Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Rojstnodnevno darilo: čudovita meglica (VIDEO)

Vsako leto ob obletnici izstrelitve vesoljskega teleskopa Hubble postrežejo z lepo fotografijo.
Meglica Južna rakovica. FOTO: NASA, ESA, and STScI
Meglica Južna rakovica. FOTO: NASA, ESA, and STScI
19. 4. 2019 | 08:00
19. 4. 2019 | 10:41
2:18
Vesoljski teleskop Hubble ob rojstnem dnevu javnosti podari fotografijo. Ob letošnji že 29-letnici delovanja so objavili meglico Južne rakovice v ozvezdju Kentavra, ki ga je mogoče videti z južne poloble. Novi posnetek meglice, ki je le ena izmed mnogih, ki jih zaradi Hubbla bolje poznajo, dokazuje tudi, da ostareli teleskop še zdaleč ni za staro šaro.

Kot avtobus velik teleskop so v orbito z raketoplanom Discovery poslali 24. aprila 1990. Popolnoma je spremenil pogled astronomov in laične javnosti na vesolje. Hubblove fotografije so spektakularne tako z znanstvenega zornega kota kot z vidika lepote.  



Vsako leto teleskopu namenijo nekaj dragocenega časa, da posname rojstnodnevno darilo. Osredotočijo se na posebno lepe ali pomembne nebesne objekte. Letos je bila to Južna rakovica, videti je kot peščena ura, nastala pa je zaradi interakcije med dvema zvezdama v središču meglice. Par je sestavljen iz rdeče orjakinje in bele pritlikavke. Orjakinja izgublja svoje zunanje plasti, saj je v sklepni fazi življenja; ta material pa privlači gravitacijska sila pritlikavke. Ko se na beli pritlikavki nabere dovolj snovi, se zgodi izbruh, kar vidimo kot zunanje krake meglice. Sčasoma bo rdeča orjakinja prenehala hraniti sosedo.

Animacija nastanka meglice:


Meglico so odkrili leta 1967, a so do leta 1989 menili, da gre za običajno zvezdo. A opazovanja teleskopa La Silla Evropskega južnega observatorija so pokazala anomalije, za katere prejšnja razlaga ni bila ustrezna. Dilemo je rešil Hubble, ko je leta 1999 opazoval celotno telo. Dvajset let pozneje je meglico Hubble znova pogledal, z novim opazovanjem pa je pripomogel k boljšemu poznavanju evolucije zvezd in posledično tudi še vedno zelo skrivnostnega vesolja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine