Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Mož, ki (po)ustvarja življenje

Mednarodna ekipa znanstvenikov ustvarja zarodke severnih belih nosorogov in tako rešuje funkcionalno izumrlo vrsto.
Pri svojem delu vedno hoče še več, kot odvisnik, pravi Cesare Galli. »Zdaj potrebujemo novo dozo – mladiča severnega belega nosoroga.« FOTO: Matjaž Krivic
Pri svojem delu vedno hoče še več, kot odvisnik, pravi Cesare Galli. »Zdaj potrebujemo novo dozo – mladiča severnega belega nosoroga.« FOTO: Matjaž Krivic
27. 5. 2021 | 06:00
27. 5. 2021 | 20:09
16:50

V nadaljevanju preberite: 


V rezervatu Ol Pejeta, ki smo ga obiskali aprila, živita zadnji severni beli nosoroginji Najin in njena hčerka Fatu. Njuna podvrsta je funkcionalno že izumrla. Toda mednarodna ekipa znanstvenikov in naravovarstvenikov, ki deluje v okviru projekta BioRescue, od leta 2015 razvija tehnologijo, s katero bi severne bele nosoroge, žrtve vojn in mednarodnih tihotapskih verig, rešili pred usodo, ki se je še nedavno zdela neizogibna.

Eden ključnih ljudi projekta je Cesare Galli, ki v okolici Cremone na zemljišču nekdanje živinorejske farme vodi podjetje Avantea. Dr. Galli je eden od očetov kloniranja. Sodeloval je pri kloniranju legendarne ovce Dolly, v Cremoni pa je kloniral prvega telička (Galilea, 1999) in prvega konja (kobilo Prometheo, 2003).

Od leta 2000 se ukvarja z ustvarjanjem in presajanjem zarodkov elitnih tekmovalnih konj po metodi ICSI. To ga je tudi pripeljalo do Najin in Fatu, saj so konji rejne živali, ki so najbolj sorodni nosorogom. V Cremoni je dr. Galli s sodelavci doslej ustvaril devet zarodkov severnih belih nosorogov, in sicer iz zamrznjene sperme že umrlega samca Sunija in Fatujinih jajčec. Zarodke bodo morda že letos v Keniji vstavili v nadomestne matere – južne bele nosoroginje. Ob razvijanju vzporednih tehnologij oživljanja vrst, z matičnimi celicami, so znanstveniki, tudi dr. Galli, zmerno optimistični.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine