Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Namesto Južne Afrike raje ob domači Dravi

Katja Fain na DP v Ljubljani potrdila dobro pripravljenost.
Katja Fain<br />
&nbsp;<br />
FOTO Tomi Lombar/Delo
Katja Fain<br /> &nbsp;<br /> FOTO Tomi Lombar/Delo
29. 1. 2019 | 09:00
3:38
Po živahnem štiridnevnem dogajanju v tivolskem bazenu na zimskem državnem prvenstvu se plavalci počasi poslavljajo od 25-metrskih bazenov. Tako se že začenjajo priprave za poletno sezono, ki se je bo zelo ambiciozno lotila Katja Fain, najuspešnejša udeleženka tekmovanja za domače naslove v Ljubljani.

Mariborčanka je osvojila sedem naslovov najboljše v državi, obenem je izboljšala kar tri absolutne rekorde – na 50, 200 in 400 m prosto. »Prav preseneča me ta dosežek v najkrajši disciplini prostega sloga. Na 200 in 400 m sem precej bolj doma, od kod se je vzela hitrost v prostem šprintu, pa niti ne vem,« je bila nasmejana ob koncu tivolskega merjenja moči, ko je med vsemi najbolj opozorila nase. Očitno postaja udarni adut novega rodu slovenskih plavalk. Med temi denimo Anji Klinar, Tjaši Oder, Tjaši Vozel še vedno pripadajo vidne vloge, a glede prihodnosti, za začetek v naslednjem letu olimpijskih iger, selektor Gorazd Podržavnik skupaj s trenerji hrepeni tudi po novih vidnih obrazih. Fainova, gimnazijka iz Maribora, vsekakor obeta, da bi nekoč nadaljevala lepo zgodbo slovenskega ženskega plavanja, ki jo je pravzaprav zelo vidno začela njena mama Metka Sparavec. Pred 20 leti je namreč osvojila prvo kolajno na velikem tekmovanju v 50-metrskem bazenu za slovensko plavanje: na evropskem prvenstvu v Istanbulu je bila bronasta na 50 m hrbtno.


Kitajska ostaja v lepem spominu


Potem ko se je Branikova najstnica prejšnji mesec preizkusila na zimskem SP na Kitajskem si zdaj močno želi priplavati vizum osrednjega dogodka v bazenu sezone 2019: v predolimpijskem letu bo namreč Koreja julija gostila svetovno prvenstvo. »Norma za uvrstitev na prvenstvo v Gvangdžu je vsekakor moj poglavitni cilj prihajajočega obdobja, ko se bom poslovila od plavanja v 25-metrskem bazenu in se preselila v klasični olimpijski objekt. In če bom nato dosegla to želeno normo, bom seveda razmišljala o tem, kako bi se kar najbolje odrezala med svetovno elito,« je strnila misli ob koncu domačega prvenstva in se ob tem spomnila tudi prvega preizkusa v absolutni konkurenci s tekmicami z vseh celin, decembra 2018 na Kitajskem: »Takrat sem dosegla državni rekord, ki sem ga zdaj v Ljubljani izboljšala. Morda bi bila na SP lahko hitrejša, a če pomislim, da je šlo za dopoldanski nastop, sedemurno časovno razliko v primerjavi z Evropo ter spoznanje, da smo na prizorišče prišli le tri ali štiri dni pred štartom, nikakor ne smem biti razočarana nad svojo premiero.« Fainova je bila takrat 13. na 400 m prosto, vesela pa je bila tudi državnega rekorda na 200 prosto, ta je bil kar 13 let v lasti srebrne olimpijke Sare Isaković.

Jedro državne reprezentance bo v prihodnjih dneh odpotovalo na prve višinske priprave v tem letu v Južno Afriko, najuspešnejše udeleženke državnega prvenstva ne bo na letalu za Pretorio. »Spomnim se teh višinskih priprav od lani. Verjemite, niso mi ustrezale. Zato bom raje ostala doma in vadila po preverjenem programu,« je še dejala ob slovesu od Tivolija in misli že usmerila k novemu visokemu cilju – lovu za normo svetovnega prvenstva 2019.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine