Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Mercedes že potiskal majice, a rdeči so odločeni pokvariti veselico

Na VN Brazilije odprt le boj med konstruktorji. Ferrari mora zbrati 13 točk več od Mercedesa, da bo odločitev prestavil na finale v Abu Dabiju.
Lewis Hamilton je že premagal Sebastiana Vettla med dirkači, zdaj želi še Mercedesu prinesti konstruktorsko zmago pred Ferrarijem. FOTO: Reuters
Lewis Hamilton je že premagal Sebastiana Vettla med dirkači, zdaj želi še Mercedesu prinesti konstruktorsko zmago pred Ferrarijem. FOTO: Reuters
9. 11. 2018 | 13:25
3:19
Tako kot lani bodo tudi ta konec tedna ljubitelji formule 1 iz Brazilije prikrajšani za dramo, saj je prvenstvo že odločeno v prid Lewisa Hamiltona. Nazadnje so se čustveno poslovili od lokalne legende Felipeja Masse, tokrat bodo spremljali boj za naslov konstruktorskega prvaka.

Dirka za VN Brazilije bo v nedeljo ob 18.10, kvalifikacije v soboto ob 18. uri. Hamilton, ki je pred dvema tednoma potrdil peti naslov, se vrača na prizorišče najbolj mučnega in hkrati najlepšega spomina z začetka kariere. Leta 2007 je v Braziliji zapravil možnost, da bi kot novinec postal svetovni prvak, leto kasneje pa je lovoriko osvojil prav v Interlagosu, in sicer z veliko mero sreče. Na zadnji dirki je v zadnjih ovinkih ob hudem nalivu prehitel Tima Glocka in osvojil peto mesto, ravno dovolj, da je sezono končal s točko naskoka pred zmagovalcem Masso.

Hamilton je v največji južnoameriški državi štartal že enajstkrat, a ima le eno zmago, iz leta 2016, ko je na koncu izgubil dvoboj z moštvenim tekmecem Nicom Rosbergom. Lani je bil najboljši Sebastian Vettel s ferrarijem. Čeprav ima dve dirki pred koncem neulovljivih 64 točk prednosti pred Vettlom, Hamilton ne bo brez motiva, skupaj z Valtterijem Bottasom bo skušal poskrbeti za Mercedesov peti zaporedni naslov med konstruktorji.

Ponos nemške avtomobilske industrije je v F1 neprekosljiv v hibridni dobi. V tej sezoni je bil sicer Ferrari povsem konkurenčen, toda 33-letni Hamilton je znal izkoristiti Vettlove napake.
 

Hamilton že v »leru«?


Ferrari je prekosil srebrne puščice tako v Teksasu kot v Mehiki in je zaostanek zmanjšal na 55 točk. Dvojna zmaga jih prinaša 43 in če bi jo Italijani dosegli na VN Brazilije, bi bilo čez dva tedna v Abu Dhabiju še zelo zanimivo. Autodromo Jose Carlos Pace, kjer navijači ustvarijo karnevalsko vzdušje, ni pisano na kožo Hamiltonu, kralj kvalifikacij je le dvakrat štartal z najboljšega položaja. Bottas ima v petih sezonah dva »pole positiona« in zgolj eno uvrstitev na zmagovalni oder. Hamilton pa je znan tudi po tem, da se rad preveč sprosti, ko si že zagotovi naslov.

»Pred nami je bitka v konstruktorskem seštevku, v zadnjih tednih nas je Ferrari zasenčil, zato moramo ostati maksimalno osredotočeni in se odrezati bolje,« popuščanja ne bo dovolil Mercedesov šef Totto Wolff, ki ni želel potrditi govoric, da so v moštvu že pripravili posebne majice za tradicionalno zabavo po nedeljski dirki.

Če so jih, si jih bodo lahko nadeli, če Ferrarijeva dirkača Vettel in Kimi Räikkönen ne bosta zbrala vsaj 13 točk več kot Hamilton in Bottas. To se je sicer zgodilo le dvakrat na dosedanjih 19 dirkah, a rdeči iz Maranella bodo storili vse, da bo šel pri konkurenci vsaj strošek za tiskanje majic v nič.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine