Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Kako pridelati dovolj hrane za vse, ne da bi uničili planet

Direktor evropske agencije za varnost hrane Bernhard Url o problematiki odpornosti mikrobov proti antibiotikom, novi hrani in zaščiti živali.
Na evropski agenciji za varnost hrane pripravljajo ocene tveganja na področju dobrobiti rejnih živali, čebel in drugih opraševalcev. Ukvarjajo se tudi z varnostjo novih živil. FOTO: Dejan Javornik
Na evropski agenciji za varnost hrane pripravljajo ocene tveganja na področju dobrobiti rejnih živali, čebel in drugih opraševalcev. Ukvarjajo se tudi z varnostjo novih živil. FOTO: Dejan Javornik
25. 11. 2021 | 06:00
14:12

V nadaljevanju preberite:

Naloga evropske agencije za varnost hrane (Efsa), ki je bila ustanovljena leta 2002, je priprava neodvisnih ocen tveganja za zaščito zdravja potrošnikov, živali in okolja, namenjenih evropski komisiji, evropskemu parlamentu in državam članicam (upravljavcem s tveganji), ter obveščanje o trenutnih in nastajajočih tveganjih v prehranjevalni verigi.

Z direktorjem Efse Bernhardom Urlom smo govorili o spremembi evropske zakonodaje o dobrobiti živali, o pojavu odpornih bakterij, novih virih beljakovin in zaščiti čebel. 

»V postopku izdelave ocene varnosti je 99 vlog za nova živila, ki so vir beljakovin. Kot ste dejali, smo letos objavili pozitivne ocene o varnosti dveh vrst žuželk, ki se lahko uživajo cele, v obliki moke ali zamrznjene. Takšna nova živila moramo razumeti kot sredstvo za zmanjšanje okoljskega odtisa proizvodnje beljakovin. Alternativne beljakovine imajo lahko pomembno vlogo v prihodnosti. To niso le beljakovine iz žuželk, temveč iz številnih drugih virov: ječmena, riža, leče, oljne repice, kalčkov lucerne, gob, alg ... Vse bomo krvavo potrebovali, če hočemo zgraditi bolj trajnosten prehranski sistem. Največji izziv današnjega časa je, kako pridelati dovolj beljakovin za prehrano vse večjega števila prebivalcev, ne da bi uničili planet.«

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine