Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Lia Apostolovski v finale, Anita Horvat žal ne

V skoku v višino je s 189 cm in delitvijo devetega mesta uspešno prešla kvalifikacije. naša tekačica na 800 m pa je bila v polfinalu skupno 16.
Lia Apostolovski je preskočila prvo oviro na Madžarskem. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
Lia Apostolovski je preskočila prvo oviro na Madžarskem. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
Š. R., STA
25. 8. 2023 | 14:43
25. 8. 2023 | 22:21
4:12

Lia Apostolovski je v kvalifikacijah skoka v višino na 19. svetovnem prvenstvu v atletiki v Budimpešti preskočila 1,89 metra in se z delitvijo devetega mesta uvrstila v nedeljski finale. »Zelo sem vesela, ne bi si mogla bolje predstavljati tega prvenstva. Nastopila sem zelo zbrano, osredotočena sem bila na vsak skok. Vse višine do 1,92 m sem preskočila v prvih skokih. V finalu si želim nastopiti sproščeno, da se tako kot danes osredotočim na vsak skok in se čim bolj približam osebnemu rekordu,« je povedala Apostolovski.

Tekmovalke so začele na 1,74 metra, kar je naša reprezentantka izpustila in nato prvič preskočila letvico na 1,80, 1,85 m in tudi 1,89 m. Nato so letvico postavili na 1,92 m, kar je bil do letos osebni rekord Slovenke. Tu je bila Lia Apostolovski prvič neuspešna, prek te višine pa je tedaj skočilo že pet tekmovalk. Ker so pozneje le še tri preskočile to višino, je kljub naslednjima neuspešnima skokoma Apostolovskijeva prišla v finale, ker do višine 1,92 m ni imela popravljanj.

»Med tekmo ostajam osredotočena na svoj nastop in se ne ukvarjam z drugimi mislimi. Tako nisem vedela, kako se je razpletla tekma v skupini A in sem šele od slovenskih novinarjev po tekmi izvedela, da nas bo 15 v finalu. Pomahala sem gledalcem po tretjem neuspešnem skoku kot vedno, ker so kvalifikacije kot vsaka druga tekma. Tako bo tudi v finalu, to bo spet nova tekma,« je povedala Apostolovski.

Anita v Budimpešti ni imela svojega dne

Anita Horvat, ki je napovedala boj za odličja, je v polfinalu tekla v prvi od treh skupin. V njej je bila prva favoritinja evropska prvakinja Keely Hodgkinson, ki je bila tudi prva v skupini. Britanka, olimpijska in svetovna podprvakinja, je marca letos na dvoranskem EP edina premagala Ljubljančanko, ki je v Istanbulu s srebrom osvojila prvo člansko odličje na velikih tekmovanjih.

Anita Horvat se je zavzeto pripravljala za SP, cilja uvrstitve v finale pa ni uresničila. FOTO: Leon Vidic/Delo
Anita Horvat se je zavzeto pripravljala za SP, cilja uvrstitve v finale pa ni uresničila. FOTO: Leon Vidic/Delo

Finale so si zagotovile le prvi dve v skupinah ter še dve najhitrejši tekmovalki po času. Anita je bila po prvih 200 m tretja, na četrtem mestu je začela zadnji krog, na petem pa je šla v ciljno ravnino. Tam pa 26-letna članica velenjskega kluba ni postregla s svojim običajnim pospeševanjem do višje uvrstitve.

»Razočaranje je veliko, saj sem načrtovala boljši čas in uvrstitev po mestih v finale. To je bil moj jasen cilj. V zadnjih 100 m nisem naredila tistega, kar sem pričakovala. Nikakor nisem mogla izpeljati finiša. Ne vem, kolikokrat sem skušala noge hitreje zavrteti, pa ni šlo,« je bila razočarana in dodala: »Razen finiša, ko nikakor nisem mogla pospešiti, sem vse ostalo pred tem naredila dobro. Taktično sem dobro izpeljala tek, nisem se pustila zapreti. Čustva so še vroča in sveža. Zagotovo bom, ko se bodo čustva polegla, ta nastop vzela kot pomembno šolo.Manjka mi še taktičnih izkušenj v teku na 800 m, kjer se lahko marsikaj dogaja, od odrivanja, pa spotikanj, in vse to vpliva na izid.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine