Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Marc Marquez: Vedno se mora nekaj zgoditi

Španski motociklistični zvezdnik po slabem štartu ulovil tekmece in se veselil sijajne zmage na dirki za veliko nagrado Avstralije v razredu motoGP.
Marc Marquez se je takole veselil zmage. FOTO: William West/AFP
Marc Marquez se je takole veselil zmage. FOTO: William West/AFP
M. Š., STA
20. 10. 2024 | 07:34
20. 10. 2024 | 07:39
4:21

Španski motociklistični zvezdnik Marc Marquez (Gresini Ducati) je v svojo korist odločil dirko za veliko nagrado Avstralije v razredu motoGP. Na preizkušnji na Phillip Islandu je za slabo sekundo prehitel rojaka Jorgeja Martina (Pramac Ducati), tretji pa je bil italijanski branilec lovorike Francesco Bagnaia (Ducati). Tako je Martin je v skupni razvrstitvi še povečal svojo prednost.

Osemkratni svetovni prvak Marquez je slavil kljub ponesrečenemu štartu, potem ko se mu je pod gumo ujela zaščita vizirja in povzročila vrtenje gume v prazno. Proti vrhu se je moral nato prebijati s sedmega mesta.

Z najhitrejšim ritmom na progi je tekmece prehiteval enega za drugim, mimo Bagnaie se je prebil malce pred polovico dirke, svojega mlajšega rojaka Martina pa je pustil za seboj štiri kroge pred koncem, ko je ta storil manjšo napako. Toda vodilni v skupni razvrstitvi se ni (v)dal, Marqueza je prehitel nazaj, a mu je sloviti sodržavljan vrnil udarec in se odpeljal tretji zmagi naproti.

»Vedno se mora nekaj zgoditi,« se je slabega štarta spomnil 31-letni Marquez in razložil težavo: »Nikoli na začetku dirke ne odstranim zaščite za vizir. Moral sem jo, ker je bil na njej velik madež, nato pa sem jo opazil pod kolesom. Skušal sem jo odstraniti, a ni šlo. Ko sem spustil sklopko, se je guma zavrtela v prazno.«

»Ne vem, kje sem bil v prvem ovinku, toda prehitel sem veliko dirkačev. Nisem si mislil, da bom ujel Martina, a po petih, šestih krogih sem imel boljši občutek na stezi. Zelo vesel sem te zmage. Vem, da je Martin pritiskal na polno celotno dirko, sam pa sem za njim malce bolj varčeval gumi za zadnje napade,« je še dodal španski zvezdnik.

Jorge Martin (spredaj) je spet odščipnil nekaj točk Francescu Bagnaii. FOTO: William West/AFP
Jorge Martin (spredaj) je spet odščipnil nekaj točk Francescu Bagnaii. FOTO: William West/AFP

Martin ima zdaj 20 točk naskoka

V skupni razvrstitvi je Martin po včerajšnji zmagi v šprintu in tokratnim drugim mestom odščipnil Bagnaii dodatne štiri točke in ima zdaj tri dirke pred koncem 20 točk naskoka. Marquez na tretjem zaostaja za 79 točk.

»To je bila zelo zahtevna dirka. Imel sem dober ritem, toda občutek ni bil enak kot včeraj. Tudi pihalo je precej bolj. Nisem si mogel privoziti velike prednosti. Ko me je prehitel Francesco, sem si rekel, da moram vložiti več energije in bolj pritiskati,« je povedal Martin in se spomnil trenutkov, ko ga je v prvem delu dirke prehitel Bagnaia. »Vedel sem, da je Marc zraven in da bo poskusil, saj nima česa izgubiti. Vseeno pa je drugo mesto dobro, tako da se na Tajsko odpravljam zadovoljen,« je dodal 26-letni Španec.

»Tudi danes je bilo težko, a vse je v redu. Zdaj prihajata dirki, na katerih bi se moral bolje izkazati. Tokrat smo poskušali vse, da bi ostali z Martinom in Marcom, a sem na koncu začel izgubljati stik v ovinkih. Opravila sta boljše delo kot jaz,« pa je po 17. preizkušnji sezone omenil branilec naslova svetovnega prvaka Bagnaia.

V razredu moto2 je zmago slavil Španec Fermin Aldeguer pred rojakom Aronom Canetom in Avstralcem Senno Agiusom. V najšibkejši kategoriji moto3 pa je bil najboljši Kolumbijec David Alonso, ki si je že pred tem zagotovil naslov svetovnega prvaka. Zmagal je pred Špancema Danielom Holgadom in Adrianom Fernandezom.

Do konca sezone dirkače čakajo še tri preizkušnje. Najprej prihodnji konec tedna v Buriramu na Tajske, novembra bosta še dirki v Maleziji in Valencii.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine