Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Konj pustil pravo razdejanje

Sašo Bertoncelj na gimnastičnem svetovnem prvenstvu ostal brez finala.
Sašo Bertoncelj je v kvalifikacijah SP storil napako. FOTO: Enis Hodžič Lederer
Sašo Bertoncelj je v kvalifikacijah SP storil napako. FOTO: Enis Hodžič Lederer
Saša Verčič
26. 10. 2018 | 17:55
26. 10. 2018 | 17:55
3:50
Pravo razdejanje je pustil konj v dvorani Aspire Dome v Dohi, v kateri so se telovadci dva dneva borili v kvalifikacijah svetovnega gimnastičnega prvenstva. Najboljši konjeniki so kot za stavo padali z orodja in med žrtvami je bil tudi Sašo Bertoncelj. Priložnost za peti finale na SP je bila izjemna, a je ni izkoristil.

Že uvodni dan kvalifikacij je bilo dogajanje na konju zares nepričakovano, saj so najbolj znana imena delala velike napake, enako se je dogajalo včeraj. Preden je Bertoncelj poprijel za orodje, so brez možnosti za finale ostali evropski prvak Rhys McClenaghan, Robert Seligman, ki si je na EP z Gorenjcem razdelil srebro, Filip Ude, Nikolaj Kuksenkov in Petro Pahnjuk, ki so bili v Glasgowu vsi med osmerico, 5. in 7. z zadnjega SP, Harutjun Merdinjan in Oleg Vernjajev ter vsi Japonci. Čast je reševal svetovni podprvak David Beljavski, pozneje pa še svetovni in olimpijski prvak Max Whitlock. Nenavaden razplet, nenavadna dva dneva, vsi so se spraševali, kaj se dogaja.

»Kot da bi se zmenili, da na konju ne bo nihče naredil sestave … Ne vem, zakaj se je dogajalo, kar se je. Sam sem se poskušal kar najbolj izolirati od tega, nisem želel razmišljati o tem, kar sem videl prvi dan. Tekme sem se lotil z dobrimi občutki, ogrevanje je bilo super, živčnosti ni bilo prav nič več kot običajno,« je pojasnil Bertoncelj, ki je vedel, da mu korektna izvedba zagotovo prinaša finale, saj so bile ocene res nizke (resda tudi zaradi zelo strogega sojenja). Tako kot je denimo avgusta v finalu EP vedel, da mu nastop brez velike napake prinaša kolajno. V Glasgowu se je izšlo, v Dohi ne.
 

Škoda zamujene priložnosti


»Začel sem sicer dobro, nato pa sem pri prvini wu s palcem zapel v ročaj in vsega je bilo konec. Brezvezen spodrsljaj. Vedno sem najbolj jezen, ko se mi ne pripeti tehnična napaka, ampak takšna zares nepotrebna,« je zmajeval z glavo Bertoncelj, ki je dobil oceno 12,600 in takoj pristal daleč za finalisti. »Seveda sem jezen in žalosten, najbolj pa me preveva obžalovanje za zamujeno priložnostjo. Res škoda, da nisem izkoristil, kar se je ponujalo. Veliko bi se dalo tu iztržiti, tudi tisto, kar sem si najbolj želel, saj bo finale zares nenavaden. V veliki meri ga bodo sestavljali telovadci, ki ponavadi le od daleč opazujejo razplet za kolajne,« se je dobro zavedal zamujenega vlaka Bertoncelj, ki se je lahko tolažil s tem, da ni edini in da se mu to ni zgodilo prvič. Misli so mu takoj ušle na SP 2011 v Tokio, kjer je z napako zapravil veliko priložnost za kolajno in uvrstitev na OI 2012, odličje bi mu lahko pripadlo tudi na SP 2014, na katerem je finale opravil z odliko, a sodniki so mu namenili 4. mesto.

»Še veliko huje bi bilo zdaj, če ne bi imel kolajne z EP in nekaj dobrih nastopov v svetovnem pokalu, sem se pa zavedal, da se bo niz enkrat končal. Škoda, da se je prav tu,« je še dodal naš telovadec, ki pa vendarle ocenjuje, da je Doha boljše prizorišče za napako, če se ta že mora zgoditi, kot bo novembra Cottbus. Tedaj se bodo zanj namreč resno začele kvalifikacije za nastop na OI 2020. Zato tudi po prihodu domov ne bo nikakršnega počitka, ampak sledijo priprave za naslednjo pomembno preizkušnjo.

Prvenstvo se bo za Slovenijo tako končalo v nedeljo, ko bodo kvalifikacije opravila še dekleta, katerih edini cilj je mesto med 24 ekipami.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine