Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Univerza bi morala misliti, kaj naj družba počne

Edini družboslovec med rektorskimi kandidati se zavzema za odločen vstop univerze v javno življenje.
Univerza obstaja zato, da služi človeštvu, ne samo posamezni stroki ali znanstveni disciplini, je prepričan dr. Igor Lukšič, redni profesor na Fakulteti za družbene vede. FOTO: Leon Vidic/Delo
Univerza obstaja zato, da služi človeštvu, ne samo posamezni stroki ali znanstveni disciplini, je prepričan dr. Igor Lukšič, redni profesor na Fakulteti za družbene vede. FOTO: Leon Vidic/Delo
25. 3. 2021 | 06:00
25. 3. 2021 | 09:47
15:44

V nadaljevanju preberite:


Dr. Igor Lukšič je edini družboslovec med štirimi kandidati, ki se bodo aprila pomerili za položaj rektorja Univerze v Ljubljani. Poleg njega kandidirajo še fizik, dekan fakultete za matematiko in fiziko dr. Anton Ramšak, prodekan veterinarske fakultete dr. Gregor Majdič in sedanji rektor, elektrotehnik dr. Igor Papič.

Lukšič je politolog, ki politično skupnost razume kot nujni pogoj svobode in razvoja tako posameznika kot naroda. Znanstveno je proučeval tudi vlogo univerze v družbi in njene državotvorne zasluge. Ne preseneča torej, da njegov rektorski program sega onkraj univerzitetnih zidov, v njem poudarja vpetost univerze v glavno mesto, državo, kulturo in svet. Hkrati se zavzema za utrditev akademske kulture in notranjo demokratizacijo univerze. Prepričan je, da mora biti univerza prostor, ki omogoča svobodno samouresničevanje in vsestranski razvoj potencialov ne le njenih članov, temveč celotne družbe in države.

Med rugim pravi, da mladi ne smejo privoliti v to, da jim bo kdo omejeval svobodo izbire v imenu svojega koncepta razvoja države. Prepričan je, da se Univerza preveč prepušča toku, ki jo vodi od ključnih vprašanj človeštva k tehničnim vprašanjem, koliko člankov je kdo objavil, ter da se je, namesto da bi povezovala znanstvene discipline, razcepila na ogromno oddelkov, kateder, centrov in posameznikov, ki ne izmenjujejo več znanj.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine