Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Rdeča številka spet menjala lastnika, Gajser padel na tretje mesto

Prvo vožnjo za VN Francije je dobil Romain Febvre pred Jeffreyjem Herlingsom, v drugi vrstni red obraten v prid Nizozemca. Gajser tretji z 12 točkami izgube.
Tim Gajser si je obetal več v Franciji. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser si je obetal več v Franciji. FOTO: Honda Racing
P. Z.
10. 10. 2021 | 16:44
10. 10. 2021 | 17:22
4:09
Boj za naslov svetovnega prvaka v motokrosu, ki ga brani Tim Gajser (Honda), je tik pred vreliščem. Slovenec je spet moral predati rdečo številko vodilnega v elitnem razredu MXGP, potem ko se mu VN Francije ni izšla po željah.

V prvi vožnji je bil Gajser šesti, v drugi pa tretji in skupno tretji. Tretji je zdaj tudi v svetovnem prvenstvu, saj je izgubil minimalno prednost pred glavnima tekmecema Jeffreyjem Herlingsom (KTM) in Romainom Febvrom (Kawasaki).

Po 12. dirki od 18, prihodnja bo čez teden dni v Španiji, ima Slovenec deset točk zaostanka za Herlingsom in štiri za Febvrom, ki sta zaznamovala dirko pred množico navijačev. Prvo vožnjo je dobil Francoz, drugo pa Nizozemec, ki je spet v življenjski formi, potem ko mu je padec pred tednom v Nemčiji vzel nekaj hitrosti. Takrat je zmagal Gajser in si nadel rdečo številko, ki pa jo je danes spet izgubil. 



»Dobro sem štartal, ampak potem naredil manjšo napako in izgubil vodstvo. Na rokavici sem imel veliko blata in sem ga moral odstraniti. Nato sem spet ujel ritem in prišel do zmage. Moja peta zmaga v sezoni in 95. v karieri, zelo sem zadovoljen. Stvari gredo dobro. Super dirka na zame težki progi. Vsa čast ekipi,« je za statistiko kar sam poskrbel Herlings, ki ima 34 zmag v MXGP, 61 pa v MX2.

Tim Gajser brani naslov svetovnega prvaka. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser brani naslov svetovnega prvaka. FOTO: Honda Racing


Gajser je imel bledo prvo vožnjo, v kateri je slabo štartal in bil sprva deseti, potem pa pridobil štiri mesta. Na koncu so bili pred njim še Jeremy Seewer (Švi, Yamaha), Pauls Jonass (Lat, GasGas) in Antonio Cairoli (Ita, KTM). Italijana je Slovenec v dobrih zadnjih krogih želel prehiteti, ampak mu ni uspelo.

Druga vožnja se je začela bolje za štirikratnega prvaka Gajserja, ki se je znašel na četrtem mestu za Herlingsom, Febvrom in Cairolijem. Ob progi je završalo, ko je Febvre izkoristil napako Nizozemca in znova švignil mimo favorita, kar bi ob takšnem vrstnem redu pri koncu pomenilo, da bi bila oba lastnika rdeče številke z istim številom točk.

Tim Gajser je v Nemčiji ponovno osvojil rdečo tablico, a jo je danes spet izgubil. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser je v Nemčiji ponovno osvojil rdečo tablico, a jo je danes spet izgubil. FOTO: Honda Racing


Ampak to se ni zgodilo, v nedeljo bo v Španiji v rdečem Herlings, ki je minuto pred koncem lepo prehitel Febvra in osvojil VN Francije. Takoj zatem je dve pomembni točki pridobil Gajser, ki je tokrat le švignil mimo veterana Cairolija. Jasno je, da bo šlo v zadnjih šestih dirkah na nož, saj so razlike minimalne. Bo pa 25-letni šampion iz Pečk moral pokazati več, zlasti popraviti štart, če želi še enkrat ubraniti naslov.

Vrstni red v SP je zdaj takšen: 1. Herlings 460, 2. Febvre 454, 3. Gajser 450, 4. Prado (Špa, KTM) 398, 5. Cairoli 387 ...

V razredu MX2 je Jan Pancar (KTM) v prvi vožnji osvojil tri točke za 18. mesto. Zmagal je Francoz Tom Vialle (KTM). V drugi vožnji je Zasavec odstopil zaradi okvare motorja in osvojil skupno 27. mesto. Znova je zmagal Vialle, ki pa še vedno veliko zaostaja za rojakom Maximom Renauxom (Yamaha). Ta ima 488 točk, Belgijec Jago Geerts (Yamaha) 397, Italijan Mattia Guadagnini (KTM) 393 in Vialle 372. KTM in Yamaha sta izenačena pri 531 točkah v konstruktorskem seštevku.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine