Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Žalna seja OKS za prvega predsednika bo v petek

Eni najuglednejših evropskih športnih osebnosti se je poklonil tudi predsednik Mednarodne smučarske zveze Gian-Franco Kasper.
Janez Kocijančič je umrl v ponedeljek. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Janez Kocijančič je umrl v ponedeljek. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
STA
2. 6. 2020 | 16:00
2. 6. 2020 | 16:05
2:33
Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez (OKS) je sporočil, da bo ob smrti prvega predsednika krovnega olimpijskega gibanja v državi Janeza Kocijančiča žalna seja 5. junija ob 11. uri v veliki dvorani Grand hotela Union v Ljubljani.

Kocijančič je umrl v ponedeljek po hudi bolezni, star je bil 78 let. Bil je dolgoletni športni funkcionar ter nekdanji politik in gospodarstvenik. Od leta 1991 do 2014 je bil predsednik OKS, od leta 2017 pa tudi predsednik Evropskih olimpijskih komitejev.

Tudi Smučarska zveza Slovenija prejema številne sožalnice ob smrti njenega nekdanjega predsednika Kocijančiča. Eni najuglednejših evropskih športnih političnih osebnosti se je poklonil tudi predsednik Mednarodne smučarske zveze Gian-Franco Kasper. Švicar je v sožalnem nagovoru izjavil, da je šport izgubil velikega prijatelja in vdanega delavca.

Gian-Franco Kasper je izrazil sožalje žalujočim. FOTO: Reuters
Gian-Franco Kasper je izrazil sožalje žalujočim. FOTO: Reuters


»Janez Kocijančič je bil predan član sveta, ki je zvezi in športu služil z odliko in modrostjo. Prav tako se ga bomo spominjali zaradi njegovega čudovitega smisla za humor. V imenu zveze s težkim srcem izražam sožalje njegovi ženi Andreji, njegovi družini, Smučarski zvezi Slovenije in njegovim številnim prijateljem po vsem svetu,« je v sožalnem zapisu, ki ga je objavila Mednarodna smučarska zveza (Fis), zapisal Kasper.

Kocijančič je bil od leta 1974 do 1984 predsednik Smučarske zveze Slovenije, od leta 1984 do 1988 pa Smučarske zveze Jugoslavije. V času osamosvajanja Slovenije je bil med člani iniciativnega odbora za ustanovitev Olimpijskega komiteja Slovenije. Ta je bil ustanovljen 15. oktobra 1991, ko so v Cankarjevem domu slovesno podpisali Slovensko olimpijsko listino. Za prvega predsednika OKS je bil izvoljen prav Kocijančič, ki je to funkcijo opravljal pet mandatov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine