Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

V mnogo pogledih so nam bolniki vzor in vir navdiha, saj se borijo

Pomembno je, da z bolniki s prirojeno srčno napako razvijemo vseživljenjski odnos, pravi kardiolog Michael A. Gatzoulis.
Michael Gatzoulis poudarja, da naj bo hrana zdravilo. FOTO: Iztok Dimc

 
Michael Gatzoulis poudarja, da naj bo hrana zdravilo. FOTO: Iztok Dimc  
21. 12. 2023 | 06:00
14:02

V nadaljevanju preberite: 

V zadnjih desetletjih je bil dosežen velik napredek pri pravočasnem diagnosticiranju in možnostih zdravljenja prirojenih srčnih napak, ki prizadenejo približno odstotek novorojenčkov po vsem svetu, ne glede na območje ali državne meje. To je globalna bolezen, pravi dr. Michael A. Gatzoulis, profesor kardiologije na Imperialnem kolidžu v Londonu, ki se je v Ljubljani udeležil nedavnega mednarodnega kongresa o prirojenih srčnih napakah pri odraslih.

Redna nadaljnja oskrba in strokovno spremljanje, ne le v otroštvu, temveč tudi v odrasli dobi, je za bolnike s prirojeno srčno napako bistvenega pomena, saj jim omogoča učinkovito obvladovanje težav ter neodvisno in kakovostno življenje, poudarja prof. Gatzoulis, ki je vodilni strokovnjak v svetu za prirojene srčne napake pri odraslih.

Ob tem dodaja, da dosegajo najboljše klinične rezultate tisti centri za prirojene srčne napake, kjer je pristop multidisciplinaren in pri spremljanju bolnikov sodelujejo kardiolog pediater, kardiolog internist, kardiovaskularni kirurg, ginekolog, genetik, psiholog in medicinske sestre. Centri za prirojene srčne napake sprejemajo bolnike od 18. leta dalje.

V Sloveniji se rodi na leto približno sto otrok, pri katerih odkrijejo razvojne nepravilnosti v srcu ali na velikih žilah, ki izhajajo iz srca. Ker večina otrok s prirojeno srčno napako preživi v odraslo dobo, tako v tujini kot pri nas, število odraslih s prirojeno srčno napako iz leta v leto narašča. Te bolnike v Sloveniji že od leta 1998 spremljajo v specializiranem centru za obravnavo odraslih s prirojenimi srčnimi napakami, ki deluje v okviru kliničnega oddelka za kardiologijo na UKC Ljubljana.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine