Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Počen hidrant povzročil padec Rogliča in Pogačarja (VIDEO)

Vuelta se je nesrečno začela za slovenskega aduta, meril je na zmago, po nesrečnem padcu pa je njegova ekipa zasedla 18. mesto. Zmaga Astane.
Ekipa Jumbo Visma je bila s Primožem Rogličem na poti k morebitni etapni zmagi, ko je na spolzkem ovinku prišlo do padca. FOTO: AFP
Ekipa Jumbo Visma je bila s Primožem Rogličem na poti k morebitni etapni zmagi, ko je na spolzkem ovinku prišlo do padca. FOTO: AFP
24. 8. 2019 | 18:26
25. 8. 2019 | 13:38
7:29
Primož Roglič se je v uvodni moštveni vožnji na čas Vuelte prvič po 3. mestu na Giru vrnil na veliko dirkaško sceno in vrnitev ni bila takšna, kot si jo je želel. Z zasedbo Jumbo Visma je bil favorit za zmago, razpletlo pa se je z nenavadnim padcem, 18. mestom ekipe in zaostankom 40 sekund za prvim nosilcem rdeče majice vodilnega na dirki Miguelom Angelom Lopezom iz ekipe Astana.

Današnja preizkušnja v Torrevieji na Costi Blanci je bila precej bolj dramatična od pričakovanj. V le 13,4 km se je zgodilo marsikaj, žal pa je bil najbolj pester ravno nastop Rogličeve ekipe. Ta je bila bržčas na poti k novi etapni zmagi, potem ko je bila najboljša v  ekipni vožnji na čas na Touru.



A vse priprave in želje so šle v nič v navidez nenevarnem zavoju, kjer se je v suhem vremenu skrivnostno pojavila voda ravno , preden je ta odsek prevozila nizozemska ekipa. Prvemu kolesarju je zdrsnilo kolo, za njim so popadali skoraj vsi kolesarji, tudi Roglič. Kolesa so se jim zapletla v zaščitno ogrado, sekunde pa so tekle.

Astana je slavila zmago, njen kapetan Miguel Angel Lopez (v ospredju) pa je oblekel rdečo majico. FOTO: AFP
Astana je slavila zmago, njen kapetan Miguel Angel Lopez (v ospredju) pa je oblekel rdečo majico. FOTO: AFP


To je namesto zmage prineslo 18. mesto in zaostanek 40 sekund, še vedno pa jo je nizozemska ekipa odnesla bolje kot Pogačarjeva zasedba UAE, ki je po padcu zaostala več kot minuto. Na srečo padec razen odrgnin ni pustil (vidnih) poškodb, vsekakor pa je odprl nekaj vprašanj.



»Imel sem srečo, da nisem padel, a to ni sreča, če padejo tvoji moštveni kolegi. Voda je bila nenadoma na cesti, prej je tam ni bilo, saj smo na štartu po televiziji spremljali druge ekipe. Opozorila nismo slišali, slišali pa smo kakšno teorijo zarote, da je nekdo nalašč polil cesto,« je o padcu povedal Rogličev moštveni kolega Goerge Bennett.

Teorijo zarote je zavrnil Andrej Hauptman, slovenski selektor, ki je na Vuelti eden od športnih direktorjev v ekipi UAE. »Ravno pred prihodom naše ekipe je na stranski ulici razneslo hidrant in voda je stekla na traso. Vsi naši kolesarji so padli, tudi Pogačar, ki pa jo je na srečo odnesel brez posledic,« je za Delo sporočil Hauptman. To je v »čivku« potrdil tudi eden od gledalcev ob progi.


 

Prva priložnost za Mezgeca?


Sicer pa se Vuelta ni začela le za Rogliča, ki meri na končno zmago, temveč za peterico slovenskih kolesarjev. V dresu ekipe UAE ognjeni krst na tritedenski dirki doživlja Tadej Pogačar, Luka Mezgec bo z Mitcheltonom Scottom lovil šprinterske zmage, Domen Novak in Luka Pibernik iz Bahraina Meride pa bosta poskušala ujeti pravi pobeg.

Jutrišnja 2. etapa (Benidorm–Calpe, 199,6 km) bo morda že priložnost za Mezgeca. Trasa je razgibana, s tremi gorskimi cilji 2. in 3. kategorije. Zadnji je 24 km pred ciljem, najboljši slovenski šprinter pa sodi med tiste mojstre hitrosti, ki lahko prestanejo selekcijo v klanec.

Roglič bo moral v nadaljevanju dirke loviti zaostanek 40 sekund za vodilnim Miguelom Angelom Lopezom. FOTO: AFP
Roglič bo moral v nadaljevanju dirke loviti zaostanek 40 sekund za vodilnim Miguelom Angelom Lopezom. FOTO: AFP


Potek 1. etape


20.34: Movistar je v cilju s časom 15:07 in je zasedel 7. mesto. Etape je konec, zmagala je Astana, rdečo majico pa bo oblekel njen kapetan Miguel Angel Lopez. Rogličeva ekipa je po padcu zasedla 18. mesto. Vsi se sprašujejo, od kod se je v usodnem ovinku voda pojavila ravno, ko je šla mimo favorizirana ekipa.
20.31: Ekipa Deceuninck Quick Step je zaostala za 2 sekundi, vodstvo je zapravila z zapletom v zadnjem ovinku.
20.28: Rogličeva ekipa je nekoliko bolje omejila škodo, dosegla je čas 15:31, izgubila je 40 sekund.
20.25: Padli so tudi kolesarji UAE, njihov kapetan Fabio Aru je v cilj prišel s strganim dresom dosegli pa so čas 15:59. Izgubili so več kot minuto. Koliko bo izgubil Roglič?
20.20: Katastrofa za ekipo Jumbo Visma! Kolesarji so zapeljali v moker in spolzek ovinek (prej ni bil) in popadali drug za drugim. Na tleh je pristal tudi Roglič. Z zmago danes ne bo nič.
20.12: Zdaj gre zares, Roglič in ekipa Jumbo Visma sta na progi.
20.10: Astana, morda najnevarnejša ekipa za Primoža Rogliča je z Miguelom Angelom Lopezom in Jakobom Fuglsangom postavila najboljši čas - 14:51.
20.04: Na progi je tudi Tadej Pogačar z ekipo UAE.
20.03: Ekipa Sunweb je nova vodilna, dosegla je čas 14:56.
19.59: Bahrain Merida je v cilj le s štirimi kolesarji prikolesarila na 6. mestu, z zaostankom 19 sekund.
19.55: Mitchelton Scott je z Mezgecem v cilju na trenutnem 4. mestu, 11 sekund za vodilnimi.
19.53: Bahrain Merida z Novakom in Pibernikom je na vmesnem času ta čas 6., 8 sekund za najhitrejšimi.
19.50: Mezgečev Mitchelton Scott je na vmesnem času po 7,3 km dosegel trenutno 4. vmesni čas, zaostankom 7 sekund.
19.47: Ekipa Ineos se ni najbolje odrezala, v cilju je s ta čas 4. časom, 18 sekund za EF.
19.44: V dresih Bahraina Meride sta se na progo pognala še Domen Novak in Luka Pibernik.
19.40: Na progi je prvi od petih Slovencev, štartala je ekipa Mitchelton Scott z Luko Mezgecem.
19.30: Ekipa Education First se je s kapetanom Rigobertom Uranom kot prva spustila pod 15 minut, prevzela je vodstvo s časom 14:58.
19.23: Ekipa CCC je postavila daleč najboljši čas, 15:06.
19.20: Dimension Data je še vedno najhitrejša, ekipa Euskadi je zaostala za 12 sekund.
19.15: V cilju so tudi kolesarji ekipe AG2R La Mondiale, zaostali so za tri sekunde.
19.11: Ekipa iz Južne Afrike je v cilju, prvi današnji končni čas je 15:25.
18.56: Dirko in etapo so odprli kolesarji ekipe Dimension Data. Kot kaže, bo vlogo danes igral tudi močan veter.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine