Zagotovo nas je kar nekaj, ki poznamo in radi jemo to zelo popularno jed iz časov ne tako daljne zgodovine (relativno). Sama lahko rečem iz moje mladosti. Za nekatere
nostalgičnih za druge malo manj.
Kaneloni pa so se nahajali na jedilnikih skoraj vsake dobro obiskane gostilne v
devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Pri nas so kaneloni pomenili modificirano izpeljanko originalnih iz Sicilije izhajajočih. Torej naši panirani in ocvrti so nadomestili z različnimi nadevi nadevane testenine pri italjanih.
V mojih študentskih letih so za moj okus postregli z ultimativno dobrimi kaneloni v gostilni
Plečnik, kamor smo kot študentje radi zahajali z boni za študentska
kosila.
Tokratne kanelone bomo pripravili s tremi različnimi nadevi na »slovenski« način s to razliko, da jih ne bomo cvrli v olju temveč jih bomo kar spekli v pečici in jih tako olajšali nezdravega
cvrtja.
Kaneloni so sestavljen vseobsegajoč obrok, obsegajo hidrate, zelenjavo, beljakovine, maščobe tako, da lahko služijo tudi kot dober obrok pred močnim
treningom.
Seveda pa je čar kanelonov tudi v tem, da se lahko poigrate z
nadevi in jih napolnite z vašimi priljubljenimi kombinacijami zelenjave, le domišljiji pustite odprta vrata.
Na vročem olju prepražimo sesekljano čebulo in gobe. Foto Tanja Drinovec
Potrebujemo za cca 15 kanelonov:
Masa za palačinke:
0,5 litra mleka
1 dl mineralne vode z mehurčki
2 do 3 jajca
Sol
Moka
Za paniranje:
2 jajci, malo mleka
Drobtine
Gobov nadev:
olje
250 g sesekljanih jurčkov(ali drugih gob)
Pol čebule
Strok česna
Ščep timijana
Peteršilj
Sol, poper
2 pesti sira z modro plesnijo
Špinačni nadev:
250 g skuhanih listov špinače
100 g skute
2žlice kisle smetane
Strok česna
1 jajce
2 pesti naribanega sira
Sol, poper
Klasični (šunka, sir):
Rezine šunke
Nastrgan sir
Ščepec česna v prahu
Priprava:
Najprej zmešamo maso za palačinke s primerno gosto zmesjo in jih spečemo. Nato se lotimo nadevov. Gobov nadev: Na vročem olju prepražimo sesekljano čebulo in gobe. Dodamo
česen, timijan, sol in
poper. Sir s plesnijo potresemo kar ob zavijanju na palačinko.
Špinačni nadev: Špinačo drobno sesekljamo in ji primešamo vse ostale sestavine za nadev.
Na palačinke razporedimo nadev in na dveh nasprotnih straneh zavihamo rob navznoter, nato pa zavijemo palačinko. Nadevane kanelone pomočimo še v jajce in drobtine (paniramo), nato pa jih spečemo v pečici (približno pol ure pri temperaturi 180 stopinj).
Kaneloni so brez tatarske omake žalostni in osamljeni, če pa ste zelo strogi pri
maščobah, si lahko omislite kakšno drugo omako (npr. jogurtovo).
Kaneloni so brez tatarske omake žalostni in osamljeni, če pa ste zelo strogi pri maščobah, si lahko omislite kakšno drugo omako (npr. jogurtovo). Foto Tanja Drinovec
Komentarji