Kobarid – Ana Roš, mojstrica restavracije Hiše Franko iz Starega sela, si je ob uvrstitvi na seznam sto najboljših svetovnih destinacij letos po izboru ameriškega tednika Time z nasmeškom zaželela, da bi ji nagrada prinesla kakšen dan dopusta. Pa bo prej ravno nasprotno. »Niti za sekundo ne bomo popuščali,« napoveduje njen mož in vodja hiše Valter Kramar.
Najbrž ji je ob vseh častitljivih priznanjih najbolj doživeto včeraj poklonil mlajši Nizozemec, ki je ob slovesu ponižno zmotil tamkajšnjo druščino, Ani segel v roko in ji očitno v pravkar naučeni slovenščini povedal: »Vaša država in vaša kuhinja sta me pustila brez besed.« Ana ima v zadnjih dveh letih, odkar je ponudnik spletne televizije Netflix o njej posnel epizodo serije Chef's Table, prav toliko medijskega dela kot dela v kuhinji. In tudi to obvlada kot kuhinjo.
Valter Kramar. FOTO: Uroš Hočevar
Seznam Tima je sicer prišel kot strela z jasnega in naša čestitka je povsem presenetila tudi Valterja Kramarja. A vsega vajen se je tudi on znašel, potem ko je urejal dokumente za pisano mednarodno osebje v hiši. Poleg Slovencev se v njej menjujejo Srbi, Hrvati, Američani, Švicarji, Angleži, Kolumbijci, Salvadorci, največ tujcev pa je Italijanov. »Vsaka takšna potrditev prinese boljšo zasedenost in boljšo prepoznavnost. Hiša Franko pa se zaradi tega ne bo spreminjala, samo napake, ki jih delamo, bomo še hitreje odpravljali. Da bomo še boljši. Strežba mora biti pripravljena in profesionalna, kuhinja ne sme delati napak. Ponosen sem na to, kar delamo. Kar vlagamo, ne gre v nič. Za vsakega gosta se bomo še bolj potrudili,« je napovedal.
Zanimivo, a na meji
Hiša Franko je na 48. mestu po izboru The World's 50 Best Restaurants, ki ga sestavlja tisoč kuharjev, kulinaričnih strokovnjakov in novinarjev. Time je seznam objavil prvič, med stoterico predlaganih destinacij je mešanica nastanitev, muzejev, knjižnic, parkov, medtem ko je restavracij in barov 21. Med njimi so »zgolj« tri evropske restavracije – poleg Franka še danska Noma in Koks s Ferskih otokov. V Timovi utemeljitvi za uvrstitev na seznam niso iskali tople vode, ampak zgolj povzeli Anino in Valterjevo zgodbo in bralca opozorili na sezonsko, območno in osebno kuhinjo.
Kreacije krožnikov so trdo delo. FOTO: Jože Suhadolnik
»Meni je pisan in raznovrsten, poln okusov in barv. Smo v zelo kreativni fazi,« je dejala Ana, ki v zadnjem času opaža spremembo v strukturi njenih gostov. »Netflix je naredil norišnico glede naših oboževalcev. Toda mnogi so prišli kot veliki oboževalci naše hiše, ne pa nujno veliki gurmani. Naša hrana je precej na meji – kozliček in rakovica, jezik in ostriga. Za to moraš imeti kilometrino, v nasprotnem primeru te nujno ne navduši. Zato nisem želela sodelovati v italijanski seriji Masterchef. Naše hrane ni tako preprosto razumeti. Je zanimiva, ampak lahko tudi skrajna.« Napredovanje na listi najboljših restavracij in njeno lansko imenovanje za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu pa privablja bolj osredotočene na to, kaj je na krožniku: »Obremenitve in odgovornosti so zdaj še večje.«
Če si boste zaželeli poskusiti kreacije Hiše Franko boste prosto mizo dobili oktobra. A ni mogoče obupati, miri Ana, saj se zaradi takšnega ali drugačnega vzroka lahko najde kakšno mesto tudi v zadnjem trenutku.
Komentarji