Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

V Ljubljani bo spektakularno: na cestah več kot 15.000 parov nog

Letos bo posebej množično: število tujih tekačev na ljubljanskem maratonu se bo povzpelo na rekordnih 5092, prihajajo iz 86 različnih držav.
Ljubljanski maraton vselej pritegne veliko zanimanje tekačev. FOTO: Blaž Samec
Ljubljanski maraton vselej pritegne veliko zanimanje tekačev. FOTO: Blaž Samec
Š. R., STA
3. 10. 2024 | 16:45
3. 10. 2024 | 16:51
3:26

Organizatorji letošnjega NLB 28. Ljubljanskega maratona so sporočili, da so za tekaške preizkušnje 20. oktobra prejeli 15.267 prijav za tri različne razdalje. Maratonsko razdaljo bo teklo 2881 tekačev, polmaratonsko 6238, na 10 kilometrov pa se bo merilo 6148 tekmovalcev in tekmovalk. Kot so dodali organizatorji, je 10.175 domačih tekačev.

Število tujih tekačev se je letos povzpelo na rekordnih 5092, prihajajo pa iz 86 različnih držav. »S tem smo dosegli najvišjo udeležbo tujih tekačev v zgodovini dogodka. Delež tujih tekačev ostaja stabilen pri 33 odstotkih, kar je rezultat uspešnega dela na mednarodni promociji dogodka. Najbolj množično so zastopani Hrvaška, Srbija, Avstrija, Italija, Velika Britanija, Bosna in Hercegovina, Nemčija, Francija in Madžarska,« so pojasnili organizatorji.

Tekači na daljših razdaljah bodo šli na progo uro pozneje

Direktorica ljubljanskega maratona Barbara Železnik je poudarila, da v organizaciji veliko časa posvečajo razumevanju navad in potreb tekačev. »Skladno s tem uvajamo izboljšave tako pri izvedbi kot v komunikaciji. Verjamem, da so te navdušujoče številke v veliki meri prav posledica tega, da znamo prisluhniti tekačem.«

Barbara Železnik je vodja projekta FOTO: Roman Šipić
Barbara Železnik je vodja projekta FOTO: Roman Šipić

Po novem bo za eno uro zamaknjen start teka na 10 km, ta se bo začel ob 8.00. Tekači na daljših razdaljah bodo šli na progo uro pozneje. »Tako bomo zagotovili bolj varen in manj stresen prihod na start, po cilju pa tudi prehod v območje za regeneracijo. Po nekajletnem premoru se vrača tudi tekaška majica,« so dodali organizatorji. Pristavili so še, da nudijo podporo domačim tekačem na dolge proge, med drugim bo Primož Kobe poskusil izboljšati najboljši slovenski maratonski rezultat tega dogodka.

Postregli so tudi z nekaterimi drugimi podatki. Tako bo povprečna starost tekača na ljubljanskem maratonu 39 let. »Kar 29 odstotkov prijavljenih oziroma 4472 tekačev je starih do vključno 30 let, kar pomeni skoraj 600 več mladih tekačev v primerjavi z lanskim letom. Najmlajši tekač ima 16 let, najstarejša udeleženka pa kar 90 let, kar lepo ponazarja raznolikost udeležencev tega športnega praznika.« Za odstotek se je dvignil tudi delež žensk v primerjavi z lani.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine