Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Zelenec v šoku ni dojel, da je zmagal

Španec Jorge Martin na VN Štajerske do prve zmage v elitnem motociklističnem razredu.
Jorge Martin je ugnal vso konkurenco za pvo zmago v motoGP. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Jorge Martin je ugnal vso konkurenco za pvo zmago v motoGP. FOTO: Borut Živulović/Reuters
M. U.
8. 8. 2021 | 21:36
10. 11. 2021 | 11:22
3:17

Motociklistični vrtiljak v svetovnem prvenstvu se je po počitnicah spet zagnal. Španec Jorge Martin (Pramac Ducati) je namreč zmagal na dirki razreda motoGP v avstrijskem Spielbergu. Za prvo zmago v elitni konkurenci v karieri je dirko za VN Štajerske dobil pred rojakom Joanom Mirom (Suzuki) in Francozom Fabiom Quartararojem (Yamaha). Madridčan Martin, ta je zaradi poškodbe moral izpustiti štiri dirke v letošnji sezoni, je dober konec tedna v Avstriji sicer napovedal že z zmago v sobotnih kvalifikacijah.

Dan kasneje pa je bilo, tudi zanj, dramatično, dirko je zaznamovalo tudi trčenje med Špancem Danijem Pedroso, ta je za nastop prejel posebno vabilo ekipe KTM, in Italijanom Lorenzom Savadorijem (Aprilia). Oba motocikla sta po trčenju zagorela, Pedrosa se je lahko sam vrnil v bokse, Italijana so sprva odnesli na nosilih. A je pozneje le sam prišepal v bokse. Dirko so morali zaradi ostankov dirkalnikov in razlitega goriva prekiniti, stezo temeljito očistiti, tako da se je dogajanje nadaljevalo šele po skoraj polurnem premoru. Do prisilne ustavitve dirkanja je sicer vodil Italijan Francesco Bagnaia pred Martinom, a se jima je že nevarno bližal vodilni v skupni razvrstitvi svetovnega prvenstva Quaratararo.
 

Hiter in zbran


Po novem štartu je v začetnih krogih sicer vodil Avstralec Jack Miller, pozneje pa se je na prvo mesto prebil Jorge Martin. Za njim je bil Mir, ta dvojica si je ob koncu dirke privozila manjšo prednost, za tretje mesto sta se nekaj časa z motocikli bojevala Miller in Quartararo. Ko pa je Avstralec deset krogov pred koncem naredil napako in zdrsnil, je bil tudi Francoz na zadnji stopnički lahko povsem miren. V ospredju pa se je šlo za zmago, eden iz falange številnih španskih predstavnikov v motociklističnem športu Jorge Martin je obdržal mirne živce in si kot novinec v elitni kategoriji privozil debitantsko zmago.

Jorge Martin je ugnal vso konkurenco za pvo zmago v motoGP. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Jorge Martin je ugnal vso konkurenco za pvo zmago v motoGP. FOTO: Borut Živulović/Reuters


»Ne morem verjeti. Resda ne kažem čustev, a to je zaradi tega, ker sploh še nisem dojel, da sem zmagal. Nekaj napak je bilo, a bil sem dovolj hiter in zbran. V zadnjih krogih sem moral malce paziti tudi na obrabljenost gum, Mir je bil blizu, a sem ohranil prednost. Ta uspeh posvečam vsem, ki so mi pomagali na moji športni poti,« je bil na stezi miren, a po dirki zaradi uspeha skoraj povsem omotičen 23-letnik, novi zmagovalec v motoGP. »Zelo tesna dirka je bila. Sam sem zadovoljen, ker sem v primerjavi z Martinom izgubljal le nekaj desetink na krog, v naši ekipi se že dobro pozna, da smo v zadnjem času trdo delali. Kot vsi vidite, je napredek očiten,« je bil tudi z drugim mestom zadovoljen Joan Mir.

S tretjim mestom je Fabio Quartararo ostal trdno v vodstvu v seštevku svetovnega prvenstva, zdaj ima 172 točk, na drugem je njegov rojak, za VN Štajerske šesti Johann Zarco (Pramac Ducati) s 132, Mir zaseda tretjo stopničko (121). Dirkači pa še ne gredo iz štajerskega Spielberga, konec tedna bo še VN Avstrije.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine