Neomejen dostop | že od 9,99€
Ker je ravno pravšnji letni čas za sestavine, ki jih bomo uporabili in nam kakšna dodatna kalorija zna še kako priti prav bomo danes spekli sočni kolač iz orehov, fig in kakija in to povsem brez moke, beri brez glutena, ki se ga dandanes mnogi močno izogibajo iz različnih razlogov, nekateri tudi samo iz kapric.
Pecivo je zelo hitro in enostavno za pripravo, bogat okus mu dajejo začimbe in orehi. Za sočnost, osvežilnost in prijetno presenečenje v ustih pa poskrbijo kakiji in fige.
V naše pecivo bomo vnesli še kar nekaj dodatnih vitaminov, mineralov in zdravih maščob. Tudi na cimet s svojimi blagodejnimi in antibiotičnimi učinki ne smemo pozabiti.
Pecivo bi pravzaprav lahko enačili kar z energijskimi ploščicami le, da so domače in po svoji strukturi veliko bolj rahle in se kar stopijo v ustih. Pred kašnim našim športnim podvigom nam znajo priti zelo prav, lahko pa jih zavijemo in prav priročno vzamemo tudi s seboj na pot. Če jih ne bomo prehitro »pospravili« nas lahko kar nekaj časa počakajo tudi v hladilniku.
Kolač je seveda s svojim vonjem času zelo primeren, ko nam zelo godi, če nam iz pečice lepo prijetno zadiši po praznikih.
240 g masla
1 žlica maskarpone sira
120 g kokosovega ali rjavega sladkorja
5 jajc
Malo ruma in vaniljevega sladkorja
200 g orehov
1 do 2 olupljena kakija
2 pesti na koščke narezanih suhih fig
2 jedilni žlici škroba
Zravnana žlička cimeta
Pol vrečke pecilnega praška
Malo nastrgane lupinice (lahko tudi pomarančne)
Penasto zmešamo maslo sobne temperature, da močno naraste. Počasi mu primešamo sladkor. Nato pričnemo s počasnim dodajanjem jajc (enega po enega). Ko je zmes lepo gladka, primešamo še maskarpone. Zmesi primešamo vse ostale začimbe, nazadnje pa narahlo vmešamo orehe, škrob, pecilni, na koščke narezane fige in kaki. Zmes stresemo v pomaščen pekač in jo pečemo dobre pol ure pri temperaturi 180 stopinj. Malo ohlajeno pecivo zrežemo na kocke poljubne velikosti.
Hvala, ker berete Delo že 65 let.
Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.
NAROČITEObstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji