Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Zaradi ventila prestavili izstrelitev

Izstrelitev bodo skušali izpeljati jutri okoli 19. ure po srednjeevropskem času.
Starliner bo poletel z raketo atlas 5 s Cape Canaverala na Floridi. FOTO: Steve Nesius/Reuters
Starliner bo poletel z raketo atlas 5 s Cape Canaverala na Floridi. FOTO: Steve Nesius/Reuters
3. 8. 2021 | 14:23
3. 8. 2021 | 19:26
2:59
Vesoljsko plovilo CST-100 starliner je znova ostal na trdnih tleh. Danes bi moralo poleteti proti mednarodni vesoljski postaji, a Boeingovi inženirji so med pregledom zaznali »nepričakovan položaj ventila v pogonskem sistemu«, zato so izstrelitev preložili. Skušali jo bodo izpeljati jutri okoli 19. ure po srednjeevropskem času. 

»Zelo smo razočarani, da moramo prestaviti izstrelitev,« je povedal John Vollmer, programski vodja komercialnega vesoljskega programa pri Boeingu. Zaveda se, koliko je na kocki. »Poleti ljudi v vesolje so kompleksni in natančni postopki, ki ne odpuščajo. Boeing in Nasa bosta zagotovila čas, da bo plovilo varno in da bo doseglo cilje.«

Kapsula je bila na izstrelitev pripravljena že v petek, a takrat je bilo precej burno dogajanje v vesolju, zato so polet preložili. Najnovejši ruski modul Nauka, ki se je v četrtek spojil z Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), je nenačrtovano prižgal motorje in potisnil postajo v drugačen kot.

image_alt
Po težavah z Nauko preložen polet starlinerja


​Starliner ameriškega velikana Boeing je brez posadke do vesoljske postaje ISS poskušal poleteti že decembra 2019, a je programska napaka to preprečila, plovilo je med utirjenjem porabilo preveč goriva, prav tako višina ni bila prava, da bi omogočala srečanje s postajo. Kapsula je takrat nekajkrat zaokrožila okoli Zemlje, nato pa pristala v teksaški puščavi. Dobro leto in pol so morali tako pri Boeingu in Nasi trdo garati, da so odpravili vse pomanjkljivosti.

image_alt
Starliner na popravnem izpitu


Starliner je tokrat precej bolj izboljšan od različice iz leta 2019, opremljen je tudi s sistemom za odlet v izrednih razmerah. Kot je pojasnil Chris Ferguson, nekdanji Nasin astronavt, zdaj direktor programa Starliner, so natančno simulirali polet in nova programska oprema ni zatajila. »Vse smo popravili, vse smo preverili. Naš naslednji let mora biti brezhiben,« je povedal in dodal, da so vse testirali več stokrat.

Nasa je po upokojitvi raketoplanov s podjetjema Spacex in Boeing sklenila več milijard težke pogodbe za razvoj novih plovil za astronavte. Od 2011 do lani je bila Nasa odvisna od ruskih sojuzov, ki so bili edini primerni in dovolj varni za to nalogo. Nasa je tako posel predala v roke komercialnima podjetjema, je pa seveda vseskozi na voljo za priporočila. Medtem ko je Spacex že vpisal dva operativna poleta z dragonom, v katerem je bila posadka, se je torej Boeingu zapletlo. Če bo tokratno testiranje uspešno, potem bi lahko morda že konec letošnjega leta videli tudi polet s posadko, a bolj verjetno je, da se bo to zgodilo v začetku prihodnjega leta.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine