Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Pogi se je vrnil z etapno zmago

Pogačar v skupnem seštevku za Vingegaardom, ki je novi nosilec rumene majice, zaostaja 25 sekund.
Pogi se je vrnil! FOTO: Benoit Tessier Reuters
Pogi se je vrnil! FOTO: Benoit Tessier Reuters
6. 7. 2023 | 08:52
6. 7. 2023 | 17:46
20:14

Danes je Pogačar zmlel Vingegaarda in zmagal s 24 sekundami prednosti. V skupnem seštevku pa za njim zaostaja še 25 sekund.

Briljantna vožnja Tadeja Pogačarja, čeprav je brez pomočnikov ostal že na predzadnjem klancu na Tourmaletu. Strah nas je bilo spremljati taktiko Jumbo Visme. Najprej smo mislili, da gledamo dirko na dirki, da hoče jumbovec Wout van Aert samo etapno zmago, na koncu se je izkazalo, da z zmago ne bo nič lahko pa je pomagal Vingegaardu servirati pot na zaključni, ciljni klanec. 

Kakorkoli, današnja taktika jumbovcev ni delovala, hoteli so etapno zmago in rumeno majico, dobili so le zelo utrujenega Van Aerta, ampak tudi rumeno majico v kateri bo jutri dirkal Jonas Vingegaard.

Do spusta s Tourmaleta smo gledali dirko na dirki in pa neutrudljivega Wouta van Aerta, ki je bil na begu ves dan, celo etapo, do poslednjih 4 kilometre. Res neverjetna predstava na gorski etapi za takega orjaka kot je Wout.

Rumena majica ni zdržala tempa na Tourmalet, Sepp Kuss je bil spet tisti, ki je dal vse tekmece na sito. Držala sta ga lahko samo Pogačar in Vingegaard. Na spustu so se napadalci iz glavnine in ubežniki združili, potem je spet sledil Woutov šov vse do zaključnega vzpona.

Danes je Pogačar Vingegaardu vrnil milo za drago iz včerajšnje etape, napadel ga je 2,7 kilometra pred vrhom, pred ciljem 6. etape. Tokrat mu Vingegaard ni mogel slediti, v cilj je prišel 24 sekund za Pogačarjem. 

Pogi hvala za predstavo vseh predstav! FOTO: Marco Bertorello Afp
Pogi hvala za predstavo vseh predstav! FOTO: Marco Bertorello Afp

Spremljali smo v živo

 

17:31
Pogi
za Vingegaardom v skupnem seštevku zaostaja samo še 25 sekund!

17:26
1. Tadej Pogačar
2. Jonas Vingegaard,  +23 sekund
3. Tobias Halland Johannessen, 1:22
4. Ruben Guerreiro 2:06
5. James Shaw, 2:15

Vingegaard je v rumeni majici.

17:23
Okoli 27 sekund je pridobil v primerjavi z Vingegaardom, ki bo novi nosilec rumene majice. Rumena majica je 2:40 zadaj.

17:22
Pogačar
je zmagal in pridobil nekaj sekund pred Vingegaardom ...

17:21
Zadnji kilometer za Pogija!

17:19
Pogi
pridobiva sekunde ...

17:17
Pogačar
je sam, Vingegaard je 7 sekund za njim 1,9 km pred ciljem.

17:16
2,7 km pred ciljem je napadel Pogačar!

17:14
Michal Kwiatkowski
(Ineos Grenadiers) je odpadel! Vinge in Pogi sta sama 3 km do cilja.

17:12
Samo še Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers) je s Pogijem in Vingegaardom.

17:10
Še 4 km do cilja, Wout je še vedno na čelu skupine! Nič več. Vingegaard je napadel! Pogačar sledi ... Sama sta!

17:07
Powless
je odpadel iz prve skupine. Še 5 km do cilja, Rumena majica zaostaja 2:22.

17:03
Van Aert
še vedno na čelu vodeče skupine v kateri so: Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), Ruben Guerreiro (Movistar), Tobias Halland Johannessen (Uno-X), Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), Neilson Powless in James Shaw (EF Education-EasyPost).

16:59
Van Aert
bo na čelu dirke najbrž vse do zadnjih 4 km, ko postane zadnji klanec precej bolj strm. Še 9 km do cilja.

16:55
8 kolesarjev je na čelu dirke: Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), Ruben Guerreiro (Movistar), Tobias Halland Johannessen (Uno-X), Wout van Aert, Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), Neilson Powless in James Shaw (EF Education-EasyPost). Rumena majica zaostaja že 2:46.

16:48
Začel se je zadnji, ciljni vzpon! Prvi del ni nič posebnega, težki so zadnji štirje kilometri. Celoten vzpon do cilja je dolg 16 kilometrov, s povprečnim 5,4-odstotnim naklonom, vendar je vmes odsek, dolg 2,5 kilometra, ki ima dvomestno številko povprečnega naklona. Ceste okoli Cauteretsa so dvakrat gostile Tour. Leta 1989 je Miguel Indurain zmagal na Le Cambasquu, leta 1995 je Richard Virenque slavil na bližnjem prelazu Les Crêtes du Lys. Še 15 km!

16:46
Wout vleče skupinico z Vingegaardom in Pogačarjem ...

16:44
Z direktorjem dirke Prudhommeom je v rdeči škodi tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. 

16:42
8 kolesarjev je v ospredju dirke: Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), James Shaw (EF Education-EasyPost), Ruben Guerreiro (Movistar), Tobias Halland Johannessen (Uno-X), Wout van Aert (Jumbo-Visma), Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), Neilson Powless (EF Education-EasyPost). Rumena majica je 2:14 zadaj.

16:38
Očitno je zdaj dobil povelje iz spremljevalnega avtomobila športnega direktorja in je spet na čelu skupinice. Vendar stalno pogleduje nazaj ... Kaj bo na zadnjem klancu? 

16:36
Van Aert, Vingegaard, Pogačar so ujeli ubežnike. In kaj se je zgodilo? Wout noče več vleči skupinice! Zdaj, ko ima Vingegaarda v skupini, pa nima več moči?

16:32
Van Aert, Vingegaard, Pogačar in Powless so samo še 5 sekund za ubežniki, 28 km pred ciljem.

16:27
Van Aert
, Vingegaard, Pogačar in Powless so 25 sekund za ubežniško skupinico, 37 km pred ciljem, rumena majica 2 minuto zadaj. 

16:25

16:22
Van Aert
je počakal Vingegaarda in Pogačarja, sledi še 14 km spusta.

16:20
Rumena majica na vrhu ourmaleta zaostaja že 2 minuti! Wout čaka Jonasa na spustu. Se bo ponovil lanski scenarij?  

16:16
V ubežniški Woutovi skupinici so: Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), Neilson Powless, James Shaw (EF Education-EasyPost), Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step), Ruben Guerreiro (Movistar), Tobias Halland Johannessen in Jonas Gregaard (Uno-X), Pogačar in Vingegaard sta minuto za njimi. Sledi spust s Tourmaleta.

16:14
Pogačar
je za Vingegaardom, ubežniki imajo še minuto prednosti, še 500 m do vrha Tourmaleta, najvišjega asfaltiranega prelaza v Pirenejih. Bo Wout zdaj počakal Jonasa?

16:13
Vingegaard
je napadel! Pogačar ga drži. Sama sta.

16:11
Sep Kuss, Vingegaard in Pogačar imajo že minuto pred rumeno majico! Ubežniki so 2 minuti spredaj.

16:08
Sep Kuss
, Vingegaard in Pogačar so sami! Rumena majica je odpadla.

16:05
Razpad glavnine! Samo še 5 kolesarjev okoli rumene majice, Hindley je odpadel!

16:02
Wout ni dal še niti ene izmene na Tourmaletu! Vseskozi je na čelu ubežniške skupine. 

15:59
Na Tourmaletu še vse mirno, nihče ne napada, ubežnike vleče Van Aert, glavnino pa kolesarji Jumbo Visme, še 4 km do vrha.

15:56
Jumbovci vlečejo glavnino, lovijo ubežnike, Pogi in Hindley se pa v zavetrju zabavata, celo smejita. Torej, je vse v redu zaenkrat. Oblaki na vrhu Tourmaleta so vse bolj temni ...

15:52
Wout
ne popušča, prav tako pa ne jumbovci v ozadju na čelu glavnine, ki 53 km pred ciljem, 6 km pred vrhom Tourmaleta zaostaja 3:30. Gledamo dirko na dirki, na obeh sta v glavnih vlogah kolesarji Jumbo Visme.

15:48
Nenavadno je gledati, da tako obilen kolesar, kot je Wout, tako dobro kolesari na klanec, kot je Tourmalet. Že ves čas je na čelu skupine ubežnikov. 

15:45
Ubežnike vleče jumbovec Van Aert, glavnino pa ostali jumbovci, vsi gredo na vso moč, glavnina pa še vedno zaostaja 4:30, 8 km pred vrhom Tourmaleta, 55 km pred ciljem. Van Aert je tudi danes superman. 

15:42
Mathieu van der Poel
(Alpecin-Deceuninck) ne zdrži več tempa Wouta van Aerta (Jumbo-Visma), odpadel je 10 km pred vrhom Tourmaleta.

15:40
Še 14 ubežnikov je 4:37 pred glavnino, 60 km pred ciljem in 13 km do vrha Tourmaleta: Wout van Aert (Jumbo-Visma), Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), Neilson Powless, James Shaw (EF Education-EasyPost), Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step), Oliver Naesen (Ag2r-Citröen), Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), Ruben Guerreiro, Gorka Izagirre (Movistar), Krists Neilands (Israel-PremierTech), Chris Juul-Jensen (Jayco-AlUla), Matîs Louvel (Arkéa-Samsic), Tobias Halland Johannessen in Jonas Gregaard (Uno-X)

15:35
Kolesarji so že na poti na Tourmalet. Med ubežniki je še 14 kolesarjev.

15:30
Videti je, da se jumbovci pripravljajo za napad na Pogačarja in Hindleya. Naslednji vzpon je Col du Tourmalet (2115 m n. v., 17,1 km, 7,3 %, kat. HC). 

15:25

15:20
Van Aert
je bil na klancu hitrejši od cele Jumbo ekipe! Ubežniki so še povečali prednost.

15:15
Van Aert
gre na vso moč, 6 kolesarjev je odpadlo iz ubežniške skupine. Laporte in ostali jumbovci pa na vso moč vlečejo glavnino.

15:10
Spet se je pokazala Woutova svojeglavost. On je na begu, lovijo pa ga njegovi jumbovci. Wout gre na vso moč na čelu ubežniške skupine, jumbovci na čelu glavnine. Kaj bo šele na Tourmaletu?

15:05
Samo Benoît Cosnefroy (Ag2r-Citröen) je odpadel iz ubežniške skupine 20. kolesarjev. Jumbovci zdaj vlečejo glavnino na lov za ubežniki.

15:00
Na begu je 20 kolesarjev: 

Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Kasper Asgreen (Soudal-Quick Step), Oliver Naesen (Ag2r-Citröen), Anthony Perez (Cofidis), Ruben Guerreiro (Movistar), Wout van Aert (Jumbo-Visma), Matteo Trentin (UAE Team Emirates), Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), James Shaw (EF Education-EasyPost), Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step), Nikias Arndt (Bahrain Victorious), Benoît Cosnefroy (Ag2r-Citröen), Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), Bryan Coquard (Cofidis), Gorka Izagirre (Movistar), Krists Neilands (Israel-PremierTech), Chris Juul-Jensen (Jayco-AlUla), Matîs Louvel (Arkéa-Samsic), Tobias Halland Johannessen in Jonas Gregaard (Uno-X). 80 km pred ciljem imajo 3:24 prednosti pred glavnino. 

13:42

14:55
Še 6 km do vrha Col d'Aspin (1490 m n. v., 12 km, 6,5 %, 1. kat.). Težkokategornika Van Aert in Van der Poel se še držita med ubežniki.

14:50
Kolesarji so že na drugem vzponu Col d'Aspin (1490 m n. v., 12 km, 6,5 %, 1. kat.). Zanima nas, če se bo kaj zgodilo v glavnini?

14:45
Danes bomo uživali zaradi dveh dvobojev, dveh dirk. Prvič na dirki, ki se bo zgodila med ubežniki in bomo uživali v dvoboju Van Aert in Van der Poel in dvoboja v glavnini med Vingegaardom in Pogačarjem. Za slednja ni še rečeno da bosta dvobojevala, ker sta najbrž že z mislimi na nedeljski obračun.

14:40
90 km pred ciljem, glavnina za 20. ubežniki zaostaja 3:25.

14:35
Tudi edini leteči cilj je za kolesarji, zdaj sledi vzpenjanje na drugi današnji klanec Col d'Aspin (1490 m n. v., 12 km, 6,5 %, 1. kat.)

14:30
Nič ne kaže na dež, idealno vreme za dirkanje, 21 stopinj Celzija, veter piha z leve strani na peloton 7 km/h. 

14:25
Če smo na letošnjem Giru pogrešali pravo dirkanje vse do sklepnih gorskih etap, na Touru vsak pravi klanec povzroči eksplozijo v karavani. Vendar tokrat za to ni poskrbel Tadej Pogačar (UAE), temveč njegovi tekmeci, ki so zamajali njegov naskok na tretjo zmagoslavje na Elizejskih poljanah. V rumeni majici je zdaj Jai Hindley (Bora Hansgrohe), v vlogi prvega favorita pa se je utrdil lanski zmagovalec Jonas Vingegaard (Jumbo Visma).

Pirenejsko mestece Laruns je bilo doslej sanjsko za slovensko kolesarstvo. Leta 2018 je tukaj Primož Roglič slavil svojo drugo etapno zmago na Touru, leta 2020 pa kot prvi Slovenec oblekel rumeno majico. Ob tem je Pogačar slavil prvi od svojih doslej devetih etapnih uspehov. A lepa tradicija se ni nadaljevala, pot do Larunsa se je za Pogačarja in njegovo ekipo UAE spremenila v taktično nočno moro.

14:20
Danes je Bora Hansgrohe vseskozi na čelu glavnine, ki zaostaja 3:05, 105 km pred ciljem. 

14:15
Na vrhu prvega klanca glavnina zaostaja 3:15.

14:10

14:05
Kolesarji so že na prvem klancu, Côte de Capvern-les-Bains (602 m n. v., 5,6 km, 4,8 %, 3. kat.).

14:00
Nihče med ubežniki ni nevaren za skupni seštevek v Parizu. Gledali bomo dirko na dirki. Še 117 km do cilja.

13:55

13:50
Ubežnikom so se pridružili še: Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Kasper Asgreen (Soudal-Quick Step), Oliver Naesen (Ag2r-Citröen), Anthony Perez (Cofidis), Ruben Guerreiro (Movistar), glavnina zaostaja 2:46.

13:46
15 kolesarjev je na begu: Wout van Aert (Jumbo-Visma), Matteo Trentin (UAE Team Emirates), Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), James Shaw (EF Education-EasyPost), Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step), Nikias Arndt (Bahrain Victorious), Benoît Cosnefroy (Ag2r-Citröen), Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), Bryan Coquard (Cofidis), Gorka Izagirre (Movistar), Krists Neilands (Israel-PremierTech), Chris Juul-Jensen (Jayco-AlUla), Matîs Louvel (Arkéa-Samsic), Tobias Halland Johannessen in Jonas Gregaard (Uno-X). 

13:42
Da, beg večje skupine je uspel, imajo že 1:30 prednosti, vmes so zasledovalci, ki zaostajajo 40 sekund.

13:38
Kaže, da imamo skupino ubežnikov, 21 sekund imajo že prednosti pred glavnino, Van Aert je vmes ...

13:35
Napadi se vrstijo, glavnina še nikogar ne izpusti.

13:33
Wout van Aert
se je prvi pognal na beg! Ego mu ne da miru ...

13:30
Veliko je govora o včerajšnji taktiki moštva UAE. Moje mnenje je, da ni šlo nič narobe, vse je bilo pod kontrolo, ubežniška skupina, v kateri je bilo 36 kolesarjev, med katerimi tudi Hindley, ni bila skrb vzbujajoča, kajti vsem je jasno, da se Avstralec ne more še primerjati z Vingegaardom in Pogačarjem. To so tudi dokazali na zadnjem klancu. Zdaj je vsaj jasno, zakaj se je Pogačar v prvih dveh etapah potegoval za vsako bonus sekundo. Zato ker so v ekipi vedeli, kako dober je Vinge na strmih in dolgih klancih.

13:25
Rumena majica ima novega lastnika. Avstralec Jai Hindley (Bora Hansgrohe) je in ni presenečenje letošnjega Toura. Bivši zmagovalec Gira nikoli ni presenečenje, vendar glede na kakovost tekmecev na letošnjem Touru, lahko napišemo, da ga nismo pričakovali v rumenem.

13:20

13:15
Tako kot je v navadi, 6. etapa se začenja z zaprto vožnjo dolgo 7,5 km. Vse kaže, da bo danes tudi dež krojil etapo. 

6. gorska etapa. FOTO: Infografika Delo
6. gorska etapa. FOTO: Infografika Delo

***

Današnja, šesta etapa je spet gorska in je na papirju še težja od včerajšnje, ki je zelo prevetrila deseterico v skupnem seštevku. Start etape je v mestu Tarbes, cilj pa po 144,9 kilometra na Le Cambasquu nad Cauteretsom. Ciljni vzpon je dolg 16 kilometrov, s povprečnim 5,4-odstotnim naklonom. Ampak še prej bodo morali premagati giganta Col d'Aspin in Col du Tourmalet, vse skupaj v današnji etapi za kar 3900 višinskih metrov. 

image_alt
Pogačar ni bil nared za prvi Vingegaardov napad

Do prvega klanca na 29. kilometru pelje vijugasta cesta. Côte de Capvern-les-Bains (602 m n. v., 5,6 km, 4,8 %, 3. kat.). Do edinega letečega cilja na 49. kilometru se cesta vseskozi vzpenja, potem sledi Col d'Aspin (1490 m n. v., 12 km, 6,5 %, 1. kat.). Sledi spust, dolg 12 kilometrov, potem pa je na vrsti že Col du Tourmalet (2115 m n. v., 17,1 km, 7,3 %, kat. HC). Danes bo Tour 85. obiskal ta znameniti, najvišji asfaltirani prelaz v Pirenejih. Po spustu v Luz-Saint-Sauveur sledi Gave de Gavarnie in naprej do Pierrefitte-Nestales, kjer se začne ciljni vzpon.

Prvi del ni nič posebnega, težki so zadnji štirje kilometri. Celoten vzpon do cilja je dolg 16 kilometrov, s povprečnim 5,4-odstotnim naklonom, vendar je vmes odsek, dolg 2,5 kilometra, ki ima dvomestno številko povprečnega naklona. Ceste okoli Cauteretsa so dvakrat gostile Tour. Leta 1989 je Miguel Indurain zmagal na Le Cambasquu, leta 1995 je Richard Virenque slavil na bližnjem prelazu Les Crêtes du Lys.

image_alt
Vingegaard zmlel Pogačarja in rumeno majico, ki jo bo jutri nosil Hindley

Vrstni red prve deseterice pred 6. etapo:

1. Jai Hindley (Bora-Hansgrohe), 22:15:12
2. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), +47
3. Giulio Ciccone (Lidl-Trek), +1:03
4. Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe), +1:11
5. Adam Yates (UAE Team Emirates), +1:34
6. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), +1:40
7. Simon Yates (Team Jayco AlUla), +1:40
8. Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), +1:56
9. Carlos Rodriguez Cano (Ineos Grenadiers), +1:56
10. David Gaudu (Groupama-FDJ), +1:56

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine