v eni sezoni lahko ta čas ponovi le Tadej Pogačar. 
Davide Cassani ima vrhunsko kolesarstvo v mezincu. S tem športom živi vse življenje, nekoč je bil vrhunski profesionalec, tudi na Giru je dobil dve etapi, nato je bil športni direktor v ekipi rajnkega Marca Pantanija pa strokovni komentator italijanske televizije RAI in selektor italijanske reprezentance, zdaj v rodni Emiliji - Romanji skrbi za razvoj kolesarskega turizma. Zaslužen je tudi za to, da bo Tour de France prihodnje leto obiskal to pokrajino ob jadranski obali, a še prej bo šel letos mimo Giro, ki ga bo 62-letni kolesarski poznavalec spet spremljal kot del strokovne komentatorske ekipe RAI.

image_alt
Davide Cassani: Trasa Gira je bolj primerna za Rogliča

15:45
Brandon McNulty
(UAE) je odlično na poti, že dva kolesarja pred sabo je ujel! Posnetek Jonathana Milana:

15:40
Pavel Sivakov
(Ineos Grenadiers) je trenutno na tretjem mestu, kar samo dokazuje, da je ta cela ekipa trenutno v zelo dobri formi in bodo zato huda konkurenca za Rogliča, ki je imel toliko težav pri sestavljanju ekipe. Geoghegan Hart, Thomas, Sivakov, je Ineosova trojka, ki bo igrala eno izmed glavnih vlog na letošnjem Giru. Spomnimo se Tao Geoghegan Hart je zmagovalec Gira iz 2020, pred kratkim pa je slavil na dirki čez Alpe.
15:35
Bolj kot za današnjo zmago moramo biti pozorni, kako se bodo odrezali glavni Rogliči konkurenti za skupni seštevek. Kako bo vozil Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers), pa tudi Geraint Thomas iz iste ekipe, Joao Almeida (UAE) in seveda Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step). Mads Pedersen (Trek Segafredo) je prevzel trenutno vodstvo.
15:30
Slovenski kolesar Jan Tratnik, ki bi moral danes ob boku Primoža Rogliča v dresu ekipe Jumbo-Visma začeti 106. dirko po Italiji, se je oglasil po prometni nesreči, ki mu je odnesla nastop na Giru. Kot je 33-letni kolesar zapisal na Instagramu, je lahko po petkovem trčenju z avtomobilom še vesel, da je zgornji del telesa ostal nepoškodovan.

15:25
Tale podatek je tudi zanimiv; najtežji kolesar na današnji etapi, torej tudi na letošnjem Giru je mladi Jonathan Milan (Bahrain Victorious), ki tehta 84 kg! Je že v cilju, trenutno je četrti. Drugi najtežji je Stefan Kung (Groupama - FDJ), ki tehta kilogram manj, potem pa je že Ganna s svojimi 82-kilogrami! Roglič tehta 20 kg manj. Verjetno zato tako hvalospevno opeva težke kronometriste.

15:20
Glavni favorit za današnjo zmago je Italijan Ganna, ki je že celo pomlad kazal odlično formo. Prvzaprav je prav zaradi današnje etape prišel na letošnji Giro. Torej Italijani pričakujejo, da bodo danes videli rojaka v rožnati majici. 

15:15
Še vedno vodi Stefan De Bod, Južnoafričan iz ekipe EF Education-EasyPost.

15:10
Tudi Remco Evenepoel bo danes dirkal samo z enem verižnikom na gonilki oz. brez sprednjega menjalnika. Remco ima prenos v prestavnem razmerju 60-11/30. Filippo Ganna pa ima spredaj dva verižnika: 58/44-11/30

15:05
Roglič
bo štartal ob 16:35. Na njegovem kolesu smo videli novost, dirkal bo brez sprednjega menjalnika, pedale bo obračal s prestavnim razmerjem 58-10/28. Še vedno vodi De Bond, njegov najhitrejši čas znaša 22 minut 32 sekund. Dirkal je s povprečno hitrostjo 52.189 km/h!

15:05
Primož Roglič
je ostal edini Slovenec na letošnjem Giru. Žal se je zaradi včerajšnje nesreče moral iz karavane posloviti njegov moštveni kolega Jan Tratnik.

15:00
106. dirka po Italiji se je začela s kronometrom, dolgim 19,6 km. Trenutno je v vodstvu Stefan De Bod, Južnoafričan iz ekipe EF Education-EasyPost.

1. etapa Gira 2023. FOTO: giroditalia.it Giro 
1. etapa Gira 2023. FOTO: giroditalia.it Giro 

***
Uvodnik v 1. etapo

Že pred štartom slaba novica za slovenske navijače, kajti na štartni rampi zaradi včerajšnje nesreče na treningu ne bo Jana Tratnika (Jumbo Visma). Jan je na Giro prišel odlično pripravljen in je veljal za najtesnejšega Rogličevega pomagača, hkrati pa je bil tudi favorit iz druge vrste za današnjo prvo etapo, posamično vožnjo na čas, dolgo 19,6 kilometra, od marine Fosacessija do Ortone.

image_alt
Edini, ki lahko premaga Rogliča

Kronometer na prvi etapi je na papirju ravninski, vendar kolesarji pravijo, da bo izmenični veter verjetno njihov današnji najhujši nasprotnik. Pogled na papir pravi, da je prvi del kronometra raven, drugi pa se vzpenja. 

Prvih 14 kilometrov je res ravnih, speljanih po kolesarski stezi, ki je bila včasih železniška proga, tik ob Jadranskim morjem. Današnji kronometer v bistvu poteka po kolesarski stezi imenovani Ciclovia Adriatica, ki se začne v Trstu, poteka v glavnem ob obali Jadranskega morja in po 1300 kilometrih konča globoko na jugu Italije v Pugliji. 

Po 14. ravninskih kilometrih prve etape, sledi 1,3 kilometra dolga klančina s povprečnim, 5,3-odstotnim naklonom. Potem sledi spuščanje vse do zadnjih 750 metrov pred ciljem, ko se začne blago vzpenjanje z 2-odstotnim naklonom, do ciljne črte, ki pa je povsem na ravnem. Na celi etapi bodo premagali 100 višinskih metrov. Pričakujemo izredno hiter kronometer S povprečno hitrostjo krepko nad 50 kilometrov na uro. 

image_alt
Nesreča ne počiva: Tratnik brez Gira

Glavni favoriti za prvo rožnato majico

V kolesarskih krogih se za zmago na letošnjem Giru omenjata samo dva kolesarja; Primož in Remco. Tudi za današnjo zmago sta glavna favorita, saj sta že večkrat dokazala, da jima ustrezajo tudi zelo hitri kronometri, ki so po navadi rezervirani, za po postavi, visoke in malce težje kolesarje. In vendar sta na štartu danes tudi izjemno dobro pripravljena Ganna in Kung, tako, da lahko opravičimo današnji naslov: Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima, oziroma: Kjer se za zmago potegujeta dva, tretji jo ima. 

Primož Roglič je že danes glavni favorit za zmgo. FOTO: Luca Bettini Afp
Primož Roglič je že danes glavni favorit za zmgo. FOTO: Luca Bettini Afp

Zanimivo je, da bodo prvi favoriti štartali drug za drugim. Prvi se bo na traso podal tretji z lanskega svetovnega prvenstva v kronometru, Belgijec Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step), ob 16:34, za njim bo minuto kasneje štartal olimpijski prvak v kronometru, Primož Roglič (Jumbo Visma), ob 16:36 se po s štartne klančine pognal Švicar Štefan Kung (Groupama - FDJ), svetovni podprvak v posamični vožnji na čas, minuto za njim pa prvi italijanski favorit Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), sicer že dvakratni svetovni prvak na kronometru. 

Remco Evenepoel je zelo samozavesten. FOTO: Gian Mattia D'alberto/lapresse Lapresse
Remco Evenepoel je zelo samozavesten. FOTO: Gian Mattia D'alberto/lapresse Lapresse

Škoda, da je zaradi covida-19 moral z dirke odstopiti aktualni svetovni prvak v kronometru Norvežan Tobias Foss (Jumbo Visma). Zamenjal ga je pa Avstralec Rohan Dennis, dvakratni svetovni prvak v tej disciplini. 

Laurens Huys (Intermarche - Circus - Wanty,) se bo prvi pognal na progo ob 13:50, Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck), pa poslednji.

Vse drugo kot današnja zmaga Ganne bo presenečenje. FOTO: Luca Bettini Afp
Vse drugo kot današnja zmaga Ganne bo presenečenje. FOTO: Luca Bettini Afp

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine