Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Roglič si želi zmago, bržkone pa ne (še) rdeče majice

Slovenski kolesarski zvezdnik je z ekipo Jumbo Visma favorit že v uvodni vožnji na čas Vuelte, ki se bo začela danes ob 18.56.
nosilci majic
nosilci majic
24. 8. 2019 | 06:05
7:17
»Želim si zmago, poskušal bom zmagati. Lepo se je uvrstiti na oder za zmagovalce, vendar mi je to uspelo že na Giru. Vse moči bom usmeril v zmago,« so udarne besede Primoža Rogliča pred štartom 74. Vuelte. Pot do 1. mesta, 15. septembra v Madridu, pa bo najboljši slovenski kolesar začel tlakovati že danes, ko bo nedaleč od Alicanteja 13,4 km dolga uvodna ekipna vožnja na čas. Z zasedbo Jumba Visme je favorit, rdeči majici vodilnega na dirki pa se bo bržkone raje (še) izognil.

Velika čast je nositi majico vodilnega kolesarja na tritedenski dirki in Roglič je pri tem na letošnjem Giru postavil nov slovenski mejnik. Po prepričljivi zmagi v vožnji na kronometer v Bologni se je kot prvi Slovenec odel v rožnato majico, ki jo je nosil pet dni. Sledil mu je Jan Polanc, ki je bil letos na italijanskih cestah dva dneva v »magli rosa«. Naši kolesarji na Touru še niso oblekli najbolj čislane rumene majice, na Vuelti pa je bil »alfa« kolesar dvakrat Jani Brajkovič, dva dneva leta 2006 in en dan leta 2013.

Nazadnje se je to zgodilo ravno po uvodni ekipni vožnji na čas. Belokranjec je prvi med kolesarji Astane, zmagovalci etape, prečkal ciljno črto 27 km dolge preizkušnje v Galiciji in oblekel rdečo majico. Že naslednji dan jo je oddal in to bi bil scenarij, ki bi to pot ustrezal tudi Rogliču. Majica vodilnega poleg časti prinaša tudi več medijskih obveznosti ter svojemu nosilcu krajša čas za počitek in regeneracijo. To je Roglič na Giru močno občutil na svoji koži, v 6. etapi je zato njegova ekipa daleč predse spustila nenevarne ubežnike in se znebila bremena branjenja rožnate majice.

Načrt je bil kajpak, da bi jo Roglič v odločilnih gorskih etapah spet oblekel, a so mu jo zagodle zdravstvene težave in dirko je v Veroni končal na za slovensko kolesarstvo še vedno izjemnem in zgodovinskem 3. mestu.



Kako se bo to pot lotil lova na rdečo majico, ki bo največ štela 15. septembra v Madridu? »Če bo njegova ekipa najhitrejša v ekipnem kronometru, bi na njegovem mestu prvi prihod v cilj in z njim majico prepustil kateremu od moštvenih kolegov. Bržkone bi mu ta kolesar kasneje med dirko vrnil uslugo in še bolj zavzeto delal zanj,« na zapleteno kolektivno dinamiko v kolesarskih ekipah opozarja Gorazd Štangelj, nekdanji poklicni kolesar in zdaj športni direktor pri ekipi Bahrain Merida.

Gorazd Štangelj na štartu Vuelte pogreša številna zveneča imena. FOTO: Jure Eržen/Delo
Gorazd Štangelj na štartu Vuelte pogreša številna zveneča imena. FOTO: Jure Eržen/Delo


Prvi pogoj za takšno odločitev je kajpak zmaga Jumba Visme, ki je bil na Touru zelo prepričljiv v ekipni vožnji na čas v 2. etapi, na 27 km dolgi trasi v Bruslju je za 20 sekund ugnal Ineos. Rumeno majico je tedaj nosil zmagovalec uvodne šprinterske etape Mike Teunissen in ne kapetan Steven Kruijswijk.

Kolesarji Jumba Visme so na Touru prepričljivo dobili ekipno vožnjo na kronometer, 20 sekund so bili hitrejši od Ineosa. FOTO:  Reuters
Kolesarji Jumba Visme so na Touru prepričljivo dobili ekipno vožnjo na kronometer, 20 sekund so bili hitrejši od Ineosa. FOTO:  Reuters

 

Lopez najmočnejši v zdesetkani konkurenci


Štanglja na Vuelti sicer ne bo, dogajanje pa spremlja od blizu. »Rogla je favorit številka ena, spet se bo moral ubadati s tem statusom, tokrat pa bo imel boljšo ekipo kot na Giru. V Italiji smo gledali veliki dvoboj z Vincenzom Nibalijem, tu ne vem, s kom bo imel največ opravka. Izrazitega tekmeca ne bi izpostavil, dirka je zelo odprta. Veliko se govori o Nairu Quintani, vendar mislim, da je z glavo že v novi sezoni in novi ekipi Arkeo. Morda se bo boril, a po Touru, ki je bil zanj zelo naporen, bo težko 100-odstotno odpeljal še Vuelto. Esteban Chaves še ni dovolj dobro pripravljen, da bi se boril za zmago, njegov doseg je od 3. do 5. mesta. Še najbolj nevaren bo bržčas Miguel Angel Lopez in močna ekipa Astane,« je razmerje moči med papirnatimi kandidati za zmago ocenil Štangelj, ki na štartu pogreša veliko znanih obrazov.

Miguel Angel Lopez bo eden od Rogličevih najnevarnejših tekmecev. FOTO: Reuters
Miguel Angel Lopez bo eden od Rogličevih najnevarnejših tekmecev. FOTO: Reuters


»Ničesar nočem odvzeti letošnji Vuelti, vendar je konkurenca precej slabša, kot je bila minula leta, ko so na njej kolesarili Chris Froome, Tom Dumoulin in Vincenzo Nibali in še vrhunsko pripravljeni Quintana,« je o boju za vrh na španskih cestah še povedal Štangelj.
 

Novak in Pibernik prosta strelca


V njegovi ekipi Bahrain Merida bosta pedala vrtela dva Slovenca, Domen Novak in Luka Pibernik, po njegovih besedah pa bosta lahko pokazala, kaj ta čas zmoreta. Nesreča in odpoved nastopa kapetana ekipe Domenica Pozzoviva sta povsem porušili načrte bahrajnske zasedbe.

Domen Novak se je letos že izkazal z naslovom državnega prvaka, na Vuelti pa bo lovil visoke etapne uvrstitve. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Domen Novak se je letos že izkazal z naslovom državnega prvaka, na Vuelti pa bo lovil visoke etapne uvrstitve. FOTO: Mavric Pivk/Delo


»V skupnem seštevku so vse ambicije padle v vodo, zato bodo domala vsi kolesarji imeli proste roke, da se lahko osredotočijo na osebne cilje. Vuelta je težka, veliko bo uspešnih pobegov, po prvem tednu bomo vsak dan gledali dve dirki, eno v skupnem seštevku in drugo za etapne zmage, ki jih bosta lovila tudi Pibernik in Novak. Nazadnje na dirki po Poljski nista kazala najboljše forme, vendar lahko veliko dosežeta, če bosta na določen dan dala vse od sebe,« se uspehov svojih varovancev nadeja Štangelj.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine