Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Severna Koreja se je odrekla olimpijskim igram

Pjongjang želi zaščititi svoje športnike pred koronavirusom. Razočaranje v Seulu, kjer so si obetali korak naprej v odnosih.
Severna Koreja se je takole predstavila na OI v Riu. FOTO: Pedro Ugarte/AFP
Severna Koreja se je takole predstavila na OI v Riu. FOTO: Pedro Ugarte/AFP
STA
6. 4. 2021 | 08:02
6. 4. 2021 | 11:19
2:33
Severna Koreja se je odločila, da ne bo nastopila na letošnjih poletnih olimpijskih igrah med 23. julijem in 8. avgustom v Tokiu. Kot je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za šport, je razlog za odpoved zaščita njenih športnikov in športnic pred pandemijo novega koronavirusa.

Po poročanju številnih medijev je odločitev o odpovedi športnikov in športnic iz Severne Koreje v deželi vzhajajočega sonca padla že 25. marca na sestanku tamkajšnjega olimpijskega komiteja, danes pa je bila ta odločitev objavljena na spletni strani ministrstva za šport.

V Pjongjangu pravijo, da v njihovi državi ni okužb z novim koronavirusom. Severna Koreja je nazadnje bojkotirala poletne olimpijske igre v Seulu 1988.



»Nadaljevali bomo priprave na olimpijske igre, pri katerih si bomo skupaj z drugimi organizacijami prizadevali, da bi lahko športniki iz vseh držav in območij pokazali svoje znanje v varnem okolju,« so zapisali prireditelji.

Kim Il Guk, severnokorejski minister za šport, je odpovedal nastop športnikov na Japonskem. FOTO: Reuters
Kim Il Guk, severnokorejski minister za šport, je odpovedal nastop športnikov na Japonskem. FOTO: Reuters

 

Razočaranje v Seulu


Na novico o odpovedi nastopa severne sosede so se odzvali tudi v Južni Koreji. Na ministrstvu za združevanje so izrazili obžalovanje, ker športniki iz Severne Koreje ne bodo nastopili. »Upali smo, da bomo lahko na olimpijskih igrah naredili korak naprej v prizadevanjih za mir na Korejskem polotoku in poglobili sodelovanje na športnem področju,« so sporočili iz Seula.

Na zadnjih igrah, zimskih v Pyeongchangu 2018, sta državi že naredili prvi korak v tej smeri. Takrat je Severna Koreja v znak otoplitve političnih odnosov na OI poslala 22 športnikov, pomembna simbolična poteza pa je bil tudi nastop skupne ženske hokejske ekipe, v kateri so igrale hokejistke obeh Korej.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine