Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Zasebno izraelsko plovilo vstopilo v orbito Lune

Bo uspešen tudi pristanek?
Posnetek s krova landerja na poti proti Luni. FOTO_ SpaceIL
Posnetek s krova landerja na poti proti Luni. FOTO_ SpaceIL
4. 4. 2019 | 18:25
3:54
Pred izraelskim plovilom, ki namerava prihodnji teden pristati na Luni, je bil danes zahteven manever, saj se je moralo vtiriti v Lunino orbito. Ob 16.18 po našem času je za šest minut prižgal svoje motorje, da se je dovolj upočasnil, da ga je ujela gravitacija našega naravnega satelita. Kot so zapisali pri izraelskem podjetju SpaceIL se je plovilo upočasnilo za tisoč kilometrov na uro s 8500 na 7500 km/h relativno gledano na Luno. »Beresheet (kar v hebrejščini pomeni V začetku) zdaj okoli Lune kroži v eliptični orbiti, v naslednjem tednu pa bo sledilo več manevrov za zgodovinski pristanek 11. aprila,« so sporočili.



Plovilo se v tej orbiti Luni približa na vsega 500 kilometrov, v najbolj oddaljeni točki na orbiti pa je od Lune stran kar 9980 kilometrov. V prihodnjem tednu se bo z delovanjem motorjev vtirilo v krožnico, od površja oddaljeno 200 kilometrov.

Če bo šlo vse po načrtih, bo Izrael šele četrta država, ki bo plovilo uspešno spustila na površje Lune. To je do zdaj uspelo le ZDA, Rusiji (oziroma nekdanji Sovjetski zvezi) in Kitajski. Že samo vtirjenje v orbito je velik dosežek, saj je to pred tem poleg omenjenih treh držav uspelo le še Indiji in državam Evrope, ki so združene v Evropski vesoljski agenciji. Poleg tega je odprava zanimiva še, ker gre za zasebno neprofitno podjetje, ki je v (skoraj) celoti financirano z zasebnim kapitalom.

Plovilo so izstrelili februarja, nato je večkrat zaokrožilo okoli Zemlje. Takšno pot so ubrali, ker bi bila neposredna, časovno precej krajša, precej dražja.



Podjetje SpaceIL se je v tekmo za osvajanje Lune vpletlo pred slabim desetletjem, ko so vstopili v tekmovanje tehnološkega giganta Google, ki je ponujal 20 milijonov ameriških dolarjev nagrade podjetju, ki bo razvilo robotsko plovilo za na Luno. Tekmovanje se je sklenilo brez zmagovalca, Izraelci in še nekaj drugih zagonskih podjetij so s svojim podvigom nadaljevali. Mlademu podjetju so na poti do Lune pomagali bogati Izraelci in Američani, ki podpirajo Izrael, med njimi je bil tudi izraelski telekomunikacijski magnat Morris Kahn.

Na Luni trenutno raziskuje kitajsko plovilo Chang'e 4, in sicer na skriti strani Lune. Kitajska je prva država, ki ji je s plovilom uspelo pristati na temu delu Meseca. Medtem ameriška Nasa hiti s pripravami na vnovičen pristanek človeka na Luni, to se bo morda zgodilo že čez pet let.

Že letos pa želijo z robotom Chandrayaan-2 tudi Indijci, ki so s testiranjem antisatelitskega orožja razjezili Američane. V začetku leta je bilo videti, da bomo morda spremljali tekmo v pristajanju Indije in Izraela, a se je indijski odpravi zapletlo. Po novih predvidevanjih bodo landerja izstrelili maja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine