Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Pri stotih biti mlad

Kako bi staranje upočasnili ali celo preprečili? Pri nas raziskujejo učinke presaditve krvotvornih matičnih celic na dolgoživost.
Znanost se trudi, da bi podaljšali človeško življenje, pri tem pa je ključno izboljšati kakovost življenja v starosti. FOTO: Shutterstock
Znanost se trudi, da bi podaljšali človeško življenje, pri tem pa je ključno izboljšati kakovost življenja v starosti. FOTO: Shutterstock
Zarja Vršič
14. 4. 2022 | 06:00
14:16

V nadaljevanju preberite: 

Staranje postaja osrednji demografski, s tem pa tudi družbeni in politični problem ne samo pri nas, temveč povsod v razvitem svetu. Problematiko obravnavajo iz različnih zornih kotov, znanost med drugim že dlje časa ugotavlja, kako bi staranje lahko upočasnila ali celo preprečila. Človeška civilizacija se staranju in smrti upira že od svojih začetkov.

»Če samo pogledamo stare epe, grško ali indijsko mitologijo in celo sveto pismo – vsi se ukvarjajo s koncem življenja in razmišljajo o tem, kako lepo bi bilo biti nesmrten, pa tudi o posmrtnem življenju. Ljudje so vedno iskali tako imenovani vodnjak življenja,« pravi prof. dr. Primož Rožman z zavoda za transfuzijsko medicino, ki se med drugim ukvarja z uporabo matičnih celic pri dolgoživosti.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine