Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Umetna inteligenca bi lahko korenito spremenila področje medicine

Umetno inteligenco je mogoče naučiti, kako na slikah ali v podatkih zazna (prve) znake bolezni.
Vida Groznik med drugim raziskuje uporabo umetne inteligence za zaznavanje kognitivnega upada pri starejših in kognitivnih motenj pri nedonošenčkih. FOTO: Blaž Samec/Delo
Vida Groznik med drugim raziskuje uporabo umetne inteligence za zaznavanje kognitivnega upada pri starejših in kognitivnih motenj pri nedonošenčkih. FOTO: Blaž Samec/Delo
11. 4. 2024 | 05:00
11. 4. 2024 | 07:59
19:46

V nadaljevanju preberite

Zgodnje odkrivanje bolezni je ključno za uspešno zdravljenje, toda to je lažje reči kot storiti, saj se začetni simptomi zlahka spregledajo ali zamenjajo za drugo bolezen. Pri tem lahko pomaga umetna inteligenca (UI), ki jo je mogoče naučiti tudi, kako na slikah ali v podatkih zazna (prve) znake bolezni.

UI bi lahko korenito spremenila področje medicine in zdravstvene oskrbe, vodila bi lahko v personalizirano medicino, zdravnikom pa olajšala pot do diagnoze, vendar mora biti za to še bolj natančna in zaupanja vredna.

Če jo bomo znali izkoristiti v svoje dobro in v dobro družbe, bo naše življenje zaradi nove tehnologije lahko boljše, je optimistična dr. Vida Groznik, raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, ki med drugim razvija metode UI za zaznavanje simptomov parkinsonove bolezni in demence. Prav tako sodeluje pri mednarodnem projektu Parent, v okviru katerega z UI raziskujejo kognitivne in motorične motnje pri nedonošenčkih.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine