Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je danes na seznam hrane varne za človeško uživanje uvrstila posušene ličinke velikega mokarja. Hrošč z latinskim imenom
tenebrio molitor je tako postal prva žuželka na tem spisku.
Pričakovati je, da bo po tej odločitvi EU
odobrila mokarje kot sestavino prehrambenih izdelkov. Že čez nekaj mesecev bi tako na policah evropskih trgovin lahko izbirali med prigrizki, testeninami, burgerji in celo sladicami iz te žuželke, piše
Guardian. EFSA uživanje mokarjev sicer odsvetuje osebam z alergijami na rake in pršice.
Ličinke mokarjev so sestavljene iz beljakovin, maščob in vlaknin. Predstavljajo predvsem bogat vir beljakovin, ki bi pri gojenju povzročal bistveno manjše izpuste toplogrednih plinov od drugih mesnin.
V Sloveniji pridelava beljakovinskih čokoladic
Zahtevek za uvrstitev ličink mokarjev na seznam varne hrane je podalo francosko podjetje Micronutris, ki se ukvarja z vzrejo žuželk. Uporaba mokarjev za človeško prehrano je namreč v večini evropskih držav prepovedana, medtem, ko so jo nekatere druge do leta 2018 dovoljevale.
Od 2018 evropska zakonodaja jasno prepoveduje vso hrano, ki v EU ni bila širše uživana pred letom 1997 in nima odobritve EFSA, da je primerna za človeško prehrano, vendar so se ponekod podjetja, ki se ukvarjajo s pridelavo žuželk za prehrano, obdržala do danes.
Ličinke mokarjev prodajajo na tržnicah v Kongu. FOTO: Reuters
V Sloveniji se je s pridelavo mokarjev pred petimi leti pričel ukvarjati
Bojan Kujavec, ki je iz njih želel
pridelovati beljakovinske ploščice za športnike, a slovenska zakonodaja ličink mokarjev ni dovoljevala za človeško prehrano, zato se je s podjetjem Oragnics Nutrients preusmeril v izdelavo gnojil iz iztrebkov ličink.
Če bodo mokarji odobreni za človeško prehrano, je povsem mogoče, da bodo ponovno pričeli proizvajati živila iz njih. »Te ideje nismo nikdar opustili. Ko bo zakonodaja to dopuščala, bi si želeli zagnati proizvodnjo beljakovinskih čokoladic,« je pojasnil Kujavec.
»Ljudje so sprva prestrašeni in začudeni, a ko premagajo strah in poskusijo, so večinoma navdušeni, kajti okus je res odličen,« je odzive ljudi na pečene ličinke mokarjev opisal Kujavec. Njihov okus po navedbah
Guardiana spominja na arašide, Kujavec pa jih je primerjal s praženimi bučnimi semeni.
Na odobritev EFSA sicer čaka še petnajst predlaganih prehrambenih izdelkov, ki temeljijo za žuželkah. V zadnjih fazah postopka odobritve so črički, kobilice in žitni črnivci.
Komentarji