Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Igre so izvedljive, a šele cepivo bi jim dalo draž

Japonski organizatorji so se razveselili novic Pfizerja, ampak delujejo, kot da cepiva ne bo. Gimnastični četveroboj pokazal pot. Podpora japonskih podjetij.
Na Japonskem si obetajo pozitivne učinke olimpijskih iger. FOTO:  Philip Fong/AFP
Na Japonskem si obetajo pozitivne učinke olimpijskih iger. FOTO:  Philip Fong/AFP
10. 11. 2020 | 18:39
3:49
Organizatorji olimpijskih iger v Tokiu so ves čas zatrjevali, da izvedba največjega športnega dogodka ni odvisna od odkritja cepiva, a vseeno priznali, da jim je precej odleglo, ko je na dan prišla novica o 90-odstotni uspešnosti testnega cepiva. Bo ameriški farmacevtski gigant Pfizer rešil svetovni šport in tribune napolnil z navijači?

Japonci sicer vztrajajo, da se bodo še naprej držali načrta zaščite pred covidom-19, zelo strogi ukrepi naj bi vsem udeležencem zagotavljali varnost. A nič ne bi imeli proti, če bi vse zapisane protokole lahko vrgli v odpadni papir.

»Organizacijski odbor ni ločen od družbe, seveda smo slišali spodbudne novice o razvoju cepiva. Počutili smo se podobno kot ves svet, olajšani,« je povedal član OO Hidemasa Nakamura in hkrati posvaril pred pretiranim optimizmom. »V tem trenutku se ne zanašamo na cepivo, ker ga še ni. Osredotočeni smo na znane ukrepe: testiranja, razkuževanja, maske in razdaljo.«

Tokijske igre naj bi bile z natanko leto dni zamika. FOTO: 
Dado Ruvic/Reuters
Tokijske igre naj bi bile z natanko leto dni zamika. FOTO:  Dado Ruvic/Reuters


Svetovni trgi so se pozitivno odzvali na novico o morebitnem prelomnem trenutku pri razvoju cepiva in za tokijske organizatorje bi lahko bilo to rešilna injekcija, potem ko je vse bolj naraščal skepticizem glede možnosti za izvedbo iger, če pandemija do prihodnjega poletja ne bo zajezena. Konec tedna je bila spodbudna organizacija gimnastičnega tekmovanja štirih dežel, na katerem je sodelovalo 30 športnikov in 2000 gledalcev. Nakamura je povedal, da je bil to dokaz, da so OI izvedljive.

»Olimpijske in paraolimpijske igre bodo nič drugega kot akumulacija takšnih ločenih dogodkov. To, da nam je uspelo varno izvesti tekmovanje sredi novembra, je več kot dobra novica,« je dejal.


 

Mučni protokoli


Varno že, ampak za športnike in gledalce je bila precej neprijetna izkušnja. Telovadci iz ZDA, Rusije in Kitajske, ki so v Tokio prileteli s čarterji, se med seboj niso smeli srečevati, reprezentance so bivale v ločenih nadstropjih hotela. Pred prihodom na Japonsko so se morali telovadci izolirati in imeti 72 ur pred prihodom negativni test. V Tokiu so imeli testiranja vsak dan. Gledalci so nosili maske, se razkuževati, ob prihodu so jim preverjali temperaturo, v dvorani pa so jim prepovedali navijati ...

Na Japonskem je še vedno močan odpor do izvedbe koronaiger. FOTO: Issei Kato/Reuters
Na Japonskem je še vedno močan odpor do izvedbe koronaiger. FOTO: Issei Kato/Reuters


»Ko so športniki prišli na Japonsko, se je v njihovih očeh videl strah pred neznanim, okužbo. A vsak dan je bilo bolje, na koncu so se že smejali in uživali,« je bil zadovoljen predsednik Svetovne gimnastične zveze Morinari Watanabe.

Prihodnji teden bo Tokio prvič po preložitvi iger obiskal predsednik Moka Thomas Bach, ki je izjavil, da je gimnastični turnir postavilo zgled, kako je mogoče organizirati tekmovanja. Če je sprva velika naklonjenost igram ob izbruhu pandemije splahnela, pa je nova raziskava agencije Reuters pokazala, da kar dve tretjini japonskih podjetij podpira izvedbo iger, saj naj bi te prinesle spodbudo ekonomiji v času koronarecesije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine