Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Bertoncelj: »Material« je iztrošen

V Melbournu se nadaljuje gimnastični svetovni pokal, a brez najboljšega Slovenca.
Za Saša Bertonclja so se težave začele na poročnem potovanju. FOTO: Jure Eržen/Delo
Za Saša Bertonclja so se težave začele na poročnem potovanju. FOTO: Jure Eržen/Delo
20. 2. 2019 | 06:00
3:49
Velike načrte je imel najboljši slovenski telovadec zadnjega obdobja Sašo Bertoncelj s tekmami svetovnega pokala, ki bodo prvič v zgodovini dale tudi nekaj potnikov za olimpijske igre. A se za zdaj Gorenjcu ti bolj ali manj podirajo. Potem ko mu je že za prvo tekmovanje te ravni ob koncu lanskega leta v Cottbusu zmanjkalo goriva, Melbourne (od četrtka do nedelje) izpušča zaradi težav s komolcem. V Avstraliji bosta od Slovencev tekmovala le Rok Klavora in Tjaša Kysselef.

Že po novembrski tekmi v Cottbusu, ki jo je na konju z ročaji končal na 7. mestu (kar je bila najboljša slovenska uvrstitev), se je Bertoncelj poigraval z idejo, da bi izpustil Melbourne. V prid nastopu v Avstraliji je govorilo dejstvo, da bo zaradi dolge in drage poti kakšen telovadec manj, a po drugi strani gre po zlu veliko časa, ki bi ga lahko izkoristil doma za dober trening, morda tudi okrepitev sestave za kakšno desetinko. A na koncu je namesto njega odločil desni komolec, ki mu je na poročnem potovanju, ko je spet malce zašel v telovadnico in začel delati lažje vaje za moč, otekel. Sprva se s tem ni obremenjeval, ko oteklina ni popustila niti po vrnitvi domov, pa je ugotovil, da vse skupaj le ni tako nedolžno.

»Pregled je pokazal, da ni moj desni komolec nič boljši od levega. Vse je potrgano, uničeno. Najprej je bil to zame velik šok, saj nisem vedel, ali bo treba spet na operacijo, ali to pomeni konec kariere, potem pa smo razmislili in ugotovili, da to ne more biti nekaj novega. Hrustanca si nisem uničil na dopustu, s 'sklecami' si nisem ničesar potrgal, tako je bilo že doslej, dejstvo pa je, da že dve leti nisem bil na dopustu in zdaj je tonus popustil, z obremenitvijo pa je prišla tudi reakcija,« pojasnjuje Bertoncelj, ki je nato začel komolec spet postopno obremenjevati, še vedno pa prehitro glede na zdravniška priporočila. Tako za zdaj kaže, da bo izpustil zgolj tekmo v Melbournu, v začetku marca naj bi začel nastopati v nemški ligi, sredi prihodnjega meseca pa je naslednja preizkušnja svetovnega pokala v Bakuju, takoj zatem sledi Doha.


SP v Stuttgartu glavni cilj


Za lestvico za OI bodo štele le tri tekme od skupno osmih, a prvotni Bertoncljev načrt je bil, da na prvih štirih nastopi čim bolje, da bi se lahko potem bolj neobremenjen lotil svetovnega prvenstva v Stuttgartu, kjer se bo razdelila večina vozovnic za Tokio 2020. »Na teh prvih tekmah gotovo ne bom pravi, a ne želim vseh izpustiti in popustiti pri treningu, saj bi se pri teh letih potem verjetno zelo težko vrnil na želeno raven. Moj cilj je, da se vrhunsko pripravim za drugi del sezone, Stuttgart pa ostaja glavni cilj, čeprav se nočem obremenjevati z olimpijskimi igrami in si nalagati dodaten pritisk,« pravi 34-letnik, ki se zdaj vseskozi bori z bolečinami.

»Dejstvo je, da je 'material' po vseh teh letih iztrošen. Komolec boli, ne uživam na treningih, a to je pač moja služba,« je realen Bertoncelj, ki ga v prvem delu sezone čaka še ena pomembna tekma, namreč aprilsko evropsko prvenstvo v Szczecinu, kjer bo branil naslov podprvaka.

Slovenska zasedba v Melbournu bo skromna, nastopila bosta le Rok Klavora na parterju in Tjaša Kysselef na preskoku. Slednja se je prav lani v glavnem mestu Viktorije razveselila svoje prve zmage, vendar pa tedaj rezultati še niso šteli za točkovanje za OI. Kvalifikacije v Melbournu bodo v četrtek in petek, finali pa v soboto in nedeljo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine