Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Kraljevska etapa kolesarskemu kralju

Pogačar je spet soliral proti cilju in še četrtič zmagal na Giru.
Veličastna zmaga Tadeja Pogačarja na kraljevski etapi. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
Veličastna zmaga Tadeja Pogačarja na kraljevski etapi. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
19. 5. 2024 | 08:27
19. 5. 2024 | 17:14
10:39

Pogi ni držal obljube, ko je rekel, da bodo vozili obrambno in ne napadalno. Danes je bila na vrsti kraljevska etapa in tako kot se spodobi, zmagal je kolesarski kralj Tadej Pogačar.

In to na kakšen način! Na etapi dolgi 222 kilometrov od Manerbe del Garde do zasneženega Livigna, je bilo treba premagati celih 5700 višinskih metrov. Velika ubežniška skupina je razpadala na vsakemu klancu posebej, kar pet je bilo kategoriziranih, zadnji trije so bili klanci 1. kategorije.

Na predzadnjem klancu je imel največ moči Pogačar. Napadel je dobrih 13 kilometrov pred ciljem. Napadel je tako močno, da mu nihče izmed tekmecev niti slučajno ni mogel slediti. Po vrstnem redu je dohiteval in prehiteval ubežnike, na zadnjem klancu je pred njim ostal samo še Nairo Quintana. Tadej ga je prehitel na strmem zaključku in se veselil še četrte zmage na 107. Giru.

***

Spremljali smo v živo

17:04
Martinez
in Thomas sta zaostala 2:51 za Pogijem ...

16:59
V Livignu je sneg! Samo 6 stopinj je. Pogi je zmagal. Ob cesti je ogromno slovenskih navijačev z zastavami ... Thomasova skupina zaostaja več kot 3 minute. 

16:57
Pogi solira proti četrti etapni zmagi na letošnjem Giru. Še 1 km!

16:54
Pogi je dohitel in prehitel Quintano!

16:52 
Ne vem, če si želim, da bi Pogi dohitel Quintano ... glede na kalvarijo, ki jo je doživljal nekaj zadnjih sezon, bi mu prijala zmaga v kraljevski etapi. Pogi zaostaja samo še 17 sekund, 2 km do cilja, Thomas zaostaja že tri minute.

16:49
Pogačar
na spustu ni pridobil niti sekunde proti Quintani. Spet sta na klancu, še 3 km do cilja, Pogi zaostaja pol minute, Thomas pa že več kot dve.

16:46
Quintana
in Pogačar sta na spustu ... Še 40 sekund zaostaja Pogi za Kolumbijcem.

16:42
Quintana
je že na vrhu Foscagna. Pogi je ujel Nemca, samo še Quintana je minuto pred njim.

16:39
Pogi
je sam za dvema ubežnikoma, 1:40 zaostaja za Quintano, ki je sam na čelu dirke, vmes je še mladi Nemec, 10 km do cilja.

16:36
Pogi je ujel in prehitel pet ubežnikov ... zdaj sta pred njim samo še Quintana, ki se je otresel Steinhauserja.

16:34
Quintana
je ujel Steinhauserja, Martinez pa ne more ujeti Pogija. Pogačar solira, dve minuti za ubežnikoma, 12 km do cilja.

16:31
Pogi je napadel 13 km pred ciljem! Samo Martinez gre za njim ...

16:26
Quintana sam lovi mladega Nemca. Majka je pred Pogijem, 14 km pred ciljem, 3 minute zaostaja skupina z rožnato majico ...

16:23
Še 17 km do cilja, Alaphilippe je popustil, čaka na glavnino. Pogi ima ob sebi samo še Majko. Tudi Thomas je ostal sam z Arensmanom.

16:19
Georg Steinhauser (EF Education - EasyPost) beži, povečuje prednost pred zasledovalci. Georga smo gledali tudi na Veliki nagradi Kranja, leta 2020. Ni zmagal, bil je 30. No, zmagal je Olav Kooij, ki je na tem Giru zmagal na 9. etapi, zdaj pa je že doma.

16:15
Mladi Nemec Georg Steinhauser (EF Education - EasyPost) ima nekaj sekund prednosti pred zasledovalci 20 km pred ciljem. Glavnina zaostaja za 3 minute.

16:11
Na Mortirolu so bili tudi slovenski navijači.

16:10

16:05
Filippo Fiorelli
(VF Group Bardiani CSF Faizane) je trenutno vodeči v boju za Intergiro! V ubežniški skupini je samo še 10 kolesarjev. Quintana in Alaphilippe sta še vedno zraven ... Glavnina zaostaja 3 minute.

FIORELLI

VF GROUP - BARDIANI CSF- FAIZANE'

16:00

15:54
Ubežniki so še vedno živahni. Kaže, da jim višinci še niso prišli do živega. Še kilometer do letečega cilja, ki pa je na vrhu klanca, pravzaprav.

15:50

15:45
Kolesarji UAE so najbolj delovni v glavnini, kolesarji Ineosa jih samo nadzorujejo. Ubežniki imajo še 3:41 prednosti, težko, da jim bo uspelo priti v cilj pred favoriti za skupni seštevek. Mogoče je pa danes dan za Quintano, zmagovalca Gira pred desetimi leti.

15:39
Na begu je 17 kolesarjev: Narvaez, Conci, Ries, Scaroni, Geschke, Steinhauser, Ghebreigzabhier, J.Lopez, Quintana, P. Sanchez, Alaphilippe, Vansevenant, Piganzoli, Valter, Storer, Covili in Pellizzari. Storer je v skupnem seštevku 9:11 za Pogijem.

15:35
Spet klanec, vendar brez gorskega cilja, pred kolesarji sta leteči in intergiro cilj, potem sledi šele vzpon proti Foscagnu.

15:30
Do cilja je 44 km. Večji del se cesta vseskozi dviga. Domen Novak vleče glavnino, ki trenutno zaostaja 3:40.  Za njim pa je kar pet kolesarjev Ineosa. Zagotovo imajo plan za napad na rožnato majico. 

15:28

15:26
Vzpon na Passo di Foscagno je dolg 15 kilometrov s povprečnim 6,4-odstotnim naklonom. Vrh predzadnjega klanca je 8,7 kilometra pred ciljem v Livignu. Prvi štirje kilometri potekajo navzdol, ostali se dvigajo 7,3 odstotno do ciljne črte.

Tako dolge in s toliko višinskih metrov redko še videvamo na tritedenskih dirkah. Težko je napovedati, koliko časa bo trajala današnja etapa. Vsekakor pa bo današnji zmagovalec imel posebno mesto v kolesarski zgodovini. 

15:23
50 km pred ciljem. Skupina, v kateri je 17 kolesarjev, ima 4:20 prednosti pred glavnino.

15:20
Če traso v gpx formatu prenesete v aplikacijo Komoot, pokaže, da za današnjo etapo potrebujete 14 ur. Kolesarji na Giru bodo potrebovali približno šest ur in pol.

15:15
Danes bo zanimivo predvsem kakšno taktiko bodo ubrali Ineosovi kolesarji. Trenutno imajo dva kolesarja med prvimi šestimi v skupnem seštevku. Videti je, da UAE dirka obrambno, da se zavedajo, da je do Rima še zelo dolga pot.

15:10
Še dva klanca 1. kategorije so pred kolesarji. Kolesarji UAE moštva ne pretiravajo s prehudim tempom, ubežnike imajo ves čas na razdalji štirih do petih minut. Sledi spust z Mortirola.

15:05
Domen Novak
je privlekel glavnino čez gorski cilj na Mortirolu, tempo ni bil prehud, kajti tudi Filippo Ganna je med prvimi v glavnini. V sodobnem kolesarstvu klanci niso več težava niti za težkokategornike, kolesarje, ki tehtajo več kot 80 kg. 

15:00
Zmagovalec gorskega cilja na Mortirolu je Christian Scaroni (Astana). Glavnina za ubežniki zaostaja 5 minut, do cilja je še 65 km. 

Kraljevska etapa 107. Gira. FOTO: Infografika Delo
Kraljevska etapa 107. Gira. FOTO: Infografika Delo

***

Start kraljevske, 15. etape, je v Manerbi, cilj pa v smučarskem središču Livigno. Kar pet gorskih ciljev jih čaka, od tega so trije 1. kategorije.

image_alt
Pogačar ni premagal Ganne, v skupnem seštevku pa je še povečal prednost

Vmes je tudi zloglasni Mortirolo, ki je dolg 12,6 kilometra, s povprečnim 7,6-odstotnim naklonom. Vzpon na Colle San Zeno je dolg 14 kilometrov s povprečnim 6,6-odstotnim naklonom.

Vzpon na Passo di Foscagno je dolg 15 kilometrov s povprečnim 6,4-odstotnim naklonom. Vrh predzadnjega klanca je 8,7 kilometra pred ciljem v Livignu. Prvi štirje kilometri potekajo navzdol, ostali se dvigajo 7,3 odstotno do ciljne črte.

Tako dolge in s toliko višinskih metrov redko še videvamo na tritedenskih dirkah. Težko je napovedati, koliko časa bo trajala današnja etapa. Vsekakor pa bo današnji zmagovalec imel posebno mesto v kolesarski zgodovini. 

Skupni seštevek po 14. etapi:

1. Tadej Pogačar 
2. Geraint Thomas + 3.41
3. Daniel Felipe Martinez + 3.56
4. Ben O’Connor + 4.35
5. Antonio Tiberi + 5.17
6. Thymen Arensman + 6.30

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine