Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Občutki, ko odkrijemo nekaj novega, poplačajo odrekanje

Od osnovnih delcev do kozmičnih žarkov ekstremnih energij, visokoenergijskih nevtrinov in merjenja visokoenergijskih fotonov.
Danilo Zavrtanik sodeluje pri delovanju observatorija Pierra Augerja in gradnji Polja teleskopov Čerenkova (CTA). FOTO: Blaž Samec

 
Danilo Zavrtanik sodeluje pri delovanju observatorija Pierra Augerja in gradnji Polja teleskopov Čerenkova (CTA). FOTO: Blaž Samec  
16. 11. 2023 | 06:00
15:29

V nadaljevanju preberite:

Prof. dr. Danilo Zavrtanik se je sprva posvečal fiziki osnovnih delcev, nato pa je prešel v astrofiziko, kjer raziskuje kozmične delce ekstremnih energij. Na obeh področjih je utiral nove poti drugim slovenskim fizikom. Bil je med ustanovitelji Univerze v Novi Gorici. Za njegovo delo so ga nagradili z Zoisovo nagrado za življenjsko delo.

Dr. Zavrtanik je deloval v Evropski organizaciji za jedrske raziskave Cern, aktivno je sodeloval pri zasnovi in izgradnji največjega observatorija za kozmične delce na svetu Pierra Augerja v Argentini, v zadnjih letih pa se posveča raziskavam visokoenergijskih kozmičnih fotonov z nastajajočim observatorijem Polje teleskopov Čerenkova.

Po vrnitvi iz Švice je prevzel vodenje Instituta Jožef Stefan, leta 1995 pa je začel ustanavljati današnjo »butično«, a zelo uspešno Univerzo v Novi Gorici, dolga leta je bil njen rektor. Zdaj je vodenje predal mlajšim kolegom, sam pa se posveča predvsem raziskavam visokoenergijskih kozmičnih delcev.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine