Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Podpredsednik OKS: Lepo bi bilo, če bi bil dan športa dela in šole prost dan

Miran Kos izrazil željo po večjem številu ur športne vzgoje v osnovnih in srednjih šolah ter ponovni uvedbi v visokošolsko izobraževanje.
Dan slovenskega športa je minil tudi v otroškem teku. FOTO: Aleš Fevžer/OKS
Dan slovenskega športa je minil tudi v otroškem teku. FOTO: Aleš Fevžer/OKS
Š. R., STA
23. 9. 2024 | 13:32
23. 9. 2024 | 14:04
2:55

Osrednji dogodki ob petem državnem prazniku dneva športa so v Ljubljani potekali na Kongresnem trgu. Tam se je zbralo tudi okrog 200 otrok, ki so opoldne začeli kratek tek. Pred tem jih je nagovoril podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Miran Kos in doživel odobravanje ob želji po povečanju športne vzgoje v šolah.

»Lepo bi bilo, če bi bil nekoč dan športa tudi dela in šole prost dan in bi lahko ves dan telovadili,« je najprej dejal Kos in doživel velik aplavz zbranih otrok, ter kmalu nato še večjega, pospremljenega z navdušenimi vzkliki, ko je nadaljeval z željo vodilnih in strokovnjakov v športu po večjem številu ur športne vzgoje v osnovnih in srednjih šolah ter ponovni uvedbi v visokošolski sistem izobraževanja. »A ne bi bilo lepo in zdravju koristno, da bi bila ena ura telesne vzgoje več tedensko v šolah?«

Kos je v nadaljevanju k podpori tej pobudi pozval tudi druge ministre slovenske vlade, ne le Matjaža Hana za gospodarstvo, šolstvo in šport.  Ta je pred tem šolarjem orisal pomen športa za zdravo življenje, prijateljska druženja in gradnji zdravih osebnosti. Nanizal je tudi nekaj velikih športnih vzornikov sedanjega časa. »Nisem le minister, temveč tudi sosed Benjamina Šeška. Navijajmo zanj, pa tudi za Luko Dončića, Tadeja Pogačarja, Janjo Garnbret in ostale naše izjemno uspešne športnice in športnike.«

Med tistimi, ki so se udeležili teka otrok po ožjem središču slovenske prestolnice, ni bilo ljubljanskih, je bila med njimi z gosti iz Srbije zastopana le osnovna šola Božidarja Jakca. Iz okoliških krajev so prišli z Iga in Brezovice, pa tudi iz veliko bolj oddaljenih, tudi iz dvojezične osnovne šole iz Dobrovnika v Prekmurju.

Kos je pred tem zbrane vprašal, če vedo, zakaj v ponedeljek praznujemo. Nato pa sam podal razlago. Poslanci državnega zbora so 18. junija 2020 podprli nov praznik na dan, ko so športniki samostojne Slovenije leta 2000 v Sydneyju prvič prejeli zlata olimpijska odličja. Priborili so si jih strelec Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju ter veslaški dvojni dvojec Iztok Čop - Luka Špik.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine