Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Philipsen najmočnejši, Roglič pet sekund za rdečo majico

Na Vuelti je bila na sporedu povsem ravninska 5. etapa, ki so si jo ekipe v boju za rdečo majico označile kot eno ključnih. Dramo je povzročil množični padec.
Primož Roglič (levo) ta čas z nasmeškom rdečo majico prepušča Reinu Taaramäeju.  FOTO: Luis Angel Gomez/Photo Gomez Sport
Primož Roglič (levo) ta čas z nasmeškom rdečo majico prepušča Reinu Taaramäeju.  FOTO: Luis Angel Gomez/Photo Gomez Sport
18. 8. 2021 | 11:52
18. 8. 2021 | 18:19
11:07
Na Vuelti le redkokdaj vidimo tako izrazito ravninske etape, kot je bila današnja 5. od Tarancona do Albaceteja (184,4 km), vendar so si jo kot eno ključnih preizkušenj dirke označile ekipe, ki se borijo za vrh v skupnem seštevku. Tudi Jumbo Visma Primoža Rogliča, ki se je zavedala, da je bil to dan, ko bi lahko veter in ne klanci dirko po Španiji preobrnil na glavo. Vendar ni bil ključen veter, temveč množični padec 12 km pred ciljem.

Na srečo se mu je Roglič izognil in končal v glavnini, v kateri se je šprinterske zmage veselil Jasper Philipsen (Alpecin Fenix). Osmoljenec pa je bil nosilec rdeče majice Rein Taaramäe (Intermarche), ki je moral vodstvo na dirki predati Kennyju Elissondu (Trek Segafredo). Slovenski zvezdnik za njim na 2. mestu zaostaja samo 5 sekund.

17.40: Kaotične etape je vendarle konec, najbolje so zaključno akcijo pripravili kolesarji ekipe Alpecin Fenix, ki se veselijo druge etapne zmage Jasperja Philipsna. Rein Taaramäe je po padcu izgubil rdečo majico, ki jo bo oblekel Kenny Elissonde (Trek Segafredo). Primož Roglič na 2. mestu za njim zaostaja 5 sekund.

17.38: Še 3 km do cilja, Roglič je varno v glavnini, ki se pripravlja na šprint.

17.35: Veliko kolesarjev je padlo, še več se jih je moralo zaradi padca zaustaviti. Med njimi tudi rdeča majica Rein Taaramäe, ki 4 km pred ciljem zaostaja poldrugo minuto in izgublja vodstvo. Potolčeni Romain Bardet izgublja sedem minut.

17.30: Ko je že kazalo na klasičen šprinterski zaključek, je prišlo do množičnega padca blizu čela karavane. Roglič se ga je na srečo izognil.

17.23: Utrujena ubežnika Oier Laskano in Xabier Mikel Azparren v zdaj nasprotnem vetru (15 km/h) nista imela možnosti proti zasledovalcem v naletu, 15,7 km do cilja so ju ujeli. Obeta se šprint glavnine.

17.20: Glavnina je oživela, 17 km pred ciljem imata ubežnika le še 35 sekund prednosti. Bilo je nekaj poskusov, da bi pretrgali skupino, vendar veter ni dovolj močan.

17.15: Veter je popustil (19 km/h) z njim pa tudi vnema v glavnini. Kot kaže, ne bo velike pričakovane ravninske bitke med Rogličem in tekmeci. Ubežnika imata še poldrugo minuto prednosti, vendar se bodo ekipe šprinterjev prej ali pognale za njima.



17.05: Karavana je obrnila proti Albaceteju, veter ji piha bočno od zadaj s hitrostjo 42 km/h. To so prave razmere za ešalone, ki pa jih še ni, vendar je čutiti živčnost. Vse ekipe želijo biti v ospredju. Prednost dveh ubežnikov 28 km pred ciljem znaša le še poldrugo minuto.

16.58: Prvi od treh ubežnikov se je vdal. Pelayo Sanchez čaka na glavnino, medtem ko 33 km pred ciljem Oier Laskano in Xabier Mikel Azparren nadaljujeta v ospredju dve minuti pred zasledovalci.

16.55: Ubežniki imajo 35 km pred ciljem dve minuti prednosti, v glavnini pa sta pobudo prevzeli ekipi Deceuninck Quick Step in Cofidis šprinterjev Fabia Jakobsena in Arnauda Demarja, ki sta včeraj zasedla 1. in 2. mesto. Tik za njimi so še vedno ekipe favoritov v skupnem seštevku.

16.45: Karavani piha s strani, vendar ne dovolj močno, da bi se oblikovali ešaloni, zato pa so vse ekipe kandidatov za vrh v skupnem seštevku v bojni pripravljenosti. Naslednji ključni trenutek naj bi bil oster zavoj 30 km do cilja.

16.40: Tudi glavnina je prešla leteči cilj, vetra, za katerega so prireditelji upali, da bo popestril povsem ravninsko etapo, pa (še) ni. Kljub temu so na čelu ekipe najboljših v skupnem seštevku, Jumbo Visma, Ineos, Astana, Movistar ... Do cilja je še 46 km, prednost ubežnikov pa je padla pod dve minuti.

16.32: Vrstni red na letečem cilju La Roda: 1. Oier Laskano, 2. Pelayo Sanchez, 3. Xabier Mikel Azparren.

16.25: Do cilja je še 57 km, prednost ubežnikov pa se je ustalila okoli 2:40. Glavnini, ki ima vse pod nadzorom, se nikamor ne mudi. Dogajanje pa bo gotovo oživelo pri današnjem edinem letečem cilju v La Rodi 52 km pred ciljem. Tu naj bi veter tudi spremenil smer ...

16.15: Kolesarjev na Vuelti gotovo ne zebe. Pod španskim soncem so se tudi danes temperature dvignile krepko nad 30 stopinj Celzija. Do cilja je sicer 62 km, tempo glavnine pa se je nekoliko umiril, trije ubežniki, Pelayo Sanchez (Burgos-BH), Oier Laskano (Caja Rural-Seguros RGA) in Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi) so prednost povečali na 2:40.



16.05: Če glavnina v uvodnem delu etape ni dosegala hitrosti 40 km/h, je v zadnje pol ure močno pospešila. S hitrostjo 49 km/h se nezadržno bliža trem ubežnikom, katerih prednost se je z manjšala s sedmih na le dobri dve minuti. Do cilja je še 70 km.



15.45: Glavnina je pospešila, 84 km pred ciljem je prednost treh ubežnikov že manjša od treh minut. Sicer bo to 22. cilj etape Vuelte v Albaceteju, kjer praviloma zmagujejo šprinterji, vendar vetrovna pričakovanja niso iz trte izvita. V zadnjih 25 letih se je v petih od šestih etap, ki so se končale v Albaceteju, na veter glavnina raztrgala. Najbolj dramatično je bilo leta 1996, ko sta zaradi nepazljivosti iz igre za končno zmago že v 3. etapi izpadla trikratni zmagovalec Vuelte Tony Rominger in sedanji traser dirke Fernando Escartin. Akcijo je začela ekipa Once ter na ta račun slavila etapno zmago z Laurentom Jalabertom in končno z Alexom Züllejem. Escartin in Rominger, ki je kljub temu tedaj Vuelto končal na 3. mestu, sta izgubila več kot 7 minut.

15.30: Prednost treh ubežnikov hitro pada, 94 km pred ciljem je že pod 5 minutami. Sicer pa so prireditelji sporočili, da na ciljnem vzponu petkove 7. etape na Balcon de Alicente ne bo gledalcev. Tokrat ne gre za protikoronski ukrep, temveč za odločitev, s katero želijo zmanjšati možnosti požara na tem gozdnatem območju.

15.20: V glavnini so se odločili, da so si ubežniki prikolesarili dovolj prednosti. V pelotonu 100 km pred ciljem tempo narekujejo tudi kolesarji šprinterskih ekip in prednost vodilne trojice je hitro padla pod 6 minut. Rogličeva Jumbo Visma pa, kot kaže, noče ničesar prepustiti naključju. Nizozemci so s svojim slovenskim kapetanom blizu ospredju in pripravljeni na morebitne poteze tekmecev.



15.10: Trenutna umirjenost – povprečna hitrost kljub povsem ravninski etapi komaj dosega 40 km/h – še ne pomeni, da bo etapa do konca uspavanka. V pričakovanju vetra sta ključni dve točki, dva ostra zavoja v desno. Prvi je na vrsti 52 km pred ciljem, pri letečem cilju v La Rodi, po katerem naj bi veter karavani pihal s strani. Naslednja večja sprememba smeri sledi v Barraxu 30 km pred ciljem.

15.00: Do cilja je še 116 km in o vetru, ki bi dvigal pritisk kolesarjem, še ni ne duha ne sluha. So se pa upogumili trije ubežniki: Pelayo Sanchez (Burgos-BH), Oier Laskano (Caja Rural-Seguros RGA) in Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi) so napadli kmalu po štartu in imajo 7 minut prednosti pred glavnino, na čelu katere so kolesarji ekipe Intermarché Wanty Gobert, ki branijo rdečo majico Reina Taaramäeja.


Roglič ve, kaj ga čaka


»Vemo, da so pred nami nori dnevi, in upam, da smo se iz težav, ki smo jih imeli leta 2019, kaj naučili,« se je Roglič že pred začetkom 76. Vuelte zavedal, kaj ga čaka danes. Močnim sunkom vetra izpostavljene ceste v pokrajini Castilla-La Mancha, na katerih je na poti do prve zmage na dirki po Španiji predlani doživljal pravo dramo. Trenutek nepozornosti je bil dovolj, da so se tekmeci odpeljali na veter in sledil je divji 200-kilometrski lov, v katerem je Slovenec v rdeči majici za zmagovito skupino v Guadalajari zaostal več kot pet minut, vendar ubranil vodstvo v skupnem seštevku.

Fabio Jakobsen je po zmagi v 4. etapi favorit tudi pred današnjo preizkušnjo. FOTO: Ander Gillenea/AFP
Fabio Jakobsen je po zmagi v 4. etapi favorit tudi pred današnjo preizkušnjo. FOTO: Ander Gillenea/AFP


Ta čas Roglič sicer ne nosi rdeče majice, saj jo je v 3. etapi namenoma prepustil Estoncu Reinu Taaramäeju (Intermarche), vendar bo moral biti ravno tako na preži, da ne izgubi dragocenega časa. Zanimivo bo spremljati predvsem taktiko ekipe Deceuninck Quick Step, ki je že predlani sprožila vetrovni stampedo in akcijo kronala z etapno zmago Philippa Gilberta. Če ji bodo razmere in tekmeci to dovoljevale, bi danes lahko ponovila vajo in se v lovu za drugo zaporedno zmago Fabia Jakobsena, ki je dobil šprint v 4. etapi, njegovih glavnih tekmecev znebila že daleč pred ciljem.

Imajo pa tovrstne ravninske preizkušnje vedno možen tudi drugačen scenarij. Če veter ne bo dovolj močan, si lahko obetamo uspavanko vse do zadnjih kilometrov, nato pa eksplozijo šprinterske moči v boju za etapno zmago. In ta je tisti, ki bi Rogliču bržkone najbolj ustrezal. S tem bi prihranil največ moči pred kar tremi cilji v klanec v naslednjih štirih dnevih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine