Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Jakobsen ugnal vse sprinterje, Roglič ostaja na 3. mestu

Kaotičen zaključek ravninske 4. etape. Rdeča majica Rein Taaramae je padel znotraj zadnjih treh kilometrov in zato ni izgubil vodstva v skupnem seštevku.
Primož Roglič ostaja na 3. mestu v skupnem seštevku. FOTO: Ander Gillenea/AFP
Primož Roglič ostaja na 3. mestu v skupnem seštevku. FOTO: Ander Gillenea/AFP
17. 8. 2021 | 11:30
17. 8. 2021 | 18:14
10:59
Četrta etapa je minila v znamenju treh ubežnikov. Carlos Canal, Angel Madrazo (oba Burgos-BH) in Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) so bili v begu od začetka etape in vse do 17 kilometrov pred koncem. Etapa brez gorskega cilja in s samo enim letečim je bila ravninska in ne hitra saj je bila povprečna hitrost v cilju 42 km/h.

Sprinterske ekipe so svoje vlake pripravljale dolgih 10 kilometrov. Najspretnejši so bili kolesarji moštva Deceuninck Quick-Step, ki so Fabia Jakobsena pripeljali do najboljšega izhodišča za zelo zahteven sprint. S tem je Fabio spet začel s sprinterskimi zmagami po lanski srhljivi nesreči na dirki po Poljski. 

Fabio Jakobsen je končno slavil na veliki dirki po lanskem hudem padcu. FOTO: Deceuninck Quick Step 
Fabio Jakobsen je končno slavil na veliki dirki po lanskem hudem padcu. FOTO: Deceuninck Quick Step 


Vsi štirje Slovenci so končali v skupini zmagovalca in niso izgubili niti sekunde časa. Primož Roglič ostaja na tretjem mestu v skupnem seštevku. Za dramo dneva je poskrbel Rein Taaramae, ki je prav v zaključku padel, a je nadaljeval. Časovnega pribitka ni dobil, ker je padel v zadnjih treh kilometrih.


Spremljali smo v živo


17:37
Rezultati 4. etape:
1. Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step)
2. Arnaud Démare (Groupama-FDJ)
3. Magnus Cort (EF Education Nippo)
4. Alberto Dainese (Team DSM)
5. Michael Matthews (Team BikeExchange)
Vsi štirje Slovenci so končali v glavnini.

17:33
Fabio Jakobsen
je zmagovalec 4. etape! Kako zapleten sprint!

17:31
Rdeča majica je na tleh!

17:30
Jumbo Visma vleče sprinterje na vso moč!

17:28
Roglič
je čisto v ospredju! Mar ima namen sprintati? 

17:26
Še 7 km! Zaključek bo zelo, zelo hiter.

17:22
Sprinterske ekipe so prevzele pobudo. Samo, da ne pride spet do padca! Glavnina drvi 70 km/h.

17:19
Ubežniki so ujeti, 4. etapa se je začela znova 13 km pred ciljem!

17:17
Samo še 10 sekund loči glavnino od treh ubežnikov.

17:15
20 km pred ciljem gre glavnina na vso moč. Ubežniki imajo še 25 sekund prednosti.

17:12
Ciljni sprint ni raven, cesta se nekoliko vzpenja, zato bodo klasični sprinterji verjetno v stranski vlogi, ampak glede na današnji tempo, niso izgubili preveč moči.

17:07
Ubežniki so spet pospešili in se oddaljili od glavnine na skoraj minuto, 23 km pred ciljem.

17:02
Ubežniki so skoraj ujeti. Primož pa je zamenjal kolo. Ne vemo še zakaj.

16:56
Glavnina je končno pospešila. Ubežniki imajo samo še pol minute prednosti.

16:52
Ubežniki, ki jih že celo četrto etapo gledamo v ospredju pred glavnino so: Carlos Canal, Angel Madrazo (oba Burgos-BH) in Joan Bou (Euskaltel-Euskadi).


16:47
40 km pred ciljem, glavnina še vedno ne lovi ubežnikov, ki imajo še minuto prednosti.

16:41
Vse mirno v glavnini, spredaj pa se Carlos Canal, Angel Madrazo (oba Burgos-BH) in Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) na vse pretege trudijo še ostati pred glavnino. Zdaj imajo 1:21 prednosti. 

16:36
Ubežniki se ne predajo, spet so povečali prednost, ki zdaj znaša 1:19, 48 km pred ciljem. Če vidim prav, ubežnikom motoristi kar precej pripomorejo ... Glavnina pa se še vedno ne trudi z lovom.

16:33
Egan Bernal
je že v beli majici.


16:30
Edini leteči cilj na današnji četrti etapi.


16:25
55 km pred ciljem imajo trije ubežniki še 55 sekund prednosti.

16:20
Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) je na letečem cilju premagal Carlosa Canala in Angela Madraza (oba Burgos-BH).

16:15
Ne samo Roglič tudi drugi jumbovec Sepp Kuss je včeraj moral sleči pikčasto majico za najboljšega hribolazca. Novi lastnik tako pikčaste kot rdeče je Taaramae. Pikčasto je danes posodil Kennyju Ellisondeju. V zeleni majici je danes Jasper Philipsen.

16:10
Do cilja je še 67 km, trije ubežniki imajo samo še 1:13 prednosti. Bližajo se edinem letečem cilju ...
Rein Taaramäe si je včeraj res zaslužil rdečo majico. FOTO: Ander Gillenea/AFP
Rein Taaramäe si je včeraj res zaslužil rdečo majico. FOTO: Ander Gillenea/AFP

16:05
Na letošnji Vuelti je 6 gorskih etap, prav tako 6 je hribovitih, 7 je ravnih, in 2 kronometra. Današnja in jutrišnja sta ravninski.

16:00


15:57
Ubežniki imajo samo še 2:00 prednosti. Rdeča majica je v ospredju. Žal ta ni več na Rogliču, ampak na Estoncu Reinu Taarameju. Mogoče je še bolj tako, saj bo Primož pomoč kolegov najbolj potreboval v zadnjem tednu dirke.

15:52
Povprečna hitrost je 43 km/h, trem ubežnikom pohajajo moči, samo še 2:19 imajo prednosti. Kaže, da sprinterske ekipe danes mislijo resno z obračunom.

15:48


15:45
Glavnina je spet pospešila, trije ubežniki: Carlos Canal, Angel Madrazo (oba Burgos-BH) in Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) imajo samo še 2:35 prednosti, 82km do cilja.

15:40


15:35
Na dirki po Španiji nismo navajeni, da v celi etapi ni niti enega gorskega cilja. Letos se to dogaja že drugič! Vseeno je večina prepričana, da je letošnja izvedba ena najtežjih.

15:30
Pavza v glavnini ... končno, tempo je padel,  Intermarché-Wanty-Gobert je vajeti predal Alpecin-Fenixu, vendar se ne trudijo kaj prida. Prednost ubežnikov spet raste. 

15:25
Glavnina je raztegnjena. Odpadlim skupinicam je uspelo priključiti, a Belgijci gredo še vedno na vso moč, vendar imajo ubežniki še vedno več kot 4 minute prednosti. Tako dirkanje imamo radi!
Primož Roglič ostaja na 3. mestu v skupnem seštevku. FOTO: Ander Gillenea/AFP
Primož Roglič ostaja na 3. mestu v skupnem seštevku. FOTO: Ander Gillenea/AFP

15:22
No, da nisem malo podcenjeval moštvo Intermarché-Wanty-Gobert? Zdaj tako vlečejo glavnino, da se je ta strgala na tri skupine! Ne vem kam se jim tako mudi, vsi trije ubežniki so daleč zadaj v skupnem seštevku. Madrazo je najboljši, a tudi on zaostaja 7 minut v skupnem seštevku. 

15:20
Včeraj smo videli Primoža v svoji najsvetlejši luči.
image_alt
Roglič oddal majico, a pokazal, da še gre v klanec


15:14


15:10
Tudi danes imajo kolesarji odlično vreme, sončno je in 25 stopinj. Intermarché-Wanty-Gobert vleče glavnino, kaže, da so se podali v lov za tremi ubežniki, ki imajo 4:27 prednosti. 

15:05
Dirka, 4. etapa je že v polnem teku. Na cesti so že trije ubežniki, ki imajo 4:07 prednosti pred glavnino. Do cilja je 111 km. Ubežniki so: Carlos Canal, Angel Madrazo (oba Burgos-BH) in Joan Bou (Euskaltel-Euskadi). 

15:00
Danes bo zanimivo gledati moštvo, ki nima veliko izkušenj z branjenjem majice na tako pomembni dirki. Belgijsko moštvo Intermarché-Wanty-Gobert bo danes na resni preizkušnji, saj ne nameravajo kar tako predati rdeče majice. Predvidoma bi jo lahko imeli do 7. etape.

***
Vedno težko napišemo, da bo nekdo na dirki počival, vendar tako nekako se izražamo v kolesarskem jeziku, ko je na sporedu ravninska etapa, na kateri niti vetra ne pričakujejo. Seveda je to dan počitka v narekovajih, samo za tiste kolesarje, ki so na dirko prišli zaradi končne uvrstitve.

Četrta etapa od El Burgo de Osma do Moline de Aragon je dolga 164 kilometrov in je označena kot ravninska. Ne ciljno ne startno mesto še nista gostila Vuelte. Trasa je tako ravna, da ni niti enega gorskega cilja, le en leteči cilj pa je na 101. kilometru. Vseeno je to etapa, ki je najbolj zanimiva barouderjem, torej ubežnikom brez razloga, ki poskušajo srečo s pobegom od samega začetka.

Od Slovencev bo imel spet največ dela Luka Mezgec, ki bo moral zmago v etapi servirati klubskemu sprinterju Michaelu Matthewsu, hkrati pa se sprašujemo, do kdaj bo ta taktika trajala v ekipi BikeExcange, saj je letos že več kot očitno, da Lukov varovanec ne more in ne more prvi prečkati ciljne črte.
Rein Taaramäe si je včeraj res zaslužil rdečo majico. FOTO: Ander Gillenea/AFP
Rein Taaramäe si je včeraj res zaslužil rdečo majico. FOTO: Ander Gillenea/AFP

Prav tako bo imel obilico dela tudi Jan Tratnik, saj je tudi vodonoša v svoji ekipi. Jan Polanc ima proste noge, zato ga lahko pričakujemo v kakem pobegu. Primož Roglič pa ima eno samo nalogo; priti skozi etapo varno in zanesljivo, kajti pričakovati je, da do sedme etape nihče ne bo mogel iz rdeče majice sleči prekaljenega Estonca, včerajšnjega zmagovalca tretje etape Reina Taaramäeja. Reinu zagotovo zelo privoščimo rdečo majico. Prikupil se nam je leta 2016, ko je zmagal na dirki po Sloveniji.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine