Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Slovenija podpisala sporazum o polnopravnem članstvu v Esi

S polnopravnim članstvom se slovenskim podjetjem in znanstveni skupnosti odpirajo nove priložnosti za sodelovanje v vesoljskih programih.
Sporazum sta podpisala predsednik vlade in generalni direktor Ese. FOTO: Vlada RS

 
Sporazum sta podpisala predsednik vlade in generalni direktor Ese. FOTO: Vlada RS  
18. 6. 2024 | 10:55
18. 6. 2024 | 19:34
7:09

Slovenija je podpisala sporazum o polnopravnem članstvu v Evropski vesoljski agenciji (Esa). Sporazum sta podpisala premier Robert Golob in generalni direktor Ese Josef Aschbacher. S polnopravnim članstvom v Esi se bodo slovenskim podjetjem in znanstveni skupnosti odprle nove priložnosti za sodelovanje v vesoljskih programih.

»Slovenija morda ni največja ali najbolj bogata, lahko pa tekmuje z izjemnimi idejami,« je poudaril premier Golob in se zahvalil obema ekipama, tako ekipi Ese kot naši ekipi, da sta sklenili to pomembno pripravljalno dejanje. »Po tem podpisu se pravo delo šele začenja.« Dodal je, da bo Slovenija aktivno sodelovala in prispevala s svojim znanjem, strokovnjaki in inovativnimi pristopi. »Če želimo biti na ravni EU globalno konkurenčni, potem je vesoljska tehnologija eno izmed ključnih področij. Pohvale Esi, ki je v središču teh prizadevanj,« je dejal premier. »Veselim se, da bomo lahko opravljali koristno delo, ne samo za Slovenijo ali Eso, temveč za celotno človeštvo. Kajti to je tisto, za kar gre na področju vesoljske tehnologije,« je sklenil Robert Golob.

Generalni direktor Ese Josef Aschbacher pa je spomnil, da je od prvega sporazuma o sodelovanju, sklenjenega pred 15 leti, minilo že kar nekaj časa. »Ta podpis je ključni mejnik ne le za Slovenijo, temveč tudi za Eso, ki se je 50 let po svoji ustanovitvi izkazala za še vedno privlačno, saj je bila preoblikovana, da bi se prilagodila sedanjim pričakovanjem in izzivom. Današnji podpis je priča o trajni zavezanosti zaporednih slovenskih vlad vesoljskim dejavnostim ter o skupnih prizadevanjih Pisarne za vesolje v okviru ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter Esinih ekip v različnih direktoratih. Takšna prizadevanja so že privedla do kar nekaj zgodb o uspehu. Zdaj začenjamo novo obdobje. Sloveniji želim uspešno vključitev v Eso in evropsko vesoljsko dobavno verigo.«

Sporazum sta podpisala v Parizu, kjer je sedež Ese. FOTO: Vlada RS

 
Sporazum sta podpisala v Parizu, kjer je sedež Ese. FOTO: Vlada RS  

»Slovenski vesoljski sektor je sestavljen iz pogumnih entuziastov. Zanje ne velja rek, 'samo nebo je meja'. Zanje ni meja, saj si postavljajo cilje, ki presegajo vse znane meje. Na ta način prestavljajo tudi naše družbene omejitve. Ponosen sem na to, kako daleč smo prišli s skupnimi močmi. Verjamem, da bomo polnopravno članstvo izkoristili do zadnje priložnosti in ponesli Slovenjo še dlje v vesolje, « pa je povedal minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, pod katerega resor sodi tudi slovenski vesoljski sektor in Slovenska vesoljska pisarna, ki je zaslužna za uspešen zaključek pogajanj za polnopravno članstvo Slovenije v Esi.

image_alt
Slovenija tik pred možnostjo vstopa na izjemno pomembna področja Ese

Številne priložnosti

Polnopravno članstvo Slovenije v Esi prinaša prednosti in nove priložnosti, pa tudi dodatne finančne in kadrovske obveznosti, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Dodatno bo odprlo vrata za sodelovanje slovenskih podjetji v programih, v katerih slovenski vesoljski sektor doslej ni mogel sodelovati. Gre za dva programa, ki predstavljata jedro te agencije, in sicer temeljni tehnološki raziskovalni program ter znanstveni program. Možnost za sodelovanje v teh programih kaže na zrelost slovenskega vesoljskega sektorja. Omogoča enakopravno sodelovanje z drugimi članicami pri sprejemanju ključnih odločitev, hkrati pa je tudi priznanje Sloveniji, da izpolnjuje zahtevne kriterije za polnopravno članstvo, ki jih določa Esa. Polnopravno članstvo prinaša tudi dodatne kadrovske obveznosti, saj bo Slovenija sedaj sodelovala v vseh ključnih telesih agencije.

Polnopravno članstvo Slovenije bo brez dvoma povečalo prepoznavnost Slovenije kot čedalje pomembnejše akterke v mednarodnem vesoljskem prostoru. To pa bo slovenskim podjetjem omogočilo tudi nadgradnjo sodelovanja s podjetji drugih držav članic in pridobivanje novih komercialnih projektov. Članarina za polnopravno članstvo, ki jo bo Slovenija po novem letno plačevala, se bo izračunavala na osnovi deleža bruto družbenega dohodka države članice, se pa, podobno kot vplačila v izbirne programe Esa, ki jih Slovenija že plačuje, vračala nazaj v Slovenijo preko projektov naših podjetij in institucij v temeljnem tehnološkem raziskovalnem programu ter znanstvenem programu. Poleg članarine bo Slovenija ob pristopu plačala tudi enkratni znesek v višini 1,7 milijona evrov.

Uspešna pridružena članica

Z agencijo s sedežem v Parizu sodeluje od leta 2009, zadnjih osem let kot pridružena članica, kar slovenskim podjetjem in razvojno-raziskovalnim institucijam omogoča sodelovanje pri projektih na področju vesoljskih tehnologij. V letu 2020 je svoj status nadgradila s podpisom nadgrajenega pridružitvenega sporazuma. 

V osmih letih pridruženega članstva je z Eso 114 pogodb podpisalo več kot 30 slovenskih partnerjev v skupni višini okoli 42,1 milijona evrov. Število registriranih podjetij in institucij za pridobivanje projektov pri Esi se močno povečuje in znaša že več kot sto subjektov (71 podjetij in 31 institucij). Geografsko povračilo sredstev za Slovenijo je večje od 1, dosega ustrezen delež projektov s strani podjetij, v letu 2023 pa je bila objavljena tudi nacionalna vesoljska strategija.

S polnopravnim članstvom bo tudi več priložnosti za slovenska podjetja. FOTO: Vlada RS

 
S polnopravnim članstvom bo tudi več priložnosti za slovenska podjetja. FOTO: Vlada RS  

Slovenija je uspela v zadnjih letih zgraditi obetaven vesoljski sektor, ki ga sestavlja več kot 40 malih in srednje velikih podjetij. Nekatera od njih so na posameznih nišnih vesoljskih področjih uspela prevzeti celo vodilno vlogo. Predvsem so se izkazala na področju opazovanja Zemlje, razvoja inovativnih tehnologij in novih materialov. Trenutno so v vesolju trije slovenski sateliti.

image_alt
Nikoli nisem sanjal, da bi kdaj lahko vodil vesoljsko misijo

Zelo inovativen med njimi je satelit Skylabs Trisat-R, ki predstavlja pomemben evropski dosežek miniaturizacije vesoljskih tehnologij, ki uspešno deluje tudi v težkih pogojih orbite na višini 6000 km nad Zemljo. Satelit Nemo HD, ki je eden prvih evropskih satelitov z videom v skoraj realnem času, pa se je izkazal za zelo koristnega pri soočanju s požarom na Krasu.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine