Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Čas za kolajno, a idealno za to bi bilo prvenstvo prihodnje leto

V Dohi se začenja svetovno prvenstvo v športni gimnastiki, Sašo Bertoncelj v kvalifikacijah jutri, ženska ekipa v nedeljo.
Sašo Bertoncelj bo jutri napadal peto uvrstitev v finale svetovnih prvenstev. FOTO: Enis Hodžič Lederer
Sašo Bertoncelj bo jutri napadal peto uvrstitev v finale svetovnih prvenstev. FOTO: Enis Hodžič Lederer
25. 10. 2018 | 06:00
4:13
Dvodnevne moške kvalifikacije odpirajo 48. svetovno prvenstvo v športni gimnastiki v Dohi, prvega na Bližnjem vzhodu. Edini slovenski predstavnik v moški konkurenci, Sašo Bertoncelj, se bo na konju z ročaji predstavil jutri, nato bodo sledile še dvodnevne kvalifikacije za ženske, tudi s celotno slovensko ekipo. Prvenstvo se bo končalo prihodnjo soboto, 3. novembra.

Več kot 500 telovadcev in telovadk iz 76 držav se bo v naslednjem tednu borilo za 42 kolajn in tudi prve vozovnice za nastop na olimpijskih igrah 2020 v Tokiu, med njimi bo 22 svetovnih in olimpijskih prvakov. Tu bosta tudi največja zvezdnika, Kohei Učimura in Simona Biles. Prvi je najuspešnejši tekmovalec v zgodovini, dobitnik sedmih olimpijskih kolajn (3 zlate, 4 srebrne) in 19 s svetovnih prvenstev (10 zlatih, 5 srebrnih, 4 bronaste), pri čemer Japonec tokrat ne bo mogel nastopiti v mnogoboju, saj si je tik pred prvenstvom poškodoval desni gleženj, tako da bo moral izpustiti preskok in parter. Bilesova se na velika tekmovanja vrača po olimpijskih igrah v Riu, po katerih si je vzela enoletni premor. Tega je gotovo potrebovala, saj je osvojila v Braziliji pet kolajn, od tega štiri zlate, brez je ostala le v eni preizkušnji, na dvovišinski bradlji. Pred tem je Američanka, ki šteje šele 21 let, zbrala tudi kar 14 odličij na SP, deset zlatih ter po dve srebrni in bronasti.

Med njeno odsotnostjo je ameriško gimnastiko pretresel velik spolni škandal, ki ga je zakrivil reprezentančni zdravnik Larry Nassar, čigar žrtev je bila tudi Bilesova. Slednja je pred kratkim dosegla tudi, da je po le nekaj dneh odstopila novoimenovana predsednica ameriške zveze Mary Bono, ki je bila povezana z odvetniško družbo, ki je pomagala Nasserju prikriti škandal. Bilesova je z enim čivkom dosegla njen odstop, sodu pa je dno izbil čivk Bonove, ko je objavila, kako s s črnim flomastrom prekriva znak Nike na supergah, potem ko je ameriški opremljevalec začel oglaševalsko kampanjo s Colinom Kaepernickom ... Ni pričakovati, da bi celotno dogajanje zadnjega obdobja vplivalo na Bilesovo, bržčas bo spet prva zvezdnica prvenstva.
 

Z EP se je odvalilo breme


Za slovensko gimnastiko bo najpomembnejši jutrišnji dan, ko bo v kvalifikacijah na konju z ročaji nastopil Sašo Bertoncelj (okoli 15. ure po slovenskem času). V zadnjem času gre našemu najboljšemu telovadcu vse po načrtih, tudi po EP, na katerem je avgusta osvojil srebrno kolajno, ni imel težav z vzdrževanjem forme, na uradnem treningu je bil njegov nastop dober, nekaj malenkosti pa bo vendarle še moral odpraviti. »Z EP se mi je s pleč odvalilo veliko breme, saj pred tem sezona ni bila takšna, kot bi si želel. Dobil sem še večji zagon, odtlej mi je vse lažje delati, formo sem še dvignil,« pravi Bertoncelj, ki navkljub dolgi sezoni – ta traja že od februarja – nima težav z utrjenostjo telesa ali glave. »Zelo sem zadovoljen s tem, kar sem dosegel v drugem delu sezone, zato si ne nalagam nikakršnega pritiska, na tekmo grem uživat. Vse, kar bom osvojil, bo plus,« razmišlja Gorenjec, ki pa se vprašanju, ali je vendarle napočil čas tudi za kolajno na SP, ni mogel izogniti.

»Da, je napočil, a je tudi že leta 2011, pa 2014. Že nekaj časa visi v zraku in da, moj cilj je kolajna. Če pa bi imel na izbiro, potem bi jo raje osvojil naslednje leto,« logično razmišlja Bertoncelj, saj bi ga kolajna na SP 2019 peljala na OI 2020. Doslej je bil na SP najboljši četrti, leta 2014 v Nanningu, skupno pa je bil v finalih štirikrat.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine