Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Hamilton še ni prvak, Kimi na vrhu po skoraj šestih letih

Branilec šampionske lovorike v formuli 1 na zadnjih treh dirkah sezone potrebuje za peto krono le še pet točk.
Kimi Räikkönen je zmagal prvič po uvodu v sezono 2013. FOTO: Mark Thompson/AFP
Kimi Räikkönen je zmagal prvič po uvodu v sezono 2013. FOTO: Mark Thompson/AFP
J. P.
21. 10. 2018 | 21:52
21. 10. 2018 | 22:35
2:41
Austin – Mercedesov Otočan Lewis Hamilton pred zadnjimi tremi dirkami sezone svetovnega prvenstva formule ena še ni svetovni prvak. Resda je še povečal prednost pred prvim zasledovalcem, Ferrarijevim Nemcem Sebastianom Vettlom, zdaj je med njima že 70 točk razkoraka, Britanec jih za peto šampionsko lovoriko, četrto v zadnjih petih sezonah, potrebuje še pet. Hamilton je na 18. postaji sezone, veliki nagradi Amerik v Austinu, zasedel tretje mesto, Vettel je končal takoj za njim.


Prva zmaga s ferrarijem


Zmage se je, tik pred koncem petletne epizode pri Ferrariju, veselil »ledeni Finec« Kimi Räikkönen, ki je tako vendarle prekinil kar 113 preizkušenj dolgo sušo, ki je trajala od uvodne dirke sezone 2013, ko si je konkurenco – tedaj še z lotusom – pokoril na veliki nagradi Avstralije v Melbournu. Letos je Kimi na stopničkah pristal že desetkrat, a šele prvič je bil najhitrejši med vsemi, z 21. zmago v karieri pa je, s tega vidika, postal najuspešnejši Finec v zgodovini formule ena. Švignil je tudi mimo Mike Häkkinena.


Napaka Vettla


Räikkönenu se je posrečil odličen štart, nato pa vožnja v ospredju domala brez napak. So pa bili obrazi v Ferrarijevi garaži vendarle zaskrbljeni, saj se je Vettel, ki je moral zaradi kazni štartati s petega mesta, pri prehitevanju Red Bullovega Avstralca Daniela Ricciarda zavrtel in zdrsel še deset mest navzdol. Nato mu ni preostalo drugega kot popoln napad, ki se mu je obrestoval, saj je tik pred ciljem prisilil v napako še Finca s »srebrno puščico« Valtterija Bottasa in mimo njega švignil na končno četrto mesto.


Verstappen z 18. na 2. mesto


Austin tako ni še osmič v zgodovini okronal svetovnega prvaka. V zadnjih krogih se je sicer vnel troboj za zmago, Hamilton je za kratko tudi prehitel samosvojega nizozemskega »rdečega bika« Maxa Verstappna, ki pa se je odzval hladnokrvno in trezno in se po sekundi ali dveh ponovno vrnil na drugo mesto, Lewis se je moral zadovoljiti s tretjim. Ni odveč poudariti, da je MadMax v dirko vstopil iz ozadja, z 18. štartnega mesta. Sezona se bo z 19. preizkušnjo nadaljevala že prihodnji konec tedna z veliko nagrado Mehike v Mexico Cityju.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine