Neomejen dostop | že od 9,99€
Večno vprašanje, ki si ga zastavljamo, je, ali si na krožnik naložimo preveč hrane. Vem, veseli moramo biti, da je imamo dovolj. In to vsak dan. Ampak. Nekateri smo obremenjeno s kalorijami. Vendar nam jih je nerodno šteti.
Verjetno se strinjate z nami, da je debelost epidemija sodobnega časa. Živimo v času, ko imamo veliko možnosti za prekomeren vnos energije, hkrati pa je porabimo premalo.
Primer iz vsakdana; trikrat ali štirikrat na teden grem na kolo za vsaj dve uri, a ne shujšam, celo redim se. Verjetno ste to že kdaj slišali, če ne celo opazili na sebi. V dveh urah kolesarjenja porabim okoli 1200 kalorij. Pridem domov in jih zaužijem dvakrat toliko. Če ne grem domov in grem s sotrpini na pijačo takoj po furi, pa jih zaužijem (nerodno mi je napisati).
Človeško telo je narejeno tako, da se giblje in uživa majhne porcije hrane, bogate s hranili. Niste vedeli?
Na splošno se pričakuje, da večje porcije prispevajo k prenajedanju in neželenemu pridobivanju telesne teže. To vemo, a kaj, ko si sami ne nalagamo na krožnik. Oziroma, vedno si nalagamo takrat, ko smo lačni. In nismo mi krivi, če je premer pice pol metra.
Ponujamo nekaj nasvetov, ki smo jih našli na strani Helthline. Dobra spletna stran, ki nam velikokrat da idejo za boljše prehranjevanje.
Kako lahko izmerimo ustrezno velikost porcije, ne da bi preračunali svoj energijski vnos. Roka ali dlan je lahko odlično merilno orodje. Tudi palec.
Beljakovine: piščanec, govedina, puran, svinjina, tofu, jajca, žita, sveži sir, ribe itd. Beljakovine lahko merite z velikostjo dlani. Na krožnik lahko daste toliko beljakovin, kolikor jih gre na dlan. Vendar ne gradite nebotičnika na dlani.
Ogljikovi hidrati: riž, testenine, krompir, kruh, kvinoja, kuskus, čičerika, fižol itd. Meriš jih glede na velikost svoje pesti.
Zdrave maščobe: oreščki, semena, avokado, temna čokolada, maslo, polnomastni jogurt, polnomastno mleko, olivno olje ... Pravilna mera je velikost palca.
Zelenjava: solata, špinača, brokoli, korenje, špinača, kumare, paprika, ohrovt, cvetača, zelje, grah ... Privoščite si ga lahko v neomejenih količinah. Je živilo z nizko energijsko vrednostjo, vendar je bogato z vlakninami, vitamini in minerali. Z uporabo manjših krožnikov in pitjem zadostne količine vode boste zagotovo zmanjšali tveganje za prenajedanje.
Hvala, ker berete Delo že 65 let.
Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.
NAROČITEObstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji