Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Mumije dišijo po sladkem, lesu in začimbah

Devet mumij, ki jih hranijo v Egipčanskem muzeju v Kairu, so preučevali s kemijskimi napravami in nosovi izurjenih strokovnjakov.
Vzorčenje zraka v sarkofagih okoli mumij FOTO: Emma Paolin


 
Vzorčenje zraka v sarkofagih okoli mumij FOTO: Emma Paolin  
14. 2. 2025 | 07:36
14. 2. 2025 | 08:45
11:06

V nadaljevanju preberite: 

Iz staroegipčanskih mumij se vijejo sladki vonji, vonji lesa in začimb. Tako ugotavlja študija, ki so jo vodili raziskovalci Univerze v Ljubljani in Univerzitetnega kolidža v Londonu v sodelovanju z Egipčanskim muzejem v Kairu ter strokovnjaki iz Poljske. Devet mumij, ki jih hranijo v Egipčanskem muzeju v Kairu, so preučevali s kemijskimi napravami in nosovi izurjenih strokovnjakov.

»Cilj naše raziskave je bil preučiti mumificirana telesa tako z vohalnega kot kemičnega vidika,« poudarja prvopodpisana avtorica raziskave Emma Paolin, doktorska študentka v Laboratoriju za dediščinsko znanost na ljubljanski fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. »V muzeju smo zbrali vzorce, in sicer zgolj zrak okoli mumificiranih teles, materialnih vzorcev nismo odvzeli. Vzorce smo analizirali na tukajšnji fakulteti in na Ekonomski univerzi v Krakovu. Na eni strani smo opravili senzorično analizo: vonj so opisale za to usposobljene osebe, torej raziskovalci z univerz, ter muzejski kustosi, ki jim je vonj mumij že leta domač. Na drugi strani pa smo vonjave analizirali s posebnimi napravami, ki so podale spekter spojin,« opisuje za zaznavanje vonjev izurjena raziskovalka.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Aktualne in poglobljene vsebine, ki vam pomagajo razumeti svet – za 14,99 EUR na mesec!
NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine