Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Recept za jed s fižolom: prebranec

Fižol je zares izvrstno in kakovostno živilo. Vsebuje namreč zelo visok delež beljakovin, bogat pa je tudi z vlakninami, antioksidanti, vitamini in minerali.
Poletov recept: prebranec. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: prebranec. FOTO: Tanja Drinovec
21. 3. 2021 | 09:02
2:38
To zelo priljubljeno jed, ki izhaja iz bivših republik naše nekdanje skupne države verjetno pozna marsikdo med vami. Gre za obliko fižola, ki je načeloma za razliko od vsem dobro poznanega skuhanega pasulja spečen v pečici (praviloma v lončeni posodi). Ob obisku kašne od bivših republik vam ta priloga težko uide ob obveznih čevapčičih.
image_alt
Krepka vitaminska jajca

Pri vsej zadevi je ključna sestavina fižol, ki je običajno za to jed zaželene sorte tetovec, lahko pa uporabite tudi kakšne druge sorte. Sama sem se tokrat odločila kar za domačega s štajerske kmetije. Vsekakor pa je katerikoli domač namočen in dobro skuhan fižol neprimerljivo boljši od tistega v konzervi. 

In, ko smo že pri fižolu in smo tudi v rubriki z zdravimi, telesu prijaznimi recepti, moramo na tem mestu povedati, da je fižol zares izvrstno in kakovostno živilo. Vsebuje namreč zelo visok delež beljakovin, bogat pa je tudi z  vlakninami, antioksidanti, vitamini in minerali.
image_alt
Jabolčni zavitek, jabolčni štrudelj

Če izvzamemo namakanje (najbolje čez noč) in kuhanje fižola, vam ta jed ne bo vzela preveč časa, saj je precej enostavna za pripravo. Načinov za pripravo pa je kar veliko glede na pokrajine, kjer se pripravlja. Moj recept je malo prirejen in ni čisto po teh merilih (morda se nekateri ne boste strinjali z njim), pa vseeno z rezultatom sploh ni slabo.
Poletov recept: prebranec. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: prebranec. FOTO: Tanja Drinovec

Za pekač prebranca (4 osebe) potrebujemo:

olje
Dober kilogram čebule
Steblo pora
Pol kilograma namočenega in skuhanega fižola
Nekaj žlic mlete rdeče paprike
Sol, poper
Peteršilj
Strok do dva česna
Pol rdeče paprike
Kumina
Košček slanine

Poletov recept: prebranec. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: prebranec. FOTO: Tanja Drinovec

Priprava prebranca:

Fižol namočimo čez noč in skuhamo do mehkega v slani vodi.  Na vročem olju prepražimo nasekljan por in čebulo, da postekleni. Dodamo sesekljano rdečo papriko, česen, sesekljano slanino in mleto papriko. K zmesi stresemo skuhan fižol in vse skupaj še malo prepražimo. Solimo, popramo in dodamo še sesekljan peteršilj in malo kumine v prahu. Po potrebi zalijemo z nekaj vode, ki bo med pečenjem v pečici povrela. Vse skupaj pretresemo na pekač ali ognjevarno (lončeno) posodo. Fižol pečemo pri temperaturi 180 stopinj toliko časa, da tekočina kar znatno izhlapi. Fižol lahko še malo mehurčkasto brbota.
image_alt
Špageti puttanesca

Poletov recept: prebranec. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: prebranec. FOTO: Tanja Drinovec

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine