Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Satelit, zagledan v vodo

Znanstveno srce satelita je inovativen radarski interferometer.
SWOT FOTO: Nasa
SWOT FOTO: Nasa
22. 12. 2022 | 06:00
2:03

Minuli teden sta ameriška in francoska vesoljska agencija izstrelili satelit za topografijo vode Swot. Kot pravijo pri Nasi, bodo skušali prvič z enim satelitom premeriti večino oziroma vsaj 90 odstotkov vodnih površin na Zemlji in tako ugotoviti, kako se spreminjajo. Spremljal bo stanje jezer, rek, morij in oceanov, s temi podatki bodo lahko napovedali, kam se bo voda razlila ob poplavah, videli bodo, kako se jezera krčijo ter kaj se godi ob hudih sušah in hudourniških poplavah. Prav tako bo pripomogel k boljšim modelom o morskih tokovih in napovedim o vplivih vodnih površin na vreme in podnebje. Satelit je pomemben tudi za upravljanje virov pitne vode.

Znanstveno srce satelita je inovativen radarski interferometer, ki bo en odbojni signal lovil z dvema antenama, s čimer bo lahko natančneje določal višino vode. Raziskovalci si obetajo, da bo priskrbel bistveno boljše podatke o sladkovodnih jezerih in rekah ter o višini morske gladine na območjih, kjer je ne merijo z drugimi instrumenti.

Nasa in CNES pri odpravah za opazovanje oceanov sodelujeta že od 80. let prejšnjega stoletja. Med drugim sta agenciji razvili altimeter, napravo za spremljanje višine morske gladine, za satelit Topex/Poseidon, ki so ga izstrelili leta 1992.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine