Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Prvi nočni vodni pristanek za astronavte po letu 1968

Dragon s štirimi astronavti je srečno pljusknil v morje v Mehiškem zalivu ob obali Floride.
FOTO: NASA/Bill Ingalls/AFP
FOTO: NASA/Bill Ingalls/AFP
2. 5. 2021 | 09:25
2. 5. 2021 | 10:57
4:11
Astronavti Mike Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker in Soiči Noguči so se po pol leta poslovili od mednarodne vesoljske postaje, se namestili v Spacexovo kapsulo dragon Resilience in odpotovali proti Zemlji.

Dragon je srečno pljusknil v morje v Mehiškem zalivu ob obali Floride. To je prvi nočni vodni pristanek za astronavte po letu 1968, ko so 27. decembra 1968 v vodi pristali astronavti odprave Apollo 8 Frank Borman, Jim Lovell in Bill Anders, ki je bila odprava, ki je zaokrožila okoli Lune.

image_alt
Misija, ki je rešila leto 1968 (FOTO in VIDEO)


V morju so že čakale Spacexove ladje in ekipe, da potegnejo kapsulo na suho in astronavtom pomagajo iz plovila. Tako se je uspešno končala prva operativna odprava za novo kapsulo za prevoz astronavtov, ki so jo oblikovali in izdelali pri zasebnem podjetju Elona Muska

Ameriški astronavti Shannon Walker, Victor Glover, Michael Hopkins in japonski astronavt Soiči Noguči so se po pol leta vrnili iz vesolja. FOTO: NASA/AFP
Ameriški astronavti Shannon Walker, Victor Glover, Michael Hopkins in japonski astronavt Soiči Noguči so se po pol leta vrnili iz vesolja. FOTO: NASA/AFP


»Dobrodošli doma in čestitke ekipam pri Nasi in Spacexu, ki so poskrbele varno in uspešno vrnitev. Dosegli smo še en uspešen polet z našimi komercialnimi in mednarodnimi partnerji. Varen in zanesljiv prevoz na mednarodno vesoljsko postajo je točno to, kar si je Nasa želela, ko se je lotila komercialnega programa,« je poudaril Bill Nelson, ki ga je pred dnevi ameriški senat potrdil za novega direktorja ameriške vesoljske agencije.

FOTO: NASA/AFP
FOTO: NASA/AFP


Vrnitev astronavtov je bila sprva načrtovana že na zadnji dan aprila, a je bilo preslabo vreme oziroma vetrovi so bili nad morjem premočni. Kapsula je na Zemljo poleg astronavtov pripeljala tudi različne eksperimente, ki so jih izvajali v breztežnostnem prostoru, so še navedli pri Nasi.

Četverica je v vesolje poletela 15. novembra lani z vzletišča v Kennedyjevem vesoljskem centru na Floridi. Kapsulo so astronavti poimenovali Resilience ali v prevodu Odpornost, s čimer so povzeli ves trud v teh časih in vse dosežke, ki so možni, če človeštvo dela skupaj. Kapsula je na postajo prispela 27 ur po izstrelitvi. Po podatkih Nase so Hopkins, Glover, Walker in Noguči skupno prepotovali 114 milijonov kilometrov v 168 dnevih v orbiti (na postaji so bili 167 dni). V tem času so Zemljo obkrožili 2688-krat. 

FOTO: NASA/AFP
FOTO: NASA/AFP


Po njihovem slovesu je zdaj na postaji še sedem astronavtov in kozmonavtov: Pjotr Dubrov, Shane Kimbrough, Megan McArthur, Thomas Pesquet, Akihiko Hošide, Oleg Novicki in Mark Vande Hei



Dragon je prva kapsula za človeško posadko (v vodi sicer pristajajo tudi tovorni dragoni, ki se vračajo z mednarodne postaje) po dolgih letih, ki znova pristaja v vodi. Pred tem se je zadnji vodni pristanek za Nasine astronavte zgodil julija 1975 ob koncu odprave Apollo-Sojuz. Oktobra 1976 je v vodi - na delno zamrznjenem jezeru Tengiz - pristala tudi sovjetska kapsula sojuz, kar sicer ni bilo načrtovano. Zaradi okvare kapsule se kapsula namreč ni spojila s postajo Saljut in se je predčasno vrnila na Zemljo. 

Nasa je nato za prevoze astronavtov uporabljala raketoplane, prvi je poletel 12. aprila 1981, ki so vzletali kot rakete, pristajali pa kot letala. Po koncu uporabe teh plovil, je bila za prevoz posadke primerna le ruska kapsula sojuz, ki se na Zemljo vrača v puščavi v Kazahstanu. Nasa medtem čaka na še eno kapsulo, Boeingov Starliner, ki pa bo prav tako pristajal na trdnih tleh. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine