Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Spol med geni in kulturo: kaj nam lahko primati povedo o nas samih

Primatolog Frans de Waal v novi knjigi obravnava številne stereotipe o opičjem vedenju.
Primati se med sabo zelo razlikujejo, prav tako pa se od njih razlikujemo ljudje, zato je naivno, da imamo vedenje ene ali druge vrste opic za »naravnejše«. Foto John Wessels/AFP
Primati se med sabo zelo razlikujejo, prav tako pa se od njih razlikujemo ljudje, zato je naivno, da imamo vedenje ene ali druge vrste opic za »naravnejše«. Foto John Wessels/AFP
Zarja Vršič
1. 9. 2022 | 06:00
9:14

V nadaljevanju preberite: 

Moški so praktični, ženske čustvene. Moški so grobi, ženske nežne. Moški imajo radi avtomobile, ženske oblačila. Vsak pozna obilico podobnih stereotipov o spolih in spolnih vlogah, ki so navadno utemeljeni na prepričanju, da podobna dinamika med spoloma velja tudi za druge živalske vrste. Kaj pa nam o tem lahko povedo primati?

S temi vprašanji se v svoji najnovejši knjigi z naslovom Different: Gender Through the Eyes of a Primatologist ukvarja nizozemski primatolog, etolog in univerzitetni profesor Frans de Waal (1948). Čeprav je avtor več knjižnih uspešnic o socialnem življenju in vedenju primatov, je v slovenščini do zdaj izšlo le njegovo delo Bonobo in ateist (Ciceron, 2017) v prevodu Andreja Pozniča. Knjiga obravnava številne stereotipe o opičjem vedenju, ki so večinoma posledica selektivnega in ideološkega prikazovanja rezultatov primatoloških študij z začetka 20. stoletja. Popreproščeno dojemanje naših opičjih sorodnikov pa je tudi posledica klišejskega upodabljanja primatov v popularni kulturi; spomnimo se samo na King Konga, Tarzana ali Planet opic.

Different je, podobno kot avtorjeve druge knjige, razumljivo, berljivo, aktualno in s praktičnimi primeri podkrepljeno delo, ki bo zanimivo za poznavalce, obenem pa dostopno za laične bralce.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine